Bakovervendt livmor

Ubehag ved samleie?

- Kan forekomme dersom man har bakovervendt livmor, sier gynekolog Mette Haase Moen til KK.

BAKOVERVENDT LIVMOR: Rundt 20 prosent har bakovervendt livmor. En følge av dette er at man kan oppleve ubehag ved samleie eller innsetting av spiral. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB
BAKOVERVENDT LIVMOR: Rundt 20 prosent har bakovervendt livmor. En følge av dette er at man kan oppleve ubehag ved samleie eller innsetting av spiral. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Vis mer
Publisert

Nylig skulle jeg sette inn hormonspiral hos fastlegen min, men etter en del knoting måtte hun henvise meg til en gynekolog - som ifølge henne hadde bedre utstyr for å kunne utføre undersøkelse av livmoren, og dermed større sjanse for å finne ut hvorfor innsettingen av hormonspiralen ikke gikk som det skulle.

Hos gynekologen ble det raskt konstatert, ved hjelp av ultralyd, at jeg har det som kalles bakovervendt livmor.

- Det er ingenting å bekymre seg for dette, og du kan se på det som at det er det samme som å være venstrehendt, beroliget gynekologen min meg med.

Til tross for at jeg har flere i bekjentskapskretsen som har gitt uttrykk for at det å sette inn hormonspiral gikk helt smertefritt for dem, opplevde jeg det dog litt annerledes. Og ifølge gynekologen er dette nettopp fordi jeg har en såkalt bakovervendt livmor.

ILLUSTRASJON: En bakoverbøyd livmor ligger mer mot rektum. FOTO: NTB
ILLUSTRASJON: En bakoverbøyd livmor ligger mer mot rektum. FOTO: NTB Vis mer

- Rundt 20 prosent har bakovervendt livmor

Mette Haase Moen, gynekolog og professor emerita ved NTNU, utdyper overfor KK:

- Livmoren er på størrelse med og har form som en gråpære. Den smale delen vender ned i skjeden som livmorhalsen, den tunge delen - livmorkroppen - vender opp over inn i bukhulens nedre del, det lille bekkenet, forklarer gynekolog Moen.

ILLUSTRASJON: «En livmor er et muskuløst hulorgan som ligger midt i det lille bekkenet hos kvinnen, mellom urinblæren og endetarmen, og har som funksjon å huse og ernære fosteret under graviditet» skriver Store Norske Leksikon. FOTO: NTB
ILLUSTRASJON: «En livmor er et muskuløst hulorgan som ligger midt i det lille bekkenet hos kvinnen, mellom urinblæren og endetarmen, og har som funksjon å huse og ernære fosteret under graviditet» skriver Store Norske Leksikon. FOTO: NTB Vis mer

- Toppen av livmoren betegnes fundus. Hvis fundus vender fremover mot urinblæren er livmoren antevertert eller fremoverliggende. Hvis fundus vender bakover mot rektum, nederste del av tarmen, betegnes livmoren som retrovertert eller bakoverliggende. Rundt 20 prosent har retrovertert - bakovervendt - livmor.

- Hvilke ulemper kan oppstå som følge av bakovervendt livmor?

- De fleste med retrovertert uterus har ingen plager, men noen kan ha ubehag ved samleie eller oppleve smerter ved innsetting av spiral. Men utover det er det ikke farlig å ha bakovervendt livmor. Retroversjon har ingen betydning for spontanabort heller.

EKSPERTEN: Gynekolog Mette Haase Moen er professor emerita ved NTNU. FOTO: Kaja Bruskeland
EKSPERTEN: Gynekolog Mette Haase Moen er professor emerita ved NTNU. FOTO: Kaja Bruskeland Vis mer

- Skubb på mannen, dersom det gjør vondt under samleie

Gynekolog Moen forklarer at sex kan være mer ubehagelig dersom man har bakovervendt livmor, fordi ved dype støt kan penis treffe på livmorkroppen.

- Og hos noen kan det altså gi smerter under samleie. Innsetting av spiral kan oppleves som mer ubehagelig dersom man har bakovervendt livmor, fordi det kan være en «knekk» på livmoren, mellom livmorhals og livmorkropp, hvor man skal lirke spiralen forbi, sier Moen til KK.

Til Lommelegen har Ottar Kåre Rekkedal, gynekolog ved Mjøskirurgene i Gjøvik, gitt råd til kvinner med bakovervendt livmor om å skubbe litt på mannen hvis det gjør vondt under samleie, slik at penis ikke dytter rett i livmoren, men i stedet havner litt på skrå.

- Når livmoren ligger med bakflaten ned mot skjedeflaten, kan kvinnen bli plaget med støtsmerter under samleie. Når han gjør ultralyd via skjeden og ser at pasientens livmor ligger bakovervendt, pleier han å informere dem om at det kan føre til smerter under samleie.

- «Er det det som gjør at det er vondt?» er svaret jeg ofte får da, har gynekolog Rekkedal uttalt til Lommelegen.

Har sluttet å operere kvinner med bakovervendt livmor

Ifølge gynekolog Mette Haase Moen var det tidligere slik at kvinner med bakovervendt livmor kunne bli operert, men dette er noe man nå har gått bort ifra. Metoden for kirurgisk å endre posisjonen av livmoren, var å forkorte båndene som holdt livmoren på plass.

- Den ble derved tvunget fremover. Jeg har gjort litt research blant eldre kolleger, som mener at man en gang på 80/90-tallet sluttet med operasjoner for å rette livmoren fremover. Operasjonen ble betegnet som antesuspensio uteri, og den ble først gjort som åpen bukoperasjon, senere som kikkhullsoperasjon, forklarer gynekolog Moen til KK.

UBEHAG: - «Er det det som gjør at det er vondt?» er svaret jeg ofte får da, har gynekolog Ottar Kåre Rekkedal uttalt til Lommelegen, når han har forklart kvinner at bakovervendt livmor kan forårsake ubehag ved samleie. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB
UBEHAG: - «Er det det som gjør at det er vondt?» er svaret jeg ofte får da, har gynekolog Ottar Kåre Rekkedal uttalt til Lommelegen, når han har forklart kvinner at bakovervendt livmor kan forårsake ubehag ved samleie. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Vis mer

Denne operasjonen er noe kirurgene altså nå har gått helt bort ifra å utføre.

- Er det vanskeligere å bli gravid ved bakovervendt livmor?

- Det trodde man «i gamle dager», og det har nok oppstått en del graviditeter på grunn av denne misforståelsen. Kvinnen trodde hun hadde en naturlig beskyttelse. Det er feil.

Heller ikke når det kommer til fødsel, har kvinner som har bakovervendt livmor noen grunn til å være bekymret for komplikasjoner.

- Livmoren retter seg opp i løpet av de første månedene av svangerskapet, så svangerskapet forløper helt normalt, forklarer gynekolog Moen til KK.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer