Jern:

Tror du kanskje du kan ha jernmangel?

Da skal du til legen før du tar tilskudd.

FØLER DU DEG SLAPP? Mangel på jern er en av flere tilstander som gir symptomer som slapphet og tretthet. FOTO: NTB Scanpix
FØLER DU DEG SLAPP? Mangel på jern er en av flere tilstander som gir symptomer som slapphet og tretthet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Jernmangel er en av de vanligste mangelsykdommene i verden, og særlig er kvinner i fertil alder utsatt. Når vi får for lite jern kan vi føle oss slappe, trette, få hodepine og hjertebank. En kan oppleve å få øresus, bli tungpustet og svimmel.

- Jernstoffskiftet er viktig for proteinet hemoblogin og transporten av oksygen. Får man for lite jern får man vanskeligheter med oksygentransporten.

Dette sier Tor-Arne Hagve, som er spesialist i medisinsk biokjemi og Professor emeritus ved Klinikk for indremedisin og laboratoriefag ved universitetet i Oslo.

Jern produseres ikke i kroppen vår, og må tilføres kroppen gjennom mat og drikke. Reguleringen av jern skjer i tarmen, der omkring 10 prosent av jerninnholdet i maten vi spiser tas videre opp i kroppen.

Kan gi bivirkninger

Tretthet er et svært vanlig symptom hos de som besøker fastlegen, og det kan være svært mange årsaker som ligger bak. Hos de som får for lite jern anbefales det at man tar jerntilskudd, men selv om du føler deg slapp og sliten og mistenker jernmangel, så skal du ikke ta tilskudd av jern uten å være sikker – altså uten at du har vært hos lege.

Ifølge Vegard Lysne, som er klinisk ernæringsfysiolog og stipendiat ved Universitetet i Bergen er jernoverbelastning uvanlig utenom hos de som har den arvelige tilstanden hemokromatose, der opptaket av jern i tarmen øker.

- Jernoverbelastning hos de som ikke har denne sykdommen er veldig uvanlig, og i praksis er det ikke mulig å spise på seg et slikt overskudd siden opptaket reguleres nøye, forteller han.

- Det gjelder i utgangspunktet også ved bruk av tilskudd, men jerntilskudd kan gi bivirkninger i form av forstoppelse, urolig mage og magesmerter. Derfor er det ikke anbefalt å bruke jerntilskudd med mindre man har fått påvist en mangel.

LES OGSÅ: Psykiske plager kan være stoffskiftesykdom

KAN GI BIVIRKNINGER: Jerntilskudd kan gi bivirkninger i form av forstoppelse, urolig mage og magesmerter. Derfor er det ikke anbefalt å bruke jerntilskudd med mindre man har fått påvist en mangel. FOTO: NTB Scanpix
KAN GI BIVIRKNINGER: Jerntilskudd kan gi bivirkninger i form av forstoppelse, urolig mage og magesmerter. Derfor er det ikke anbefalt å bruke jerntilskudd med mindre man har fått påvist en mangel. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Arvelig tilstand gir opphopning av jern

Det er hormonet hepcidin som forteller tarmene hvor mye jern som trengs i kroppen, men hos noen får ikke dette hormonet fungert helt slik det skal. Hemokromatose er en tilstand der man har for mye jern i kroppen. Hos de fleste som får dette, så kommer det av en nedarvet genmutasjon som gjør at kroppen tar opp for mye av jernet vi spiser.

- Hormonet hepcidin reguleres av et gen som skrus av og på avhengig av hvor mye jern vi har. En ganske hyppig mutasjon i det genet gjør at man alltid tar opp bittelitt mer jern enn man trenger, forklarer Hagve.

Litt ekstra er ikke farlig, men over tid kan dette gi plager.

- Du tar opp litt jern for mye hver dag helt fra fødsel, og over tid vil det jernet akkumulere seg i kroppen, forklarer Hagve.

Det tar mange år før jernoverskuddet har nådd et farlig nivå, og det er uvanlig å få symptomer før ved 40-årsalderen. Men over tid vil altså jern hope seg opp i forskjellige organer, og det kan føre til sykdom.

- Da kan du få for mye jern i hjertet, i lever, i ledd, i bukspyttkjertelen og i huden, forklarer Hagve.

Mye jern i leveren kan gi leversvikt, mye jern i hjertet kan gi hjertesvikt, mye jern i bukspyttkjertelen kan gi diabetes, og mye jern i huden kan gi pigmentforandringer.

Kan komme av høyt jerninntak

Tilstanden kan også oppstå ved at du spiser for mye jern over tid – altså uten at du har denne genmutasjonen, men dette er sjeldent.

- Om du spiser jerntilskudd i 10 år og du ikke har jernmangel, så kan du få hemokromatose, sier Hagve, som også påpeker at jerntilskudd alltid skal tas i samråd med lege.

Hemokromatose er hyppigere i Norge og i Nord-Europa enn i mer sydlige områder, kanskje fordi genmutasjonen oppstod på vestlandet i Norge i vikingtiden.

Effektiv behandling

Alvorlige symptomer på hemokromatose er imidlertid heldigvis uvanlig i dag, med mye ny kunnskap om jernstoffskiftet. Det er enkelt å teste for tilstanden, og det er enkelt å behandle den. De første symptomene er gjerne utmattelse, tretthet og smerter i ledd og da vil det raskt avdekkes hva som er galt.

- I dag er det som regel tilfeldig at vi oppdager det. En kommer til legen og får tatt en prøve for anemi eller jernmangel og da ser legen at det er snakk om hemokromatose, forteller Hagve.

Behandlingen er blodtapping - relativt ofte i starten, men vedlikeholdsbehandlingen er gjerne at man gir blod noen ganger i året. Med behandling blir pasienten helt frisk og kan leve som normalt, med unntak av om det allerede er skjedd skader på organer. En skal selvsagt unngå jerntilskudd med denne tilstanden, men det er ingen anbefalinger om at man skal unngå jernholdig mat.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer