Intimprodukter:

Trenger man egentlig intimsåpe?

Nei, sier ekspertene. Det enkle er det beste - nemlig lunkent vann.

INTIMPRODUKTER: Ny forskning fra Canada konkluderer med at kvinner som bruker forskjellige produkter i underlivet har større sannsynlighet for å oppleve å ha en eller annen form for underlivsinfeksjon enn kvinner som ikke bruker det. FOTO: NTB Scanpix
INTIMPRODUKTER: Ny forskning fra Canada konkluderer med at kvinner som bruker forskjellige produkter i underlivet har større sannsynlighet for å oppleve å ha en eller annen form for underlivsinfeksjon enn kvinner som ikke bruker det. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Godlukter, såper, servietter, barbersaker - KK.no har til og med skrevet om klitorissminke, og underlivsbling, og det er altså ikke måte på hvordan du kan stelle med underlivet ditt i dag.

Du har kanskje allerede lest at mange gynekologer mener såper i underlivet er unødvendige – også såper som er laget nettopp for å brukes her. Ny forskning fra Canada konkluderer også med at kvinner som bruker forskjellige produkter i underlivet også har større sannsynlighet for å oppleve å ha en eller annen form for underlivsinfeksjon.

LES OGSÅ: Ingen vits i å bruke intimvaskprodukter

Fant tre ganger så høy sannsynlighet for infeksjoner

Forskerne fant altså at produkter som underlivsservietter og såper i ulik grad har sammenheng med en risiko for infeksjoner eller plager som underlivssopp, bakteriell vaginose og urinveisinfeksjoner.

For eksempel hadde kvinner som brukte underlivsservietter nesten dobbel så stor sannsynlighet for å rapportere om å ha en urinveisinfeksjon enn kvinner som ikke bruker slike servietter.

- Deltakerne som brukte intimsåper hadde nesten to og en halv gang høyere sannsynlighet for å rapportere om en urinveisinfeksjon enn kvinner som ikke bruker et slikt produkt, forteller Sara Crann ved avdeling for psykologi ved Guelph University i Ontario, som er en av forskerne bak studien.

UNØDVENDIGE: Mange eksperter mener intimvasken er unødvendig. FOTO: NTB Scanpix
UNØDVENDIGE: Mange eksperter mener intimvasken er unødvendig. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

1435 kvinnelige deltakere over 18 år var med i studien, og forskerne tok for seg produkter som vaginaltabletter, forskjellige typer våtservietter, sprayer, barberskum og andre typer kremer. I gjennomsnitt hadde kvinnene som brukte en eller annen form for produkt nedentil omkring tre ganger så høy sannsynlighet for å rapportere om å ha opplevd en eller annen form for ugunstig helsetilstand.

Forskerne kan imidlertid ikke påvise årsakssammenhengen. Altså er det uvisst om kvinner med mye infeksjoner oftere bruker produkter for underlivet, eller om underlivsproduktene øker risikoen. For eksempel viser undersøkelsen at de som bruker antikløekrem i underlivet oftere hadde opplev å ha underlivssopp, noe som kan forklares med at kløe er et vanlig symptom på nettopp candidasoppen. Andre sammenhenger var derimot ikke like forventet.

- Det vår studie viser er flere sammenhenger mellom forskjellige produkter og helseeffekter, som krever mer forskning før vi kan konkludere med i hvilken retningen sammenhengen går, påpeker Crann.

Tidligere er det gjort en del studier på douching – altså det å spyle en slags rensevæske opp i skjeden. Flere studier har funnet sammenheng mellom det å «skylle ut» på denne måten med risikoen for infeksjoner og sykdom i underlivet.

- Vår studie er en av få som har inkludert produkter som servietter, sprayer og såper.

LES OGSÅ: For hyppig vask kan gi eksem

Forstyrrer bakterifloraen

Mari Skyldstad Kvernebo er spesialist i hud- og veneriske sykdommer ved Aleris Strømmen. Hun påpeker at selv om studien ikke kan si noe klart om årsakssammenhengen, så tyder mye på at underlivet vårt ikke har godt av for mye parfyme, såpe og vasking.

- Det er uansett rimelig å tenke seg at all form for intimbehandling forstyrrer den naturlige balansen i bakteriefloraen vi har i skjeden. Dermed forstyrres også det naturlige forsvaret vi har gjennom mikrobiomet vårt, sier hun.

- På kroppen har vi millioner av mikrober - bakterier, virus, sopp - som lever på huden, slimhinner og i magetarmkanalen. Mikrobiome er en betegnelse for alle disse mikrobene. De fleste mikrobene lever i symbiose med oss og kan til og med ha viktige funksjoner for at kroppen vår skal fungere som den skal, forklarer hun.

For eksempel har vi laktobaciller, som er en type melkesyrebakterier, i skjeden, som sørger for at pH-verdien er lav og miljøet holder seg slik at det er ugunstig for bakterier som kan gi infeksjoner.

HUDLEGE: Mari Skyldstad Kvernebo er spesialist i hud- og veneriske sykdommer ved Aleris Strømmen. FOTO: Aleris Helse
HUDLEGE: Mari Skyldstad Kvernebo er spesialist i hud- og veneriske sykdommer ved Aleris Strømmen. FOTO: Aleris Helse Vis mer

- Studien konkluderer med at personene som bruker produkter har større sjanse for slike plager. Dette stemmer med den kliniske erfaringen min.

Hun påpeker også at vi sjeldent bruker såper for eksempel i øynene våre, og at mange nok ikke tenker på at det er slimhinner i underlivet også.

LES OGSÅ: Mye utflod, uregelmessige blødninger eller kløe?

Det holder med lunkent vann

En ting vi i hvert fall vet helt sikkert er også at underlivet vårt ikke trenger noen form for såpe, og sjeldent noe annen form for pleiende behandling.

- I tillegg til å forstyrre mikrobiomet, kan man også utvikle allergier mot innholdsstoffer i produkter. MI-allergi har vært mye omtalt i media og er eksempel på dette. Mange våtservietter for eksempel inneholder MI, sier Kvernebo.

Selv anbefaler hudlegen at hudfriske mennesker kun vasker med lunkent vann nedentil. Har du en infeksjon eller andre plager, skal det selvsagt behandles.

- Ved tørrhet i huden, som for eksempel eksem, kan man iblant ha glede av olje, og i sjeldne tilfeller milde fuktighetskremer og kortison, men da bør det foreligge gode medisinske grunner for slik behandling. Disse må i så fall bare benyttes på ytre kjønnsorganer, forteller hun.

LES OGSÅ: Har du fått allergier i voksen alder?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer