Tik Tok:

Trender på TikTok, men hva sier tannlegen?

Husker du denne 2000-tallstrenden?

TREND: Tannsmykker trender, men tannlege advarer om riktig bruk. FOTO: NTB
TREND: Tannsmykker trender, men tannlege advarer om riktig bruk. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

TikTok er litt som «Kongen befaler» – det som sies det gjelder. Det sosiale nettverket er blitt en av verdens mest populære apper siden lanseringen i 2017, og har i dag rundt svimlende 1 milliard brukere på månedsbasis. Kanskje ikke så rart at mange trender starter her. Hvor trygge disse trendene er er en annen sak. Med jevne mellomrom advarer fagpersoner mot helsefarlige TikTok-trender som eksempelvis filing av tennene.

Med 2000-tallets inntog i moteverdenen er den en rekke såkalte Y2K-trender som nå gjør seg gjeldende, blant annet på TikTok.

Med det kommer tannsmykker også kjent som tooth og dental piercing. Men hva synes egentlig tannlegene om trenden?

Startet eget studio

Helene Ekra (25) husker trenden fra 2000-tallet da hun ble fascinert av vennene til moren som hadde «diamanter i tennene».

– Jeg hadde dårlig selvtillit som tenåring da jeg var overvektig, og turte aldri å bruke den relevante stilen da. Noen år og 70 kilo senere hadde jeg energien og selvtilliten til å skape en moderne relevant vri av mine tidligere interesser innen mote og kunst.

Nå har hun startet sitt eget «icing studio» i Oslo der hun setter på tannsmykker.

STARTET STUDIO: Helene Ekra har startet eget «icing studio». FOTO: INSTAGRAM

STARTET STUDIO: Helene Ekra har startet eget «icing studio». FOTO: INSTAGRAM


Vis mer

– Jeg setter på tannsmykker mens mine kolleger tatoverer og piercer. Jeg har siden min første tatovering som 15-åring elsket den kreative energien i studioer, så det å få jobbe i et er en drøm som går i oppfyllelse. Jeg trives utrolig godt, og får så mye glede av å se kundene mine smile med søte designs og farger. For eksempel har Pride-tema vært veldig populært!

Til forskjell fra grills, som er en større prosess ettersom disse må formes og sendes til støping, er tannsmykker en raskere og mer konvensjonell måte å uttrykke seg på kreativt på, forteller Ekra.

– I tillegg er kostnaden lavere og varigheten kortere. Det er mer attraktivt for de som ikke vil dedikere seg helt. Mange liker å være subtile med sin utsmykning, så det å ha smykker som kun er synlig når man smiler er populært.

– Hygiene og kvalitet er viktig

Ekra forteller at hygiene og kvalitet er svært viktig. Det er det også at alle kundene er informert om korrekt bruk.

– Jeg vil at alle som starter og gjør skjønnhetsbehandlinger følger oppdaterte retningslinjer. Jeg bruker sertifisert blyfri Swarovski og EU-godkjent utstyr som er lov å bruke i Norge.

– Når jeg bruker etsing, som gjør at tannsmykket sitter lenger, er jeg opplært av en tannpleier som jeg alltid er i samtale med og som er tilstede. Ellers bruker jeg en bondinglim som ligner på reguleringslim. Om man ønsker å fjerne tannsmykker henviser jeg til tannpleieren.

«ICING»: Helene Ekra utfører «icing» på en kunde i sitt studio i Oslo. FOTO: PRIVAT

«ICING»: Helene Ekra utfører «icing» på en kunde i sitt studio i Oslo. FOTO: PRIVAT


Vis mer

18-årsgrense

25-åringen tror unge ser opp til kjendiser som bruker tannsmykker og blir inspirert, men tror ikke alle forstår den varige påvirkningen stoffer som puttes på tennene kan ha for tannhygienen.

Derfor må de som ønsker tannsmykker i hennes studio være over 18 år. De som er under 18 må ha samtykke fra foreldrene.

