Helse:

Treningen for deg som ikke liker å trene

Tre morsomme aktiviteter som er bra for helsa uten at det føles som trening

HELSEFORDELER: Det er godt for muskler å gå turer, spesielt i variert terreng. FOTO: NTB
HELSEFORDELER: Det er godt for muskler å gå turer, spesielt i variert terreng. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det finnes mange gode råd der ute for å gjøre treningen til en enklere affære. Noen sverger til å velge trappen fremfor heisen og KK har tidligere skrevet om enkle, men effektive øvelser man kan gjøre hjemme i sin egen stue.

Det kan være flere grunner til at man ikke ønsker å trene på et senter. For noen er det pengene som bestemmer, mens for andre kan det være av hensyn til smittevern.

Kanskje liker man rett og slett ikke å svette i påsyn av andre, eller man synes trening er rett ut kjedelig. Her er derfor tre alternativer som er både morsomme og godt for kroppen.

Skøyter

De fleste av oss er heldige og bor slik at vi har tilgang til steder å gå på skøyter. Noen plasser har ishaller eller utendørs skøytebane, som er gratis eller rimelig å bruke.

Har du ikke skøyter selv, er det ofte å få leid på stedet, eller man kan leie via organisasjoner som kirkens bymisjon, Fretex eller lokale ordninger.

Har man ikke tilgang til organiserte skøytearenaer, er det like fint, om ikke finere å stå på ekte is. Det å være utendørs er jo sunt i seg selv.

- Noen helsefordeler med skøyter er at man kan være ute på flotte vann og innsjøer med frisk luft og natur rundt seg, hvor man får avkobling fra stress og hverdagsutfordringer.

Det sier KKs trenings- og kostholdsekspert Christian Torp.

Ifølge han er det også flere andre helsegoder å oppnå ved å våge seg ut på isen: Det øker kondisjonen, bedrer koordinasjonen og balansen samtidig som det styrker bein- og kjernemuskulaturen.

- En profesjonell ishockeyspiller er vanligvis ute på isen i kun 45 sekunder av gangen når hen spiller kamper. Dette gir et lite bilde av hvor bra trening det er å gå på skøyter, sier Torp.

SOSIALT OG GØY: Å gå på skøyter en en fin aktivitet å gjøre sammen med venner. Finn barnet i deg og lek sisten på isen, det er godt for kroppen og humøret. Foto: NTB.
SOSIALT OG GØY: Å gå på skøyter en en fin aktivitet å gjøre sammen med venner. Finn barnet i deg og lek sisten på isen, det er godt for kroppen og humøret. Foto: NTB. Vis mer

Men vær helt sikker på at isen er tykk nok før du gir deg utpå.

Ifølge varsom.no er hovedregelen at isen skal være cirka ti centimeter tykk. Man må også passe seg for innløps- og utløpsbekker og elver der isen ofte er tynnere fordi vannet er i bevegelse og det tar lengre tid før isen fryser til.

Iskart.no er en god kilde til å vite om de ulike vannene er fryst eller ikke. De oppdateres jevnlig i henhold til været. Merk at det likevel er viktig å selv forsikre seg om at isen er trygg før man går ut på den.

Ikke bare morsomt og koselig, men aktiviteten bidrar til at du styrker kjernemuskulaturen når du prøver å balansere på de tynne bladene på skøytene.
Ifølge Torp vil en kvinne på cirka 70 kilo forbrenne rundt 325 kalorier på en time med lett til normal skøytegåing. Øker hun intensiteten og spiller for eksempel ishockey i en time, forbrenner hun cirka 500 kalorier.

«Hopp over treningen»

Det kan du faktisk gjøre i en trampolinepark- og nei, det er ikke bare for unger. Ta med en venninne, kjæresten eller barna og utforsk en trampolinepark. Ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI) er aktivitet på trampoline godt for både kondisjon, styrke, balanse og stabilitet. Hopper man riktig, kan dessuten treningen være mer skånsom enn jogging og man kan forbrenne flere kalorier.

SOSIALT OG SUNT: Ta med familien, kjæresten eller venner på trampolinepark. Det er super trening og veldig morsomt. Foto: NTB
SOSIALT OG SUNT: Ta med familien, kjæresten eller venner på trampolinepark. Det er super trening og veldig morsomt. Foto: NTB Vis mer

KKs treningsekspert Christian Torp underbygger at hopping på trampoline er lite belastende og at man får brukt hele kroppen.

- Jeg elsker trampolineparker. Ikke bare er det megagøy og sosialt for både voksne og barn, men det gir også veldig mange helsefordeler. Man trener både utholdenhet, styrke, balanse, stabilitet og kjernemuskulatur samtidig når man hopper på det ustabile underlaget. Alle disse fordelene får man uten at man tenker på det som trening, sier Torp.

Han sier det anslås at ti minutters hopping tilsvarer cirka en halvtimes løping og du kan forbrenne omtrent 300 kalorier på denne tiden. Med en time trampoline kan du forbrenne cirka 1000 kalorier. Man må selvsagt ta intensiteten i hoppingen og vekt med i regnestykket, men Torp er ikke i tvil om fordelene ved trampolinelek.

GOD TRENING: Christian Torp er spesialist på muskler og ledd og sier at det å hoppe på trampoline er kjempebra for helsen. - Mange toppidrettsutøvere bruker også trampoline som basistrening i idretten sin, sier han. Foto: Astrid Waller.
GOD TRENING: Christian Torp er spesialist på muskler og ledd og sier at det å hoppe på trampoline er kjempebra for helsen. - Mange toppidrettsutøvere bruker også trampoline som basistrening i idretten sin, sier han. Foto: Astrid Waller. Vis mer

- Så damer, hopp i vei og ha det gøy mens du får trening på kjøpet!

De fleste har en park ikke alt for langt unna der de bor. Disse byr på på forskjellig vanskelighetsgrad og utfordringer i form av klatring, oppgaveløsning og hinderløyper. Prisene varierer fra park til park, men man kan kjøpe klippekort på de fleste sentrene, som vil gjøre inngangen rimeligere over tid.

Dra på skattejakt

Om du hverken er en hopper eller en isdronning, kan en gåtur kanskje være tingen. Men hva med å krydre gåturen med en slags skattejakt?

- «Geocaching» og «Stolpejakten» er nymoderne orientering, sier Christian Torp.

Det er applikasjoner man kan bruke på mobilen sin til å finne frem til forskjellige poster. Stolpejakten har også et fysisk kart man kan hente ut. Funnene registrerer man og man tjener poeng for hver post. Geocaching har også bokser hvor man skal bytte gjenstander i.

LES OGSÅ: Uansett hva jeg gjorde, var jeg like diger fra livet og ned

- Det er morsomme måter å komme seg ut på tur på, eller ta som en treningsøkt. Du kan selv bestemme intensiteten din og du får både brukt kroppen og hodet. Så dette en en aktivitet som passer for alle uansett form og alder, forteller Torp.

Også her er det helsefordeler å hente. Siden disse aktivitetene er mulig å gjøre både i nærmiljøet, i byen og ute i naturen, er det en måte å få brukt kroppen i ulendt terreng så vel som på asfalt. Torp sier at det er en veldig gøyal måte å være aktiv på uten at man tenker på det som trening. Han understreker samtidig at i virkeligheten vil tallet på hvor mange kalorier man forbrenner, variere litt.

- Kalorier er alltid litt vanskelig fordi det er individuelt og går på intensiteten du gjør når du beveger deg. Så disse tallene er kun estimater basert på gjennomsnitt, sier han.

Men om vi nå går ut i fra gjennomsnittet, vil en kvinne, som veier 70 kilo, kunne forbrenne 150 kalorier under en lett spasertur. Blir man ivrig på skattejakten og øker til en rask tur eller det man gjerne kaller power walk, vil hun forbrenne cirka 290 kalorier på en time. Og det er jo ganske fin uttelling for bare å kose seg!

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer