Tunfisk

Tunfisk: Derfor bør du velge den på boks

Stor variasjon i næringsinnholdet til de ulike tunfisktypene, og den på boks er faktisk best.

TUNFISK TIL TUNFISKSALATEN?: Tunfisk er kjempesunt, men vær obs på hvilken variant du velger. De som er tilsatt smak inneholder nemlig ofte en god del sukker.  Foto: Shutterstock / Amarita
TUNFISK TIL TUNFISKSALATEN?: Tunfisk er kjempesunt, men vær obs på hvilken variant du velger. De som er tilsatt smak inneholder nemlig ofte en god del sukker. Foto: Shutterstock / Amarita Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Spiser du mye tunfisk på boks? Det bør du fortsette med. 

Tunfisk er en mager til halvfeit fisk som inneholder omega-3-fettsyrer og er en god kilde til vitamin D, samtidig som den bidrar med viktige næringsstoffer som jod, selen, vitamin B12 og jern. 

Og som om ikke det var nok er faktisk tunfisk på boks sunnere enn fersk tunfisk!

LES OGSÅ: Derfor bør du spise tunfisk to ganger i uken

Hermetisk tunfisk er sunnere enn fersk 

Det er lett å tenke at den ferske varianten alltid er best når det gjelder mat, men når det kommer til tunfisken er faktisk ikke det tilfellet.
 
Ikke bare er tunfisken på boks billig, den er faktisk sunnere enn fersk tunfisk, forteller Lise Von Krogh, som er ernæringsbiolog i Bramat.no.
 
- Tunfisk på boks er laget av små tunfisk mens den du får som biff eller sushi og sashimi er fra større tunfisk. Dette har mest betydning for inntaket av metylkvikksølv og miljøgifter- stor tunfisk har et høyere innhold av metylkvikksølv og miljøgifter enn den lille. 

- Tunfisk på boks kan du derimot spise bekymringsfritt. Fersk tunfisk bør du ikke overdrive inntaket av - varier heller med andre fiskeslag, sier hun.

Hvordan er det med gravide? 

- Gravide skal ikke spise stor tunfisk fordi det kan skade utviklingen av nervesystemet hos fosteret. Når det gjelder hermetikkfisken, er denne trygg for gravide ifølge Helsedirektoratet, sier hun. 

I deres anbefalinger er det ingen begrensning på hvor mye tunfisk på boks gravide kan spise, men det rådes at gravide ikke overdriver inntaket da de små tunfiskene også kan inneholde litt metylkvikksølv. 

TUNFISK PÅ BOKS: Ikke bare er tunfisk på boks billig, det er også sunnere enn den ferske varianten.  Foto: Shutterstock / artemisphoto
TUNFISK PÅ BOKS: Ikke bare er tunfisk på boks billig, det er også sunnere enn den ferske varianten. Foto: Shutterstock / artemisphoto Vis mer

LES OGSÅ: Spiser du ikke fisk?

Velg den som inneholder mest fisk 

Det finnes en rekke tunfiskalternativer på markedet – i vann, olje eller gele, og med eller uten smak – og dermed kan det være vanskelig å vite hva man skal velge, for hva er egentlig best?  

- Hvilken tunfisk du bør velge kommer litt an på hva du har tenkt å bruke den til. Skal du har tunfisk til salat eller middag, anbefaler jeg deg å bruke den som ligger i vann i stedet for den som er i olje eller i gele. 

Da får du i deg mest fisk med sunne fettsyrer og protein, uten noe annet med på kjøpet. 

- Bruker du tunfisk som pålegg kan du variere, men bruk gjerne dem med mest fisk. Det kan også være lurt å merke seg at tunfisk i olje har mest fett og høyest kaloriinnhold, mens tunfisk i gele har minst kalorier og protein, sier von Krogh. 

TUNFISKSALAT: Dersom du skal bruke tunfisken i en salat anbefaler von Krogh deg å velge den varianten som ligger i vann. Da får du i deg mest fisk med sunne fettsyrer og protein.  Foto: Shutterstock / Natalia Mylova
TUNFISKSALAT: Dersom du skal bruke tunfisken i en salat anbefaler von Krogh deg å velge den varianten som ligger i vann. Da får du i deg mest fisk med sunne fettsyrer og protein. Foto: Shutterstock / Natalia Mylova Vis mer

LES OGSÅ: Bytt ut kjøtt med mager fisk

Tunfisk med smak inneholder sukker 

Synes du at den vanlige hermetiske tunfisken ikke har den mest spennende smaken? Da har du kanskje for vane å velge de variantene som er smakstilsatt. 
 
Da bør du være oppmerksom på at enkelte av de smaksatte tunfiskboksene inneholder en god del sukker. Et godt eksempel King Oscars tunfisk med smakene soya og ingefær, tomat og basilikum og thai hot chili.

MYE SUKKER: Tunfisken hot thai chili fra king Oscar inneholder hele 10,7 gram sukker per 100 gram.  Foto: Produsenten
MYE SUKKER: Tunfisken hot thai chili fra king Oscar inneholder hele 10,7 gram sukker per 100 gram. Foto: Produsenten Vis mer

Alle boksene er på totalt 85 gram, hvorav 52 til 55 gram er tunfisk og resten er tilsetninger som for eksempel ulike grønnsaker, urter, krydderier og sukker.
 
To av variantene er tilsatt to til tre gram sukker, noe som i og for seg ikke er så veldig mye. Den tredje varianten, thai hot chili, inneholder hele 10,7 gram sukker og er dermed ikke det sunneste du kan ha i salaten eller på brødskiven. 

- Det er vanlig at fiskeprodukter som ligger i en sterk, søt chilisaus inneholder mer sukker enn andre fiskeprodukter. Hvis du ønsker et sunnere alternativ kan du velge andre smaksvarianter som har lavere innhold av sukker - på linje med makrell i tomat. 

Selv om tunfisken ligger i søt chilisaus, er dette et langt sunnere pålegg enn de søte påleggene som gjerne har fem til seks ganger så høyt sukkerinnhold, forteller von Krogh. 

- Spiser du tunfisk fra boks (også den med 10,7 gram sukker) får du i deg godt protein, omega-3-fettsyrer og viktige næringsstoffer som vitamin D, vitamin B12, jern, selen og jod. Det gjør den til et langt mer bedre valg enn mange andre pålegg, sier hun. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer