Brød:

Trikset som gjør tørt brød «rett fra bakeren»-ferskt

Og det tar bare noen få minutter.

BRØD: Ikke kast brødet selv om det er blitt tørt, det finnes et triks som gjør susen. FOTO: NTB scanpix
BRØD: Ikke kast brødet selv om det er blitt tørt, det finnes et triks som gjør susen. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Hverdagen har innhentet oss, noe som for mange av oss blant annet betyr nye runder med smøring av matpakker. Men ikke tro at du må kaste brødet om det er blitt tørt og kjedelig!

Med litt kaldt vann og stekeovn kan du forvandle brødet til «rett fra bakeren»-ferskt igjen, på bare noen minutter. Slik går du fram:

  1. Forvarm stekeovnen på 190 grader.
  2. Fukt hele brødet med kaldt vann fra springen.
  3. Legg brødet i ovnen i cirka 10 minutter.

– Kjøp brød som ikke er skåret opp, så holder det seg lenger. Kjøp små brød om du ikke spiser brød så ofte, eller frys halve brødet mens det ennå er ferskt, tipser Sylvelin Aadland, prosjektleder for kildesorteringsnettstedet Sortere.no. Hun har også tips til hvordan bruke gammelt brød uten å ferske det opp.

– Det er supert til ostesmørbrød eller arme riddere. Eller du kan lage krutonger eller tørke det helt ut i stekeovn på 100 grader og lage griljermel, som du kan bruke til for eksempel fiskegrateng eller tilslørte bondepiker, foreslår Aadland.

- Unngå å la det ligge i en tett pose

Det er altså mye du kan gjøre med brød som er blitt gammelt og tørt, men vil du holde det ferskt lengst mulig, er cluet å oppbevare det i romtemperatur i brødboks, ikke i kjøleskapet der det bare blir fortere tørt.

– Romtemperatur er det beste. Hvis du har det tørt hjemme, kan det være smart å oppbevare brødet i en brødboks av keramikk eller blikk. Har du derimot god utluftning, vil nok en brødboks i tre gjøre nytten, sier Torunn Nordbø, daglig leder ved Opplysningskontoret for brød og korn.

I tillegg til at brød kan bli raskt tørt dersom det oppbevares på feil måte, kan det også mugne. Muggdannelse oppstår der det er fuktighet, varme og mørke, ifølge Nordbø.

– For å unngå muggent brød som du bare må kaste, skal du unngå å la det ligge altfor lenge i en tett pose. Brød som har vært frosset bør tine uten pose og så legges i pose og brødboks så fort det er tint, for å unngå at det blir for mye fuktighet i posen, sier hun.

Det er en kjent sak at vi kaster alt for mye brød, men slik trenger det ikke være. Bakerbransjen har de siste årene begynt å produsere mange mindre brød for små husholdninger som ikke har behov for et stort vanlig brød om gangen.

– Dermed er det altså lett å velge brød som passer i din hverdag, sier Nordbø.

Denne artikkelen er tidligere publisert på Dinside.no, som i likhet med KK.no er eid av Aller Media.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer