Jern:

Tror du kanskje du kan ha jernmangel?

Da skal du til legen før du tar tilskudd.

FØLER DU DEG SLAPP? Mangel på jern er en av flere tilstander som gir symptomer som slapphet og tretthet. FOTO: NTB Scanpix
FØLER DU DEG SLAPP? Mangel på jern er en av flere tilstander som gir symptomer som slapphet og tretthet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Jernmangel er en av de vanligste mangelsykdommene i verden, og særlig er kvinner i fertil alder utsatt. Når vi får for lite jern kan vi føle oss slappe, trette, få hodepine og hjertebank. En kan oppleve å få øresus, bli tungpustet og svimmel.

- Jernstoffskiftet er viktig for proteinet hemoblogin og transporten av oksygen. Får man for lite jern får man vanskeligheter med oksygentransporten.

Dette sier Tor-Arne Hagve, som er spesialist i medisinsk biokjemi og Professor emeritus ved Klinikk for indremedisin og laboratoriefag ved universitetet i Oslo.

Jern produseres ikke i kroppen vår, og må tilføres kroppen gjennom mat og drikke. Reguleringen av jern skjer i tarmen, der omkring 10 prosent av jerninnholdet i maten vi spiser tas videre opp i kroppen.

Kan gi bivirkninger

Tretthet er et svært vanlig symptom hos de som besøker fastlegen, og det kan være svært mange årsaker som ligger bak. Hos de som får for lite jern anbefales det at man tar jerntilskudd, men selv om du føler deg slapp og sliten og mistenker jernmangel, så skal du ikke ta tilskudd av jern uten å være sikker – altså uten at du har vært hos lege.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer