Symptomer på ME

Trude og datteren Victoria lider begge av sykdommen ingen ser

- Fryktelig å ikke bli trodd, sier Trude Schei (57).

STØTTER HVERANDRE: Trude Schei (57) og datteren Victoria (25) lider begge av samme sykdom, ME - også kjent som kronisk utmattelsessyndrom. Foto: Privat
STØTTER HVERANDRE: Trude Schei (57) og datteren Victoria (25) lider begge av samme sykdom, ME - også kjent som kronisk utmattelsessyndrom. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

- Jeg kan virke frisk når folk ser meg. Det de ikke ser er alle de dagene jeg må ligge for å lade opp eller hente meg inn igjen etterpå, sier Trude Schei (57).

For noen år siden dro hun på deLillos-konsert. Det endte med at hun ble sengeliggende i flere dager etterpå.

For det skal ikke så mye til før hun blir unormalt trøtt, fryktelig sliten. Hun er overfølsom for lyd, skal hun på kino må hun bruke ørepropper. Hun orker ikke å snakke så lenge med andre, være for mye i bevegelse.

- Jeg kan gjøre ganske mye én dag, og kan se ganske frisk ut - men bruker jeg mye hodet en dag, kan jeg ha hjernetåke i dagesvis etterpå. Dager med en del fysisk aktivitet følges av dager med muskelsmerter og utmattelse, hodepine og trøblete mage - så jeg må være forsiktig med hva jeg spiser, sier Schei.

Så går det utover konsentrasjonen og hukommelsen.

- Jeg glad jeg har en tålmodig mann!

- ME er som en konstant influensa

57-åringen fra Hurum oppsummerer hvordan det er å leve med Myalgisk encefalopati, bedre kjent som ME. På engelsk kalles sykdommen Chronic fatigue syndrom, altså kronisk utmattelsessyndrom.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer