Ris

Trikset som kan redusere karbohydratnivået i risen

Gjør også at den smaker bedre og blir luftigere!

SKYLLE RISEN FØR KOKING: Glemmer du å skylle risen før du koker den? Det bør du ikke, det er nemlig flere gode grunner til å gjøre det - hver eneste gang!  Foto: Shutterstock / Sea Wave
SKYLLE RISEN FØR KOKING: Glemmer du å skylle risen før du koker den? Det bør du ikke, det er nemlig flere gode grunner til å gjøre det - hver eneste gang! Foto: Shutterstock / Sea Wave Vis mer
Publisert

Glemmer du av og til å skylle risen i kaldt vann før du koker den? For et par uker siden glemte jeg dette, og da fikk jeg meg en skikkelig ubehagelig overraskelse!

Da jeg helte vannet over risen i kjelen fløt det nemlig opp en sort bille til overflaten – som var levende! Hadde jeg ikke fulgt ordentlig med ville denne blitt en ekstra ingrediens i risen ved siden av tikka masalaen. Grøss og gru! Så et godt tips fra meg til deg: skyll risen hver eneste gang!

LES OGSÅ: Viktig å vite om ris

Gir risen en renere smak og reduserer karbohydratnivået (litt!)

Malén Gudbrandsgard, som er ernæringsfysiolog, forteller at det er flere gode grunner til å skylle risen før du koker den.

- Ved å skylle risen får du blant annet en renere og klarere smak. Dette er fordi du fjerner støv og andre stoffer som kan ha lagt seg som en hinne rundt kornene.

Videre forteller hun at du også blir kvitt en del av stivelsen i risen ved å skylle den.

- Dette reduserer karbohydratnivået litt, men viktigst av alt gjør at risen blir luftig og mindre klebrig. I tillegg slipper du skummet som legger seg på toppen av kokevannet. (Dette er stivelsen amylopectin, som er helt ufarlig, men risen blir altså bedre om du skyller først.)

Er det ris fra enkelte land man skal være ekstra flink til å skylle?

- Jeg kjenner ikke til at det er noen ris land man skal være spesielt nøye med. Matimport i Norge er allerede ganske strengt, så mat som ikke er «bra nok» kommer ikke inn i landet. Vi må derfor stole på myndighetene om at risen vi kjøper er trygg å spise.

RISEN SMAKER BEDRE: Ved å skylle risen får du en renere og klarere smak. Dette er fordi du fjerner støv og andre stoffer som kan ha lagt seg som en hinne rundt kornene.  Foto: Shutterstock / Maren Winter
RISEN SMAKER BEDRE: Ved å skylle risen får du en renere og klarere smak. Dette er fordi du fjerner støv og andre stoffer som kan ha lagt seg som en hinne rundt kornene. Foto: Shutterstock / Maren Winter Vis mer

Slik skyller og koker du risen riktig

Så hvordan skal du skylle risen? Gudbrandsgard forteller at du bør gå frem på følgende måte:

- Ha risen oppi en sil, og skyll godt i noen minutter mens du rører rundt i silen med en skje – dette er for å komme til mellom alle riskornene. Skyll et par ganger til du ser at vannet er klart, sier hun.

Et godt tips! Hvis du ikke har en sil, heller du rismengden du skal bruke i et litermål, og fyller det med vann et par ganger.

Er du usikker på hvordan du skal koke risen? På de fleste rispakningene står det hvordan du skal tilberede den, men stort sett trenger du bare huske følgende:

  • Beregn cirka 1 dl ris til hver person.
  • Kok opp vann tilsvarende 1,5 ganger så mye ris. Altså, til 2 dl ris trenger du 3 dl vann, til 4 dl ris trenger du 6 dl vann.
  • Ha oppi risen, og rør rundt til vannet koker skikkelig igjen. Da unngår du at risen sitter fast i bunnen av kjelen.
  • Sett ned temperaturen til nest laveste, og legg på lokk. Etter fem minutter rører du med skjeen igjen.
  • Etter 10 minutter setter du plata på laveste temperatur. Når alt vannet er absorbert, skrur du av plata, og lar risen stå og hvile seg til alt er klart for servering.

Noen ganger skjer det bare - nederst i kjelen ligger det brunsvarte riskorn som har brent seg fast, og hele riskjelen lukter brent. Ikke få panikk! Det finnes nemlig et enkelt triks som fjerner den brente smaken:

Alt du gjør er å legge en skive hvitt eller mellomgrovt brød oppi riskjelen. La den ligge der i noen minutter, så trekker den til seg den brente smaken, og du kan servere resten av risen uten problemer.

LES OGSÅ: Derfor bør du velge svart ris

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer