Studie:

Trening gjør deg lykkeligere enn penger

Og aktive mennesker har færre dager i året der de føler seg nedstemte.

BEDRE HUMØR ETTER TRENING: Jevnlig trening gir bedre psykisk helse, det samme gjelder for en stabil økonomi. Ifølge en stor undersøkelse viser det seg at en aktiv person har like god psykisk helse som en tjener langt mer. FOTO: NTB Scanpix
BEDRE HUMØR ETTER TRENING: Jevnlig trening gir bedre psykisk helse, det samme gjelder for en stabil økonomi. Ifølge en stor undersøkelse viser det seg at en aktiv person har like god psykisk helse som en tjener langt mer. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Kjenner du at det er tungt å ta på treningstøyet og sette i gang med treningen? Da kan kanskje litt «hardcore science» om hvilke enorme helseeffekter jevnlig mosjon har for kropp og sinn hjelpe på motivasjonen?

En forbløffende effekt på den psykiske helsa

En stor studie om aktivitetsnivå og psykisk helse publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet tidligere i år, viser nemlig at regelmessig mosjon har en nærmest forbløffende effekt på den psykiske helsa vår.

Over 1, 2 millioner amerikanere svarte blant annet på «Hvor mange ganger har du følt deg mentalt dårlig på grunn av for eksempel stress, depresjon eller følelsesmessige problemer de siste 30 dagene?»

I tillegg fikk de spørsmål om inntekt og fysisk aktivitet, der alt fra gressklipping og barnepass ble regnet med, ikke kun klassisk trening som løping og styrketrening.

Etter å ha analysert svarene kunne forskerne se at mennesker som trente regelmessig i gjennomsnitt hadde 35 «dårlige» dager i året, mens de som var inaktive hadde 18 flere slike dager årlig.

FÆRRE DÅRLIGE DAGER: Studien viste at inaktive mennesker hadde 18 flere dårlige dager i året enn det aktive mennesker hadde. FOTO: NTB Scanpix
FÆRRE DÅRLIGE DAGER: Studien viste at inaktive mennesker hadde 18 flere dårlige dager i året enn det aktive mennesker hadde. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Gjør deg lykkeligere enn penger

I tillegg til den store forskjellen fysisk aktivitet utgjorde for vårt velbefinnende, kom det fram at de aktive menneskene hadde det like godt som de som i snitt tjente 230 000 kroner mer i året.

En trygg økonomi anses som en god beskyttelse mot bekymring og uro, men endorfiner utløst av fysisk aktivitet kan altså gi samme effekt. Er du en sofasliter trenger du en skikkelig kraftig lønnsøkning, om du skal få samme effekten som trening gir.

Forskerne fant også at sosiale sportsaktiviteter hadde en mer positiv effekt på den mentale helsen, enn øvrige aktiviteter.

Men som med alt annet kan det bli for mye av det gode.

30-60 minutter, tre til fem dager i uken viser seg å være den ultimate dosen. De som trente mer enn tre timer om dagen, følte seg dårligere enn de som ble definert som inaktive.

LES OGSÅ: Her er supermaten du kan kjøpe på nærbutikken

Du trenger ikke løpe lenge for å få knalleffekt. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer