Smertestillende:

Tyr du til Paracet eller Ibux hver gang du har smerter?

Det er ikke nødvendigvis farlig, men det kan gi bivirkninger.

SMERTESTILLENDE: For mye smertestillende kan gjøre hodepinen verre i lengden, sier ekspert. FOTO: Shutterstock
SMERTESTILLENDE: For mye smertestillende kan gjøre hodepinen verre i lengden, sier ekspert. FOTO: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er fint å vite at vi kan ta en Paracet eller to når vi kjenner at hodepinen blir plagsom. Men hvor ofte benytter du deg av smertestillende preparater som Paracet og Ibux?

- Det er helt greit å bruke smertestillende av og til når man har vondt. Vi anbefaler paracetamol som førstevalget ved behandling av kortvarig, moderat smerte, sier overlege Sigurd Hortemo ved Legemiddelverket til KK.

Paracetamol, som blant annet finnes i Paracet, har mindre bivirkninger enn ibuprofen, som finnes i Ibux. Mens paracetamol kan brukes av så å si alle og går fint sammen med andre medisiner, må du være mer forsiktig med bruk av ibuprofen.

- For en vanlig, frisk og ung person som ikke bruker andre legemidler, er Ibux også greit å bruke. Men Ibux gir flere bivirkninger, blant annet irritasjon av magen. Dersom du bruker andre medisiner, må du være nøye med å sjekke at Ibux ikke gir en uheldig påvirkning.

LES OGSÅ: - Derfor bør du droppe smertestillende dagen derpå

PARACET vs. IBUX: Ibux gir flere bivirkninger enn Paracet. FOTO: Shutterstock
PARACET vs. IBUX: Ibux gir flere bivirkninger enn Paracet. FOTO: Shutterstock Vis mer

- For mye smertestillende kan gi deg hodepine

Å bruke Paracet og Ibux en gang i blant skader ikke.

- Det er vanskelig å si nøyaktig hvor ofte «av og til» er. Jeg tenker at hvis du bruker smertestillende mer enn én gang i uka, er det best å ta opp med legen at du har smerter.

Å ta smertestillende mot hodepine kan faktisk være å gjøre deg selv en bjørnetjeneste, dersom du overdriver bruken. Hortemo forklarer at for mye bruk av smertestillende faktisk kan gi deg hodepine.

- Dersom du tar vanlige smertestillende mot hodepine femten dager i måneden, kan medisinen gi deg hodepine. Altså annen hver dag, sier Hortemo.

Hodepinen som utløses av smertestillende vil forsvinne når du slutter å bruke legemiddelet. Har du hodepine ofte, bør du drøfte dette med legen din.

LES OGSÅ: 3 ting du IKKE bør bruke smertestillende til

UPROBLEMATISK: Det gjør ingenting å ta smertestillende en gang i blant. FOTO: Shutterstock
UPROBLEMATISK: Det gjør ingenting å ta smertestillende en gang i blant. FOTO: Shutterstock Vis mer

Søk annen hjelp for smerter

Hortemo understreker at noen har oss har plager som gjør det nødvendig å bruke smertestillende hver dag. Slik langvarig behandling skal alltid gjøres i samarbeid med lege. Legen kan skrive resept på større pakninger med paracetamol og eventuelt kombinere paracetamol med sterkere legemidler. Ved langvarig smerte kan du få smertestillende på blå resept.

- Smerter skal behandles. Samtidig er det viktig at du snakker med legen din om det er noe annet enn legemidler som kan som kan hjelpe mot smertene, sier han.

- Ved muskel- og skjelettplager kan du for eksempel få hjelp en fysioterapeut til å komme i gang med trening som kan lindre smertene.

På et generelt grunnlag er det altså uproblematisk å ta smertestillende en gang i blant. Det skal du ikke ha dårlig samvittighet for, understreker Hortemo.

Noen får i seg for mye

Mens noen bevisst tar for mange smertestillende, finnes det også dem som får i seg for mye over tid på grunn av sterke smerter. Mari Tosterud er avdelingsdirektør for Akutte forgiftninger i FHI. Hun forklarer at de får flere henvendelser fra personer som har tatt for mye smertestillende på grunn av sterke smerter. Dette gjelder spesielt i forbindelse med tannpine.

- Mange med tannpine tar mye smertestillende over flere dager. Det kan føre til leverskader. Det kan blant annet være fordi tannlegen er bortreist, at de ikke får time eller at de har tannlegeskrekk, sier hun til KK.

Tosterud understreker at det er viktig å ringe 113 eller Giftinformasjonen med én gang dersom du tror at du har fått i deg for mye smertestillende.

- Det er viktig å få i gang behandlingen før en eventuell leversvikt. Man kan gjøre mye med god, tidlig behandling.

LES OGSÅ: En perfekt dose mot menssmerter

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer