Søvn:

Trenger vi mindre søvn om sommeren?

... eller er det bare noe vi innbiller oss?

SØVN: Skal bare sitte oppe litt til ...Er det sånn at vi faktisk trenger mindre søvn om sommeren? Foto: NTB Scanpix
SØVN: Skal bare sitte oppe litt til ...Er det sånn at vi faktisk trenger mindre søvn om sommeren? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Den lyse årstiden er endelig over oss, og vi er vel ikke alene om å føle på ekstra krefter utover forsommerkveldene. «Jeg skal bare sitte ute litt til» sier vi, og plutselig har klokka blitt både ett og to om natta, selv om det er jobb og skole dagen etter.

Vi tok kontakt med en vaskeekte søvnspesialist og spurte om det vi har lurt på lenge: Trenger vi mindre søvn i sommerhalvåret, eller er det bare noe vi innbiller oss?

LES OGSÅ: Kvinner bør få sove, mens menn bør stå opp tidlig

Overraskende svar

– Ja, i utgangspunktet trenger vi mindre søvn i sommerhalvåret og tilsvarende mer søvn i vinterhalvåret, sier søvnspesialist ved Aleris, Guttorm Erik Bruskeland til KK.

– Det søvnunderskuddet vi bygger opp om sommeren vil vi ta igjen om høsten og vinteren når vi har større behov for søvn og sover lenger.

Og grunnen?

Men hva er så årsaken til at vi kjenner virketranger ta over for sofaslumringen når dagene blir lysere?

Er det bare fordi det er mer utendørsliv og moro som vi kan kanskje ikke vil gå glipp av? Den gode gamle «redd for å gå glipp av»-følelsen?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer