Psykiske Lidelser

Tre psykiske lidelser vi bør snakke mer om

Intense følelser, vrangforestillinger og katastrofetanker. Dette er hverdagen til mennesker med disse tre psykiske lidelsene.

PSYKISKE LIDELSER: Personlighetsforstyrrelse, psykose og tvangstanker er noe mange nordmenn sliter med.  Foto: Shutterstock / Photographee.eu
PSYKISKE LIDELSER: Personlighetsforstyrrelse, psykose og tvangstanker er noe mange nordmenn sliter med. Foto: Shutterstock / Photographee.eu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste årene har fokuset på psykiske lidelser økt. Vi vil ha mer informasjon og åpenhet, og de fleste av oss vet at depresjoner og angst er de vanligste psykiske lidelsene hos nordmenn. 

- Etter dette er det former for rusavhengighet og spiseforstyrrelser som er de vanligste, forteller psykologspesialist Anders Skuterud til KK.no. 

Men det finnes også andre lidelser og tilstander nordmenn har. Du har sikkert hørt om personlighetsforstyrrelser, psykose og tvangslidelser. Men vet du hva det egentlig innebærer for personen som lider av det?

LES OGSÅ: De skjulte "årsakene" til angst og depresjoner

1. Personlighetsforstyrrelser

Former for personlighetsforstyrrelser er den neste store kategorien etter depresjon, angst og avhengighet. 

- Det finnes mange former for personlighetsforstyrrelser. Når du har en personlighetsforstyrrelse har du mye sterkere personlighetstrekk enn vanlig, forklarer Skuterud. 

Vi har alle svingninger i humør og følelser. Men hos en person med personlighetsforstyrrelse blir disse så sterke at det skaper problemer for både personen og menneskene rundt. Man føler veldig intenst, og kan ha problemer med å forstå andre. Et eksempel kan være at du blir så totalt avhengig av andre at du ikke klarer å være alene, gå ut eller gjøre ting som utvikler livet ditt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer