Overspise:

Trenger du ofte mye mat for å bli mett?

Det er ikke nødvendigvis fordi du faktisk trenger så mye næring, men fordi du har utvidet magesekken med overspising.

OVERSPISE: Er ikke en vanlig porsjon nok til å gjøre deg mett? Overspising over lengre tid kan fort gå ut over vekta. FOTO: NTB Scanpix
OVERSPISE: Er ikke en vanlig porsjon nok til å gjøre deg mett? Overspising over lengre tid kan fort gå ut over vekta. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Føler du kanskje at en vanlig porsjon ikke strekker til? Det er slett ikke uvanlig å føle det slik i perioder, men det betyr ikke nødvendigvis at kroppen din egentlig trenger så mye mat.

Det kan nemlig bare skyldes at du har blitt vant til å spise for mye, for eksempel hvis du har hatt en kosehelg med overspising.

– Kroppen venner seg fort til mye mat. Magesekken er elastisk, så hvis man venner seg til å spise seg i overkant mett så vil magesekken utvides. Og da særlig hvis man også har en tendens til å spise for fort, sier Kari H. Bugge, ernæringsfysiolog og fagsjef i Grete Roede AS, til KK.

Det tar vanligvis minst 20 minutter før den fysiologiske reaksjonen på matinntak oppstår, så om du spiser for fort vil du rekke å få i deg for mye mat før metthetsfølelsen slår inn.

– Du får da i deg mer energi enn du trenger, og etterpå føler du deg stappmett. Har man også for vane å ha grytene stående på bordet så er det lett å ta litt til og litt til. Det er ikke sånn at man nødvendigvis legger på seg så mye av det, men over tid vil man kunne merke det på vekten, forteller hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer