Slanking

Trikset som gjør shopping til trening

Sett opp tempoet i ett av fem minutter, og vips ble handleturen til trening.

HER KAN DU FORBRENNE RÅTT MED KALORIER: Tross alle posene du drasser med deg i time etter time, forbrenner man antagelig ikke mer enn rundt 400 kalorier. Men, så finnes det et supertriks som rett og slett gjør shopping til trening. Foto: All Over Press
HER KAN DU FORBRENNE RÅTT MED KALORIER: Tross alle posene du drasser med deg i time etter time, forbrenner man antagelig ikke mer enn rundt 400 kalorier. Men, så finnes det et supertriks som rett og slett gjør shopping til trening. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatertDu spiser frukt hver dag, teller kalorier og trener til musklene skriker, likevel går ikke vekten ned? Slapp av, det er helt vanlig.

Å holde matchvekten er nemlig ikke så enkelt som man tror, og selv de mest aktive kan ofte bli frustrerte over at nåla ikke står der man ønsker.

Det finnes imidlertid visse skritt man kan ta for å komme dit man vil. Ifølge det amerikanske helsenettstedet prevention.com er det nemlig en del slanketabber som lett kan unngås.

Les også Derfor funker ikke jojo-slanking

Trikset som gjør shopping til trening

Det er helt sant at man forbrenner kalorier ved å gjøre dagligdagse ting som å handle matvarer og løpe rundt på kjøpesentre. Men tross alle posene du drasser med deg i time etter time, forbrenner man antagelig ikke mer enn rundt 400 kalorier.

Slik gjør du det bedre:
Ifølge en studie utført av Journal of Applied Physiology forbrenner korte "intervaller" med intens aktivitet flere kalorier og opp mot 36 prosent mer fett. Det å tusle rundt på et kjøpesenter eller i en park i rundt én time forbrenner cirka 150 kalorier. Dersom du setter opp tempoet i ett av fem minutter, forbrenner du over én tredjedel flere kalorier.

Les også Brenn fett fort

Her er de supereffektive utgavene av flere klassiske slanketips:

KLASSISK TIPS: Vær obs på kaloriene

En vanlig feil man kan gjøre, er å telle kalorier. De fleste vet at et lavere inntak av kalorier holder vekten nede, men der man ofte gjør feil er når man skal regne ut riktig kaloriinntak ut i fra ens egen alder, høyde, aktivitetsnivå og vekt. Ifølge Bonnie Taub-Dix, en talsperson for American Dietetic Association, regner kun 11 prosent av amerikanske kvinner ut riktig kalorimengde de bør innta. Si for eksempel at du antar at ved å innta 2000 kalorier om dagen, så vil du holde vekten, mens det egentlige inntaket burde ligge på 1800. De ekstra 200 er nok til å gjøre at du legger på deg.

Slik gjør du det bedre:
Finn frem til en kalorikalkulator på nettet (for eksempel kalorikalkulator.no) og noter den vekten du ønsker å være (samt høyde, alder og aktivitetsnivå) for å få korrekt antall kalorier du bør innta per dag. Hvis regnestykket viser at du bør få i deg 1800 kalorier per dag, så del dette inn i tre 500-kalori måltider, og en 300-kalorier snack.

KLASSISK TIPS: Pass på hva du spiser

Næringsrik mat er sunt for kropp og sjel. Men selv om du er opptatt av hva slags mat du putter i deg er det også svært viktig å holde koll på hvor mye du får i deg. Selv om en frokost som består av for eksempel en kopp fullkornsblanding, en håndfull valnøtter, en banan, og et stort glass organisk juice er et sunt alternativ, så inneholder det nesten 700 kalorier. Det tilsvarer mer enn én tredjedel av det anbefalte daglige kaloriinntaket for kvinner.

Slik gjør du det bedre:
Den absolutt beste måten å holde kontroll på det du spiser, er å skrive det ned. Dette gjør at du blir bevisst på nøyaktig hva du får i deg og hvor mye. Å kontrollere porsjonene er også viktig, samt å bytte kaloririke matvarer med mat rik på fiber. For eksempel - en halv kopp jordbær inneholder cirka 23 kalorier, mens en mellomstor banan inneholder mer enn 100.

KLASSISK TIPS: Ting er ikke alltid så sunne som man tror

Det er lurt å velge et sunt alternativ hvis man skal ut og spise, men der man ofte begår en feil er når man antar at en rett er sunnere enn det den egentlig er. En kyllingsandwich kan være sunn, men ikke hvis retten er nedlesset med ost, dressing og brød. Da kan det faktisk være like kaloririkt som en pizza.

Slik gjør du det bedre:
Undersøk hvor mye kalorier det er i matvarene før du spiser på restauranten, eller handler i butikken. Det står ofte oppført.

KLASSISK TIPS: Ikke velg low-fat

Belønner du deg selv med "slanke"-snacks, som potetgull med mindre fett? Da bør du vurdere å heller spise originalproduktet. Forskere ved Cornell University har funnet ut at overvektige mennesker som velger low-fat produkter fremfor vanlige produkter ofte får i seg dobbelt så mange kalorier. Mange såkalte "fat free"-produkter inneholder nemlig like mange kalorier som de vanlige produktene.

Slik gjør du det bedre:
Gå for originalproduktet, men velg mindre porsjoner. Da vet du nøyaktig hvor mye fett og kalorier du får i deg, og unngår å lure deg selv.

Les også Slik stopper du søtsuget

KLASSISK TIPS: Husk kondisjonstreningen

Sit-ups strammer opp magen, men selv om man ønsker å bli kvitt det lille ekstra foran navelen må man huske å trene kondisjon også. Ifølge fitnessekspert Jessica Smith, som har gitt ut flere bestselgende fitness DVD-er, kan du ha så stramme magemuskler som bare rakkern, men de vil ikke synes dersom du ikke blir kvitt det overflødige fettlaget som ligger over dem. For å få til dét må man trene på en måte som brenner kalorier kjapt, og da er kondisjonstrening tingen. Intervalltrening er den mest effektive treningsformen for å komme kjapt i form og forbrenne fett.

Slik gjør du det bedre:
Forsøk å få lagt inn tre intervaller i hver treningsøkt, samt to eller tre mer moderate treningsøkter på mellom 30-60 minutter. Sammen med mageøvelsene utgjør dette den perfekte kombo.

Les også Magesmart trening

KLASSISK TIPS: Konsentrer deg om maten

Spiser du mange små mellommåltider for å temme sulten? Forskning viser at små biter og smaker her og der, som en håndfull av en venns popkorn på kino, eller å smake på kaken mens du baker, kan øke kaloriinntaket ditt med flere hundre kalorier per dag. Det å spise mens man er distrahert, er heller ikke bra. En studie utført av the American Journal of Clinical Nutrition viste blant annet at kvinner som hører på radio mens de spiser ofte fikk i seg 15 prosent mer mat enn dersom de konsentrerte seg fullt og helt om måltidet.

Slik gjør du det bedre:

Unngå å spise mens du holder på med andre ting, som å se på tv og sitte på pc-en. Hvis du småspiser mens du lager maten, ta en tyggis istedet.

REGN UT KALORIINNTAK: Finn ut hvor mange kalorier du bør få i deg per dag ut i fra høyde, alder, vekt og aktivitetsnivå. Da kan du også finne ut hvor mye/lite du skal spise for å gå opp/ned i vekt. Foto: All Over Press
REGN UT KALORIINNTAK: Finn ut hvor mange kalorier du bør få i deg per dag ut i fra høyde, alder, vekt og aktivitetsnivå. Da kan du også finne ut hvor mye/lite du skal spise for å gå opp/ned i vekt. Foto: All Over Press Vis mer
PASS PÅ HVA DU SPISER: Selv om kjæresten din kanskje spiser mer "usunn" frokost enn deg, kan det tenkes du får i deg like mange kalorier.  Foto: All Over Press
PASS PÅ HVA DU SPISER: Selv om kjæresten din kanskje spiser mer "usunn" frokost enn deg, kan det tenkes du får i deg like mange kalorier. Foto: All Over Press Vis mer
HUSK KONDISJON: Selv om du er en mester på å ta sit-ups, vil ikke magemusklene synes dersom du glemmer kondisjonstreningen. Foto: All Over PressAll Over Press
HUSK KONDISJON: Selv om du er en mester på å ta sit-ups, vil ikke magemusklene synes dersom du glemmer kondisjonstreningen. Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer