Styrketrening

Tren styrke før du trener kondisjon

Gjør du begge deler på samme dag er dette viktig for optimalt resultat.

STYRKE FØRST: Trener du styrke og kondisjon på samme dag? Da kan det lønne seg å ta styrkebiten først, hvis du ønsker optimalt resultat.  Foto: Thinkstock
STYRKE FØRST: Trener du styrke og kondisjon på samme dag? Da kan det lønne seg å ta styrkebiten først, hvis du ønsker optimalt resultat. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Mange av oss bruker treningsøktene våre på å trene både styrke og kondisjon, enten før/etter hverandre, eller samtidig – som under gruppetimer.

Ifølge treningseksperter kan det imidlertid være bedre å isolere de ulike treningsøktene - at du for eksempel trener én dag kondisjon og så én dag styrke - ikke begge på samme dag, dersom du ønsker maks effekt.

LES OGSÅ: Slik når du kondistoppen

Kan være lurt å isolere øktene

KK.nos trenings- og kostholdsekspert Ina Garthe har fått inn flere spørsmål relatert til dette under sine nettmøter. Og i likhet med andre fagpersoner mener hun at du får best effekt ved å skille de to treningsformene.

Ønsker du mer muskelstyrke og masse lønner det seg nemlig å kun fokusere på styrke når du skal trene styrke og ikke kjøre på med en spinningtime eller løpeøkt før eller etter.

- Når vi trener styrke skaper vi en reaksjon som fører til at muskelen vokser og blir sterkere på sikt. Når vi trener utholdenhet skjer det en reaksjon som fører til økt kapasitet. Vi vet at dersom man kjører utholdenhet sammen med styrke, så vil noe av treningstilpasningene til styrketreningen reduseres (spesielt muskelvekst), har hun forklart:

- Dette betyr at hvis du er ute etter å få mer muskelmasse, vil det være lurt å isolere styrkeøktene for å få maks utbytte.

Dersom målet ditt imidlertid er å opprettholde den figuren og fysiske formen du har, er det imidlertid helt ok å trene begge deler.

- Hvis du er fornøyd og ikke ønsker store endringer kan du fint fortsette med det du gjør. Det er absolutt bra trening, sier treningseksperten.

LES OGSÅ: Slik får du mindre fett og mer muskler

ISOLER ØKTENE:- Hvis du er ute etter å få mer muskelmasse, vil det være lurt å isolere styrkeøktene for å få maks utbytte, sier KK.nos trenings- og kostholdsekspert Ina Garthe.  Foto: Astrid Waller
ISOLER ØKTENE:- Hvis du er ute etter å få mer muskelmasse, vil det være lurt å isolere styrkeøktene for å få maks utbytte, sier KK.nos trenings- og kostholdsekspert Ina Garthe. Foto: Astrid Waller Vis mer

Ta styrketreningen først


Har du planer om å kjøre styrke og kondis samme dag, er det imidlertid ikke helt «hipp som happ» hvilken treningsform du velger først.

En tidligere studie gjennomført ved University of Tokyo har nemlig vist at det kan lønne seg å starte med styrketrening, for så å ta seg en 20 minutters pause, før du tilslutt hiver deg i gang med kondisjonstreningen.

Årsaken til dette er at du, som Garthe også sier, reduserer den muskeloppbyggende effekten ved å trene kondisjon før styrke.

«Pausen» mellom øktene trenger ikke være lang og bør ikke overskrive 20 minutter, ellers vil ikke veksthormonene som utløses gjennom styrketreningen holde seg i blodet – og det er disse som er med på å øke fettforbrenningen.

LES OGSÅ: Slik tar du vare på musklene dine

Spis mellom øktene

En annen ting som kan være lurt hvis du trener styrke og kondis samme dag, er å spise et lite mellommåltid i pausen mellom de ulike øktene.

Ifølge Garthe vil du nemlig miste mye av effekten av styrketreningen dersom du trener på tom mage.

- Jeg foreslår at du trener styrke først og så tar en pause hvor du inntar litt protein og karbohydrat (yoghurt/smoothie/sjokolademelk) før du setter i gang med kondisjonstreningen, skrev hun til leseren «Maja» under sitt siste nettmøte:

- Man kan også gjøre motsatt, men det viktigste er at du har et lite inntak mellom disse øktene. Grunnen til det er at du vil ta bort mye av effekten av styrketreningen om du trener på tom mage og sliten kropp etter kondisjonsøkten.


LES OGSÅ: Så mye vann bør du drikke når du trener
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer