Solbriller

Tusenvis får øyeskader i solen

- Å ikke bruke solbriller kan i verste fall gjøre deg blind, sier ekspert.

ØYESKADER AV SOLLYS: Sola er deilig, men den kan skade øynene om du ikke er forsiktig.
ØYESKADER AV SOLLYS: Sola er deilig, men den kan skade øynene om du ikke er forsiktig. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Visste du at det kan være svært skadelig å utsette øynene for mye sol uten å beskytte dem med solbriller?

- I solen blir mange mennesker hvert år solbrent på øynene. Om du ikke beskytter øynene dine godt nok, kan det usynlige ultrafiolette lyset i solen resultere i små brannsår på hornhinnen, på samme måte som at man kan bli solbrent i huden, sier Olaug Skrøppa, optometrist MSc og fagsjef i optikerkjeden Interoptik. Skrøppa forteller at det kan ta flere timer fra skaden skjer, til man opplever symptomene.

- Svie i øynene, røde øyne, ruskfølelse, rennende øyne og noe dårligere syn er blant de vanlige symptomene. Da er løsningen å holde seg inne og gjerne i et mørkt rom, sier hun.

LES OGSÅ: 18 solbriller som er perfekte denne sesongen!

Blindhet og kreft

Hvis du er mye ute i solen uten å beskytte øynene, er det mange lidelser som kan ramme øyet. 

- Én av lidelsene som kan ramme øyet er pterygium, en godartet svulst, som kan vokse inn over hornhinnen og tilsløre skarpsynet. Forskere har også knyttet overeksponering for UV-stråling til makuladegenerasjon, forkalkning på netthinnen. Dette en sykdom som i ytterste konsekvens kan gjøre deg blind. Vi ser også at grå stær kommer tidligere på de er mye ute i solen uten solbriller, sier hun.

Huden rundt øynene og på øyelokket er blant den tynneste på hele kroppen. Dersom dette området ikke blir beskyttet med solbriller eller høy solfaktor, kan det bli utsatt for hudkreft.

- Dersom du får et sår på nedre øyelokk, bør du alltid ha dette i tankene og oppsøke lege. Det er ikke livstruende, men kan gjøre stor skade lokalt og må derfor fjernes, sier hun.

Langt flere kvinner enn menn har fått vondt i øynene fordi de ikke brukte solbriller, viser en undersøkelse gjennomført av Norges Optikerforbund.

LES OGSÅ: Dette øker sjansen for å bli snøblind

Bruk solbriller

Det er mange gode grunner til å beskytte øynene med solbriller.

- Sollyset skader øynene fordi lyset inneholder UV. Vi er avhengig av UV, men skal ikke få for mye av det, sier Hans Torvald Haugo, generalsekretær og fagsjef i Norges Optikerforbund.

Gode solbriller hindrer 99 prosent av UV-strålene å komme gjennom glasset.

- Huden rundt øynene er tynn, og tåler ikke like mye UV som huden andre steder på kroppen. Ansiktet vårt utsettes for mer solpåvirkning enn resten av kroppen, sier han.

Sollyset kan føre til både akutte skader og langvarige sykdommer. Haugo sier at de vanligste akutte skadene er:

 • Forbrenning av huden rundt øynene (solbrent).
 • Snøblindhet (som en også kan bli uten at det er snø!), som er en forbrenning på øyets hornhinne og/eller conjunctiva (en klar hinne som ligger utenpå det hvite på øyet).


LES OGSÅ: 12 smarte soltips

Sykdommer

Haugo forteller at følgende sykdommer kan være en konsekvens av manglende beskyttelse av øynene:

 • Grå stær.
 • Endringer på øyets netthinne (netthinneforkalkning/AMD).
 • Ulike kreftformer på huden rundt øynene samt kreft på/i selve øyet.
 • Unormalt vekst i ulike vev (ikke kreft), som Ptrygium.
   

Ti prosent oppgir å ha vært snøblind, ytterligere 15 prosent tror de kan ha vært det, men er usikre. Det viser en spørreundersøkelse som YouGov har gjort for Norges Optikerforbund.

– Det betyr at mer enn 500 000 nordmenn har erfart hvor vondt det kan være å bli snøblind, selv om det ikke alltid er lett å fastslå tilstanden sikkert, sier Haugo.

Hvis problemene er store, bør lege kontaktes. Ved større skader kan øyedråper hindre infeksjoner.

LES OGSÅ: Slik velger du riktige solbrilleglass

Slik beskytter du øynene

– Solbriller som dekker øynene godt og som har god UV-beskyttelse, er viktig for å beskytte øynene våre, sier Unn Ljøner Hagen, leder i Norges Blindeforbund.

Det er også viktig å huske på å beskytte øynene til våre minste.

- Øyelinsen hos barn er mer utsatt for sola enn hos voksne. Dette kan føre til skader på netthinnen, sier Ljøner Hagen.

I Norge er det et krav at alle solbriller som selges skal være CE-merket. CE-merkingen er EUs minstekrav som blant annet skal gi deg garanti om beskyttelse mot farlige stråler fra sola og brillens motstandskraft mot ytre påkjenninger.

- Den beste måten å beskytte øynene mot solen, er å benytte gode solbriller. Fortrinnsvis bør du bruke solbriller som også dekker godt på siden. Risikoen på grunn av refleksjon fra sjøen reduseres da betraktelig, sier Skrøppa.

Det er også mulig å kjøpe kontaktlinser med solbeskyttelse, men Skrøppa påpeker at det er svært viktig å også passe på huden rundt øynene.

Optiker og høgskolelektor Bonnie Uchermann ved Institutt for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud, er ekspert på brillers tekniske kvalitet.

- Du bør lese produktbeskrivelsen som er med brillene. Der står det godt beskrevet på en folkelig måte om kvaliteten på solbrilleglassene. Betjeningen som selger solbrillene vet også en del. Får du ingen opplysning om brillen, så hold deg unna selv om de fleste er bra, sier han.

En annen metode er å ta på seg brillene og gå ut i sollyset.

- Etter at du har prøvd en del briller, vil du fort finne noen som er behagelig å bruke for deg. Den bør du satse på, sier han.

LES OGSÅ: Så mye sol bør du få daglig.

Huskeliste

Karin Lund, fagsjef i Brilleland, har laget denne huskelisten for å beskytte øynene:

 • Velg en solbrille som dekker godt, spesielt når du er i områder med mye refleksjoner fra for eksempel snø og vann.
 • Velg en brille med god passform som sitter godt på nesen og bak ørene. Da er den mest komfortabel å bruke over tid.
 • Sjekk alltid at brillen er CE-merket, da er du garantert at solbrillen beskytter mot både UVA- og UVB-stråler.
 • Bruk solbriller også når det er overskyet. De farlige UV-strålene trenger gjennom skylaget selv om solen ikke skinner fra skyfri himmel.
 • Bruk solbriller selv om kontaktlinsene dine har UV-beskyttelse. Linsen dekker kun en liten del av øyet, og ikke gir full solbeskyttelse.
 • Polariserte solbrilleglass reduserer refleksjoner fra horisontale overflater (f.eks vann og våt asfalt), og er spesielt velegnet ved en rekke sportslige aktiviteter og til bilkjøring.
 • Er du avhengig av å bruke briller, kan solbriller med styrke være et godt alternativ.
 • Har du barn er det ekstra viktig å huske god solbeskyttelse til dem. De eksponeres for mer UV-stråling enn voksne fordi de ofte oppholder seg mer utendørs, og fordi øyelinsen er mer umoden og filtrerer bort en mindre andel skadelige UV-stråler.
   

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til nye lesere. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer