Trening:

Trening har en kjempeeffekt på hjernen

Faktisk er hjernen det organet som får mest ut av treningsøkta.

TRENING: Trening er med på å styrke hjernen. Og kanskje er det hjernen som har mest igjen for treningsøktene. FOTO: NTB Scanpix
TRENING: Trening er med på å styrke hjernen. Og kanskje er det hjernen som har mest igjen for treningsøktene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At trening og fysisk aktivitet er bra for oss er ikke noe nytt, men det som kanskje ikke er like kjent er hvilken effekt trening har på hjernen. Fysisk aktivitet kan hjelpe mot flere psykiske plager og lidelser, og vi har tidligere skrevet om hvordan trening kan hjelpe mot angst.

- Det er mye som tyder på at hjernen er det organet som får mest effekt av trening, sier Ole Petter Hjelle, som er fastlege, forfatter av boken «Sterk hjerne med aktiv kropp», samt forsker og underviser ved Høyskolen Kristiania og Universitetet i Sørøst Norge.

Det er kanskje litt overraskende – det er tross alt kroppen vi kjenner at vi bruker når vi trener, og mange tenker nok heller at hjernetrim er ting som å løse sudoku og kryssord.

- Sudoku og kryssord er bra, og jeg råder ikke folk til å slutte med det, men når du løser sudoku det så blir du veldig god på akkurat det. Det har ikke de samme ringvirkningene på hjernens funksjoner som fysisk aktivitet har.

LES OGSÅ: Glemsk? Dette kan være grunnen

Påvirker humør, oppmerksomhet og stress

For det er mye som skjer i hjernen når vi trener. Det skilles ut vekstfaktorer, stoffer som er med på å danne nye nerveceller, som gjør at hjernen din tåler mer og at nervecellene samarbeider bedre. Trening kan ha en effekt på aldringen av hjernen, og flere positive effekter merker du også rett etter at du har trent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer