Gravid

«Tvinger og lurer» menn til å få barn

- Det er ikke alltid familieplanleggingen har foregått på en ryddig og demokratisk måte.

LURER MANNEN: Noen kvinner drar på byen for å bli gravide, andre slutter på prevensjon uten å fortelle kjæresten det. Begge deler er egoistisk og galt, mener samlivsterapeut.  Foto: Shutterstock / bikeriderlondon
LURER MANNEN: Noen kvinner drar på byen for å bli gravide, andre slutter på prevensjon uten å fortelle kjæresten det. Begge deler er egoistisk og galt, mener samlivsterapeut. Foto: Shutterstock / bikeriderlondon Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi etablerer oss senere og senere og mange kan få dårlig tid med å skaffe både mann og barn når den biologiske klokken begynner å tikke.

Andre har funnet mannen, men kanskje en som ikke vil ha barn eller en som er fornøyd med det ene barnet dere allerede har - mens hun drømmer om en stor barneflokk. 

I stedet for da å ta den viktige, åpne og ærlige samtalen om veien videre, velger enkelte kvinner en annen «løsning» og tar saken i egne hender. 

- Det er ikke alltid familieplanleggingen har foregått på en ryddig og demokratisk måte, forteller familieterapeut Kate Elin Søyland til KK.no.

LES OGSÅ: Gravide Bente fikk svangerskapskløe

- En egoistisk handling

Søyland er familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes. Hun mener en slik uærlig måte å bli gravid på, er en selvopptatt handling, enten det er ovenfor partneren din, eller en du nettopp har møtt. Om du gjerne vil at barnet ditt skal ha et godt forhold til faren, er det viktig at du ikke bare bagatelliserer det hele, men heller blir bevisst hva du faktisk kan risikere. 

- Ingen liker å bli lurt. En slik tøff start på pappalivet setter sine spor. Faren er å ende opp som en sint og bitter mann – og det vil dermed også gå utover forholdet til det lille barnet, som tross alt er helt uskyldig oppi det hele, sier Søyland. 

- Selvsagt finnes det også de som opplever dette svært positivt – når de bare er kommet over sjokket. Da er tilgivelse langt enklere, det blir gjerne en morsom historie og en kan sammen glede seg over å være i «lykkelige omstendigheter».    

Terapeuten mener likevel det kan være en krise mange vil kunne komme til å trenge hjelp til å komme igjennom. Tilliten hans til både barnemoren og til andre kan svekkes. 

– Det er absolutt ikke greit å bevisst prøve å lure en mann på en slik måte som vil endre hans liv for alltid. Dessuten er det egoistisk å bare tenke på dine egne ønsker og behov. Og dersom han ikke kommer over det, og han tar avstand fra både deg og barnet, vet du ikke hvordan dette vil kunne påvirke det lille barnet som ikke får ha kontakt med sin pappa, sier hun. 

– Våre barndomsrelasjoner påvirker oss og former våre liv – både de vi har – og de vi ikke har. 

Hun minner imidlertid om at menn også har et ansvar for å beskytte seg mot både kjønnssykdommer og at hun kan bli gravid, og tror mange stoler litt for mye på at kvinnen tar ansvaret. 

LES OGSÅ: One night stands er ikke verdt det

Ikke alltid enige om familieplanleggingen

Søyland mener det kan ødelegge forholdet om man lurer og for eksempel slutter på p-piller uten å si noe.

- Man stoler på at kjæresten har fortsatt med prevensjon, så lenge dere ikke har avtalt noe annet, sier hun. 

Søyland forteller at det ikke er helt sjelden at par ikke er helt på bølgelengde når de planlegger barn. 

- Virkeligheten er sjelden så rosa som våre drømmer, dessverre. Jeg har hørt ulike varianter av den såkalte «frivillig tvang»-pedagogikken når det gjelder familieforøkelse, og jeg har også sett senskadene. 

- Å bli ført bak lyset på den måten er rett og slett en risiko for kjæresteforholdet, tilliten og tryggheten. Det kan føre til relasjonsforstyrrelse både i parforholdet og familien, sier hun.

For eksempel kan mannen føle det som et ultimatum. Den gode, åpne dialogen om barn uteblir, og «det bare ble sånn» fordi han føler det må bli sånn. 

- Mannen kan føle hennes ønske om et barn til som et ubetinget krav, et ønske hun vil ha gjennom – koste hva det koste vil. Ja, som et ultimatum han føler han må gi etter for i frykt for konsekvenser.

Lurer menn for å få barn

I andre tilfeller skjer det at kvinnen har et stort ønske om barn, men ikke nødvendigvis en mann. 

Foreningen 2 Foreldre jobber med å skape trygge familieforhold for barna i familier der foreldrene ikke bor sammen. De får flere henvendelser fra menn som har blitt fedre etter å ha møtt en dame som tydeligvis har hatt en helt annen agenda enn ham.  

Ifølge Rune Harald Rækken, som er styreleder i foreningen, er det flere måter kvinner bevisst lurer menn for å bli gravide.  

– Det er mange som er blitt fedre uten at det har vært planlagt. Det kan være en one night stand, også er det tilfeller der menn brukes som intetanende sædgivere, forteller han. 

Også Foreningen Ønskebarn, foreningen for fertilitet og barnløshet har tidligere fortalt KK.no at noen kvinner velger å dra på byen for å bli gravide. 

– Vi vet at det skjer. Jeg tror at kvinner som går på byen for å bli gravide, har nådd et punkt hvor lengselen og valgene blir preget av desperasjon, har styreleder Renate Kurszus tidligere sagt. 

LES OGSÅ: Så lenge bør du vente med treningen etter fødselen

Dumper kjæresten når de blir gravide

Rækken forteller også om tilfeller der et par har vært sammen en stund, men der mannen blir dumpa idet hun finner ut at hun er gravid, noe som kan tyde på at det var barnet og ikke partneren som var målet med forholdet. 

Å finne ut at man har blitt far på denne måten kan nok oppleves som svært vanskelig, mener Rækken. I tilfellene han møter har det gjerne oppstått en konflikt fordi faren gjerne vil ha kontakt med barnet, mens moren ikke vil ha ham som del av familien. 

- De som kommer til oss er gjerne de som har lyst til å ha kontakt og ansvar for barnet, men opplever at moren forhindrer dette. Når de to har hatt forskjellige agendaer kan det oppstå store konflikter, sier han.

LES OGSÅ: Derfor bør gravide være forsiktige med kaffe

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer