Trening:

Tren smart og unngå skader

Trening gjør ikke bare kroppen din sterkere. Den kan også påføre den skader. Dette er tipsene du trenger for å forebygge det.

TRENING: Kroppens muskler og ledd trenger variasjon for ikke å bli overbelastet av trening. FOTO: NTB Scanpix
TRENING: Kroppens muskler og ledd trenger variasjon for ikke å bli overbelastet av trening. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tøffe kondisøkter, tyngre vekter på treningssenteret og flere armhevinger enn vanlig … Hvor mye ­tåler egentlig ledd og muskler? Hvordan skal du trene for å forebygge skader? Og hva gjør du når skaden er et faktum?

Naprapat Jonas Parandian vet alt og litt til om dette. I sin bedrift Naprapatlandslaget hjelper han daglig mennesker – fra vanlige mosjonister til eliteutøvere med å holde seg friske og sterke.

LES OGSÅ: 11 yogaøvelser som styrker ryggen og gir deg energi

Mange overvurderer sin egen form

Hva er det viktigst å tenke på når du trener?

– Ikke vær redd, det er det viktigste. Vær i stedet smart. Se på trening og bevegelse som medisin for kroppen din. Men akkurat som med vanlig medisin kan man overdosere, og det kan bli for mye. Og det kan skje ganske lett i dag, for de fleste kjenner ikke kroppen sin ordentlig og lytter ikke tilstrekkelig på signalene de får. Overdosering av trening og bevegelse kan for eksempel være å løfte for tungt, å løpe for lenge og å trene ensidig. De vanligste bieffektene er såkalte overbelastningsskader.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer