KK.NO: Å starte morgenen med en ordentlig treningsøkt sies å skulle være veldig bra for både forbrenning og energinivå resten av dagen.
I tillegg er det ganske deilig å vite at treningen er unnagjort, slik at du har hele dagen til å gjøre akkurat hva du vil – med god samvittighet.
Likevel føles det ofte mye tyngre å trene om morgenen. Kroppen er lett i ørska, og det å få opp pulsen på kondisjonstreningen kjennes ut som et kjempeprosjekt.
Du kan rett og slett pushe kroppen knallhardt, men likevel oppleve å ikke nå makspuls slik du kanskje ville gjort på en ettermiddagsøkt.
Hva er årsaken til dette?
LES OGSÅ: Så mye har puls å si for treningen
Høyere hjertefrekvens på kvelden
– Det er ikke entydige funn som støtter dette. Det er funn som viser høyere hjertefrekvens om kvelden enn om morgenen ved en standard treningsbelastning for B-mennesker, og motsatt for A-mennesker, sier Jan Hoff, professor i medisin ved NTNU til KK.no.
– Det er mer som bestemmer treningsrespons enn hjertefrekvens, så det er vanskelig å si om trening morgen eller kveld gir forskjellig respons. Ingen har greid å vise det, og jeg tror personlig ikke at det utgjør en signifikant forskjell.

Ernærings- og treningsfaglig ansvarlig for StudioDay-kjeden i Oslo, Inge Thomas Ravlo, har tro på at korte treninger med innslag av makspuls er enklere om morgenen, men legger til at det ikke er alle som føler at de klarer å prestere på tom mage.
– Noen er vant til å trene med mat i magen, og kanskje mentalt sett «avhengig» av det, og vil således kanskje lettest hente ut mest kraft fra kroppen to timer etter et fornuftig måltid. Og om det er det tredje måltidet for dagen vil du ha en god og sikker energitilførsel for makstrening, sier han til KK.no.
Tar tre timer før kroppen er klar for trening
Dette er derimot idrettslegen Thor-Øistein Endsjø ikke helt enig i. Han mener at det er langt vanskeligere å yte maksimalt om morgenen, rett og slett fordi kroppen ikke er ordentlig våken.
– Man vet at det tar to til tre timer fra du våkner til kroppen er ordentlig i gang og klarer å yte maksimalt. Derfor kan det være vanskeligere å oppnå makspuls på en tidlig morgenøkt, sier Endsjø til KK.no.
LES OGSÅ: Intervaller - slik bør de gjøres

Han har tidligere erfaring som landslagslege for toppidrettsutøvere innen en rekke idrettsgrener og kan fortelle at det fungerer likt for alle – selv topptrente.
Dersom de har en trening eller konkurranse tidlig på morgenen må de rett og slett stå opp enda tidligere, slik at kroppen rekker å våkne.
– Alle funksjonene i kroppen trenger litt tid for å komme i gang. Etter tre timer, når kroppen har fått beveget seg litt og fått i seg litt næring, vil den være mer klar for å yte på treningen. Det kan muligens være litt forskjell mellom A- og B-mennesker, men som hovedregel trenger vi alle noen timer på oss.
En moderat treningsøkt er nok
Men ifølge Endsjø betyr det ikke at du behøver å sikte etter makspuls når du trener så tidlig.
– Selv ikke topptrente trener med makspuls i hver økt, så det er slett ikke nødvendig for vanlige mosjonister heller. Men en moderat treningsøkt på morgenen kan for noen være en fin måte å vekke kroppen på, forteller han.

Du behøver altså ikke droppe morgentreningen helt. For noen er dagene så travle at morgenen rett og slett er det tidspunktet som passer best til å legge inn en treningsøkt.
Ifølge Inge Thomas Ravlo har morgenøkten flere fordeler, det kan blant annet gi kroppen en deilig kickstart.
– Det er sett på som hormonelt stabiliserende å starte dagen med trening. Forbrenningen av fett vil ofte være gunstig da, så selv en spasertur vil gi god effekt.
- Men det viktigste er at de som trener om morgenen avlyser langt færre planlagte treninger en de som trener senere, faktisk er statistikken nesten 100 prosent flere gjennomførte treningsøkter.