Probiotika:

Trenger du egentlig å ta probiotika?

Såkalt «gode» bakterier er trendy. Men har det egentlig noe for seg?

FERDIG FERMENTERT: Probiotika skal finnes i flere typer surnede og gjærede produkter, samt i hyllene på helsekosten og apoteket. Men er det egentlig nødvendig å ta tilskudd? FOTO: NTBScanpix
FERDIG FERMENTERT: Probiotika skal finnes i flere typer surnede og gjærede produkter, samt i hyllene på helsekosten og apoteket. Men er det egentlig nødvendig å ta tilskudd? FOTO: NTBScanpix Vis mer
Publisert

De dukker stadig opp, produktene som skal gi oss en velfungerende mage. Hvem husker vel ikke velmente råd om å spise melkesyrebakterier for å beskytte seg mot magesyke under sydenturen?

Det snakkes mye om probiotika og viktige bakteriestammer, for tarmens funksjon. Men er det egentlig nødvendig å ta tilskudd av probiotika?

– Probiotika er ikke et vitamin eller mineral vi kan dø av å mangle, men det er likevel viktig å ha en velfungerende tarmflora, sier Gunn Helene Arsky, selvstendig ernæringsfysiolog cand. scient.

Tvil om effekt

Verdens helseorganisasjon (WHO) definerer probiotika som «levende mikrober som ved inntak i tilstrekkelige mengder utgjør en helsegevinst for verten».

I en artikkel i Tidskriftet Den Norske Legeforening fra 2019 hevder forfatterne Frederik Emil Juul og Jørgen Valeur at det etter inntak av antibiotika og ved flere sykdommer, er påvist forstyrrelser i tarmfloraen. Dette skal videre ha gitt opphav til en utbredt forestilling om at tilførsel av mikrober vil kunne gjenopprette forstyrrelsene i tarmfloraen.

Ifølge artikkelen er slik oppfatning spesielt fremtredende i reklamer for probiotika. Artikkelen hevder videre at nyere forskning sår tvil om probiotikas positive helseeffekter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer