Vondt i nakken

Trikset som kurerer stiv nakke på tre minutter

Har kjæresten krampe i fingrene av å massere deg - og er profesjonell hjelp utenfor rekkevidde? Slapp av - hjelpen kan være nær.

VONDT I NAKKEN: Muskelknuter i naken er vondt, og om hjelpen ikke er nær, kan du kanskje prøve dette trikset? FOTO: NTB
VONDT I NAKKEN: Muskelknuter i naken er vondt, og om hjelpen ikke er nær, kan du kanskje prøve dette trikset? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Stiv nakke rammer de fleste fra tid til annen, og kanskje spesielt under hjemmekontorperioden, der mange har sittet med laptop i fanget og i foroverbøyde sittestillinger. Andre igjen har fysisk arbeid som kan sette seg i nakken – og alle har vi vel kjent at stress kan får det til å dra seg til.

Å sette av tid til profesjonell behandling en gang imellom er lurt, men det er ikke alltid tiden strekker til – eller lommeboka for den saks skyld. Iblant føles det nemlig som om man skulle hatt massasje hver eneste dag! Tilhører du ikke den heldige skare som har tilgang til bedriftsponset massasje, eller en kjæreste som trår til så fort du setter opp «Kan du massere meg»-blikket, er det kanskje verdt å prøve ut dette gjør-det-selv-trikset?

Det er det amerikanske nettstedet Well+good som tipser om hvordan løse opp muskelknuter i nakken. Skal vi tro nettstedet er det eneste du trenger en helt vanlig tennisball, og vekten av din egen kropp. Og gjør du det riktig skal det bare ta noen minutter å få i gang sirkulasjonen i muskelknuten.

Hjelp mot myoser

KK har tidligere skrevet om hvordan du kan bli kvitt muskelknuter, som på fagspråket kalles myoser. Anders Knudsen, osteopat/fysioterapeut ved Stadionpark Klinikken i Stavanger, har tidligere sagt til KK:

– Myoser kan oppstå når muskulaturen ikke har optimal blodgjennomstrømming over en lengre periode. Dette gjør at muskelen ikke får tilstrekkelig næring og oksygen, samtidig som at avfallsstoffer hopes opp i muskelen.

Bli kvitt stiv nakke

Aktivitet er generelt viktig for å øke blodsirkulasjonen, og man bør ta seg tid til hyppige pauser fra stillesittende arbeid. Og kanskje aller viktigst er det med pauser når vi føler at vi ikke har tid til det!

KKs treningsekspert Christian Torp har tidligere gitt råd om hvordan unngå stiv nakke på hjemmekontoret.

GODT UTGANGSPUNKT: Plasser en tennisball under nakken, og med rolige bevegelser skal du kunne rulle smerten bort. FOTO: NTB
GODT UTGANGSPUNKT: Plasser en tennisball under nakken, og med rolige bevegelser skal du kunne rulle smerten bort. FOTO: NTB Vis mer

Men har muskelknuten først kommet, skader det kanskje ikke å prøve gjør-det-selv-trikset? Oppskriften er ifølge Well+good som følger:

  • Legg deg på gulvet – gjerne på en yogamatte – med bøyde ben og fotsålene i gulvet, for å unngå å belaste korsryggen.
  • Plasser tennisballen under nakken. Ligg stille og pust rolig, og la ballen synke inn i nakkemuskulaturen.
  • Etter en stund begynner du å vende hodet forsiktig over til den ene siden. Pust dypt, og stopp opp noen sekunder ved ømme punkter. Rull videre helt til du har øret parallelt med gulvet. Siden gjentar du og vrir du hodet like rolig over til den andre siden. Gjør bevegelsen et par-tre ganger til hver side, med fokus på smertepunktene.
  • Nå går du over til å gjøre den samme øvelsen i en rolig nikkebevegelse. Hold hodet i normalposisjon, og før haken sakte inn mot brystet og opp igjen tilbake til normalposisjon. Pust dypt hele tiden, og stans opp noen sekunder ved de ømme punktene og pust dypt.

Kilde: Well+good

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer