Uføretrygd fra Nav

Uføretrygd: Taper 130 000 kr i året på Navs uføreberegning

Hadde hun blitt sykemeldt for brystkreftoperasjonen bare tre uker seinere, ville hun fått mye mer i trygd da hun mange år seinere ble ufør.

MENER NAV BURDE BEREGNET ANNERLEDES: Hadde hun blitt sykemeldt tre uker seinere, ville Elin (59) fått mye mer i uføretrygd fra Nav. Men Nav står på sitt og også Trygderetten mener det ikke er mulig å gjøre skjønnsmessige unntak. Dermed må Elin (59) leve med en mye dårligere uføretrygd enn hun kunne hatt. Foto: NTB/Scanpix
MENER NAV BURDE BEREGNET ANNERLEDES: Hadde hun blitt sykemeldt tre uker seinere, ville Elin (59) fått mye mer i uføretrygd fra Nav. Men Nav står på sitt og også Trygderetten mener det ikke er mulig å gjøre skjønnsmessige unntak. Dermed må Elin (59) leve med en mye dårligere uføretrygd enn hun kunne hatt. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Uføretidspunktet som Nav setter når du får innvilget uføresøknad kan bety veldig mye for uføretrygden du skal leve på resten av livet.

Og bare så det er klart: Du risikerer å gå ned veldig mye i lønn som ufør - som du kan se tydelig i denne oversikten (klikk her) som viser lønnstap og uføretrygd etter hva du har i lønn i dag. Du må regne med et tap på mellom 100 000 og 300 000 kroner hvert år, ifølge ekspertene - og artikkelen vi lenker til ovenfor gir deg svar på hva som gjelder for akkurat deg, i kroner og øre.

Nav-reglene om uføretrygd er slik: Den beregnes med utgangspunkt i hva du hadde i inntekt før du ble syk eller skadd, og det er de tre beste av de fem siste åra før du ble syk som danner grunnlaget for hva du får i uføretrygd.

For «Elin» (59) har dette slått svært alvorlig ut:

Fordi hun ble sykemeldt i desember 2014, er ikke 2014 tatt med i beregningen av uføretrygden - som hadde vært mye gunstigere for uføretrygden hennes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.