– Det finnes unntak. Har man dårlig munnhygiene er det ikke anbefalt da risikoen kan være større for å få hull på stedet hvor smykket sitter. Det er anbefalt at man har renset tennene hos tannpleier eller tannlege før man får satt på tannsmykke hvis det er over ett år siden sist man har vært til kontroll.

– Et annet unntak er hvis man har krone eller fasett. Tannsmykker sitter ikke godt på disse overflatene, og vil falle ut raskt.

Dette sier tannlegen

Fagansvarlige tannlege ved Colosseum Tannlege Kjetil Kaland forteller til KK at tannsmykker kan være potensielt problematisk dersom det ikke utføres riktig eller gjøres med rett utstyr.

– Det er ikke noe noe med selve prosessen som umiddelbart er farlig, men jeg anbefaler at man oppsøker en tannpleier eller en tannlege for en konsultasjon først.

Tannlegen forteller at det finnes forskjellige typer av tannsmykker, men likt for alle er at de må limes eller bondes.

– Det er ganske enkelt – med det rette utstyret. Det krever ingen lisens, men jeg anbefaler at man går til personer som har kunnskap om hvordan dette faktisk virker. Gjør det hos autorisert personell med rett utstyr og kompetanse, så er du sikker på at det ikke skader tennene.

EKSPERT: Fagansvarlige tannlege ved Colosseum Tannlege Kjetil Kaland mener man bør oppsøke tannpleier eller tannlege for faglig råd og kompetanse før man vurderer å få påsatt tannsmykker. FOTO: PRIVAT
EKSPERT: Fagansvarlige tannlege ved Colosseum Tannlege Kjetil Kaland mener man bør oppsøke tannpleier eller tannlege for faglig råd og kompetanse før man vurderer å få påsatt tannsmykker. FOTO: PRIVAT Vis mer

– Strenge krav

Han understreker også at det er viktig hva slags lim som brukes. Det skal være godkjent til bruk i munnen, forteller han.

– Her er det strenge krav. Det er vanskelig å kontrollere hva folk gjør hjemme, men man må aldri finne på å bruke superlim.

Kaland mener også at bruk av syre i forhold til tannsmykker er problematisk.

– Dersom ikke-profesjonelt personell benytter syre kan det potensielt skade pasientene. Hvem er da ansvarlig?

Dårlig munnhygiene? Styr unna

Tannlegen understreker at det er helt avgjørende at man limer skikkelig slik at det ikke kan bli hull i tannen under.

– Men bruker man riktige materialer og limer skikkelig så skal det være forseglet på lik linje med en vanlig fylling, forteller han.

Da er det vanlig tannpuss og god munnhygiene som gjelder.

Har man dårlig munnhygiene anbefaler Kaland at man ikke får tannsmykker.

– Da er det større fare for at det kan bli hull i tannen under eller rundt en liming.

TANNLEGEN: Få en faglig vurdering før du får påsatt tannsmykke, råder tannlegen. FOTO: NTB
TANNLEGEN: Få en faglig vurdering før du får påsatt tannsmykke, råder tannlegen. FOTO: NTB Vis mer

– Få en faglig vurdering

Han råder til å oppsøke tannpleier eller tannlege i forkant, og forteller at også mange tannleger setter på tannsmykker.

– Her kan du også få gode råd og en faglig vurdering før du eventuelt bestemmer deg.

Skal du fjerne et tannsmykke må du ikke selv forsøke å skrape det bort, sier han. Oppsøk en tannpleier eller tannlege som kan hjelpe deg med å fjerne smykket.

For de som tar det hele et steg lenger forteller tannlegen at grills ikke er noe som gjøres særlig mye av i Norge - enn så lenge.

– Men også her finnes det både permanente og avtagbare løsninger. De avtagbare er jo mer som et slags statement. Det er noe annet med permanente løsninger der man faktisk sliper tennene. Jeg håper ikke man finner noen tannleger her hjemme som utfører det. I ytterste konsekvens er det jo pasienten som bestemmer, men som tannlege vil jeg absolutt ikke anbefale dette, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer