Psykiske Lidelser

Tre psykiske lidelser vi bør snakke mer om

Intense følelser, vrangforestillinger og katastrofetanker. Dette er hverdagen til mennesker med disse tre psykiske lidelsene.

PSYKISKE LIDELSER: Personlighetsforstyrrelse, psykose og tvangstanker er noe mange nordmenn sliter med.  Foto: Shutterstock / Photographee.eu
PSYKISKE LIDELSER: Personlighetsforstyrrelse, psykose og tvangstanker er noe mange nordmenn sliter med. Foto: Shutterstock / Photographee.eu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste årene har fokuset på psykiske lidelser økt. Vi vil ha mer informasjon og åpenhet, og de fleste av oss vet at depresjoner og angst er de vanligste psykiske lidelsene hos nordmenn. 

- Etter dette er det former for rusavhengighet og spiseforstyrrelser som er de vanligste, forteller psykologspesialist Anders Skuterud til KK.no. 

Men det finnes også andre lidelser og tilstander nordmenn har. Du har sikkert hørt om personlighetsforstyrrelser, psykose og tvangslidelser. Men vet du hva det egentlig innebærer for personen som lider av det?

LES OGSÅ: De skjulte "årsakene" til angst og depresjoner

1. Personlighetsforstyrrelser

Former for personlighetsforstyrrelser er den neste store kategorien etter depresjon, angst og avhengighet. 

- Det finnes mange former for personlighetsforstyrrelser. Når du har en personlighetsforstyrrelse har du mye sterkere personlighetstrekk enn vanlig, forklarer Skuterud. 

Vi har alle svingninger i humør og følelser. Men hos en person med personlighetsforstyrrelse blir disse så sterke at det skaper problemer for både personen og menneskene rundt. Man føler veldig intenst, og kan ha problemer med å forstå andre. Et eksempel kan være at du blir så totalt avhengig av andre at du ikke klarer å være alene, gå ut eller gjøre ting som utvikler livet ditt.

Skuterud trekker frem ustabil personlighetsforstyrrelse, også kjent som Borderline, som et eksempel. 

- Denne formen innebærer veldig mye ustabilitet for personen. De har veldig skiftinger i tanker og følelser, for eksempel kjærlighet og hat. Hos mange finnes det ingen mellomting i områder du er følelsemessig involvert. 

Dette gjelder først og fremst i menneskelige forhold. For en person med ustabil personlighetsforstyrrelse kan det være slik at de en dag idealiserer og elsker en person veldig høyt, og hater den sterkt dagen etter. 

- Denne personen vil da stå igjen og ikke skjønne noen ting. «Vi hadde det jo så hyggelig i går?». Grunnen til disse skiftningene kan være alt mulig, gjerne bagateller for personen det går utover. 

LES OGSÅ: Derfor får kvinner sterkere kjærlighetssorg enn menn 

Ustabil hverdag

Hverdagen til en med ustabil personlighetsforstyrrelse er krevende og vanskelig. 

- Det finnes forskjeller, men veldig mange vil med en slik diagnose har problemer med utdanning, arbeidsliv og forhold. Det kan være slik at personen får en kjæreste, også går det veldig bra en stund, før det plutselig tar slutt. Så skaper det ustabilitet på jobb, og livet går i negative sirkler. 

Han understreker at noen klarer seg godt, men å leve i en verden uten fleksibilitet og toleranse er veldig problematisk for de som har lidelsen. 

Det finnes ikke én grunn til at noen får personlighetsforstyrrelse. For noen ligger det latent og er arvelig, mens hos andre kan traumatiske opplevelser utløse det. Derfor kan behandling også variere for personer med samme lidelse. 

LES OGSÅ: Personlighetsforstyrrelsen flest kvinner har

2. Psykose

Vi har vel alle opplevd å gå alene i skogen en høstkveld og høre lyder som kanskje ikke er der, og tenke tanker som er veldig usannsynlige. Vi kan alle tenke ganske psykosenært, mener Skuterud, men ute av skogen puster vi lettet ut og tankene forsvinner. 

- Men er du psykotisk slipper ikke disse tankene, og det blir vrangforestillinger. Psykose er først og fremst en realitetsbrist. En kan tro at flyene over deg overvåker deg, at vannet er forgiftet, at andre kan styre deg og at du er forfulgt.

- Den innebærer ofte at du ikke bare har vrangforestillinger, men at du også ser eller hører ting som ikke er reelle. Mennesker med psykoselidelser vil ofte også ha innslag av angst og i perioder kunne bli deprimerte, forklarer psykologspesialisten.

For noen er psykoselidelse kronisk, mens andre kan bli helt friske. For de med kroniske lidelser kan sykdommen gå veldig utover livet.  

Et eksempel kan være hos mennesker som har bipolar lidelse. Da svinger sykdommen mellom mani og dyp depresjon, og psykose kan oppstå både i manisk og depressiv fase. 

- I manisk fase kommer ofte psykosen i form av at du mister bakkekontakten helt. Du kan for eksempel glemme at du ikke har mye penger, og handler med stor grandiositet. Kjøper ting, spanderer og tror du har store ressurser og kontakter. Noen får dermed store økonomiske og relasjonelle problemer etter psykosen. 

Psykoser starter ofte i puberteten, men det kan også utløses i voksen alder. Man kan i aller høyeste grad bli frisk fra psykose og leve et godt liv, med behandling og eventuelt medisiner. 

LES OGSÅ: Mareritt om natten kan være et varsel 

3. Tvangslidelser

Du løper til bussen for å rekke jobben. Men, søren, har du skrudd av kaffekokeren? Skrudd av rettetanga? Du kjenner deg nok igjen i slike tanker, som for mange er hverdagslige bekymringer. Men tenk deg at du bare må løpe hjem igjen for å sjekke, og ikke nødvendigvis bare én gang. 

- Det blir en tvangslidelse når det kommer i veien for det daglige livet ditt. Det kan bli ekstremt plagsomt. Du klarer ikke slutte å vaske hendene dine, kontrollere at døra er låst eller at plata er skrudd av, og det tar ekstremt mye energi og krefter i livet, sier Skuterud. 

Noen kan for eksempel bli så opptatt av bakterier at de ikke klarer å stelle sine egne barn. Noen sjekker utallige ganger at plater er skrudd av fordi de er redd for brann, og de sliter med katastrofetanker. «Hvis jeg ikke sjekker dette en gang til, vil det begynne å brenne og alt vil være min feil!».

- Poenget er at de ikke vet sikkert, selv om de har sjekket plata mange ganger. De går med en konstant usikkerhet, og en følelse av at hvis de ikke sjekker én gang til vil huset brenne ned. 

LES OGSÅ: Margunn holdt tvangstankene skjult i 12 år: - Jeg vasket hendene 100 ganger om dagen

Behandles som angst

Tvangslidelser er en form for angst. Og Skuterud forteller at i likhet med mye angstbehandling må du enkelt og greit eksponeres. En må holde igjen handlingen en føler en må gjøre. Hvis du for eksempel er livredd for bakterier, så kanskje du rett og slett må vaske en do. 

- Men måten en gjør dette på er viktig. Det er ikke bare bare å gjøre det en er redd for. Det er viktig å sørge for en kobling av trygghet, motivasjon og støtte sammen med den sterke utfordringen det er å tørre å være redd. 

- De med tvangstanker tenker at «hvis jeg ikke gjør dette, går verden under». Dette får så store konsekvenser i tankene dine at det kjempeviktig å gjøre det du er redd for. 

LES OGSÅ: Dette er de vanligste tvangstankene

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer