Helse, Kosthold & Trening

Treningsekspert: - Du bør ikke bruke mer enn 45 minutter på trening

Mange lurer seg selv, ifølge ekspertene.

EKSPERTENE: Mange tar seg nok altfor god tid på trening. Korte, effektive økter er bra for både motivasjon og treningseffekten, mener Helle Bornstein og Cornelis Elander.  Foto: Rolf Ørjan Høgset og privat
EKSPERTENE: Mange tar seg nok altfor god tid på trening. Korte, effektive økter er bra for både motivasjon og treningseffekten, mener Helle Bornstein og Cornelis Elander. Foto: Rolf Ørjan Høgset og privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg tror de aller fleste, inkludert meg selv, har mye å vinne på å øke intensiteten når de trener. Enten det er med tyngre vekter, eller det er å øke farten på tredemølla, sier Helle Bornstein, som er personlig trener og driver Smart Trening i Oslo. 

For det er lett å komme inn i en vane der du bruker mye tid på å surre litt rundt mellom apparatene og småprate med treningskompiser mellom settene. Det er dumt, for da mister du faktisk litt effekt av treningen. Faktisk bør du ikke tilbringe mer enn 45 minutter på trening, ifølge Bornstein. 

- Så ja, jeg tror mange lurer seg selv. Pauser har egentlig lite med selve treningen å gjøre, så lenge du er lur når du legger opp treningen. 

LES OGSÅ: Den beste treningen for økt forbrenning

Unødvendig med lange pauser

Lange pauser er altså helt unødvendig så lenge du legger opp et smart treningsprogram der de ulike musklene belastes på tur. Da kan du lettere holde høy intensitet gjennom hele økta. 

KORTERE ØKTER, HØYERE INTENSITET: Kjør heller korte, intensive økter, råder ekspertene.  Foto: Shutterstock / Jacob Lund
KORTERE ØKTER, HØYERE INTENSITET: Kjør heller korte, intensive økter, råder ekspertene. Foto: Shutterstock / Jacob Lund Vis mer

- Akkurat som en intervalløkt med høyt tempo og korte pauser vil gjøre kroppen godt og ha god effekt på hjertepumpa, sier Bornstein. 

Begynn derfor med ben, kjør en øvelse på bryst, rygg og kanskje mage, før du kjører ben igjen. Benmuskulaturen har fått den pausen den trenger, men du har holdt intensiteten oppe. 

- Verre er det ikke. Du har færre pauser, som gir deg høyere intensitet på treningen og du sparer tid. Jeg blir lite imponert over de som oppholder seg på treningen mer enn 45 minutter for å si det sånn. Har jeg brukt opp mot en time vet jeg at jeg har unna sluntret og tatt meg for god tid, sier hun. 

LES OGSÅ: Blir du kvalm når du trener? 

Motiverende å trene hardt og kort

Personlig trener Cornelis Elander, også kjent som kjendistreneren i Hollywood, er opptatt av at tiden på trening skal brukes effektivt – og det av to grunner: Treningseffekten, og at du ikke skal gå lei. 

- Det er faktisk bedre at du trener hardere når du først holder på, enn at du holder på så lenge at du går lei eller begynner å droppe trening fordi det tar for mye av hverdagen din. Når kortere økter i tillegg er det som faktisk vil gi deg bedre resultater, er det klart det er få argumenter igjen for å trene lange økter med lav intensitet, sier han.

Er du en av mange som faller litt av treningsforsettene i disse tider, kan det altså ha noe for seg å gå inn for korte, svette og andpustne økter på trening, og catche up med treningskompisen etterpå.

- Jeg har alltid pleid å si at man bør trene hardt, kort, hyppig, og riktig, og med en slik innstilling til treningen mener jeg også at de fleste lettere vil komme i mål med sine ønsker og mål.

LES OGSÅ: Så viktig er det å spise riktig etter trening

Elanders tips til effektive og motiverende treningsøkter: 

  • Tren minimum tre gode økter i uka! 
  • Fokuser på å trene en kombinasjon av både styrke og kardio 
  • Ikke utfør mer enn 30min. kardio av ganger
  • For de fleste vil det heller ikke være mest hensiktsmessig å trene mer enn 60 minutter av gangen (både styrke og kardio til sammen), og er du nødt til å trene mer enn dette har du trolig ikke trent de første 60 minuttene hardt nok!

LES OGSÅ: Så mye har puls å si for treningen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer