Nye kostholdsråd:

Ukesmeny: Slik kan du spise i tråd med de nye kostholdsrådene

Virker de nye rådene uoppnåelige i en hektisk hverdag? Her har du rådene og ukesmenyen som redder deg!

DE NYE KOSTHOLDSRÅDENE: Vi har tatt kontakt med to eksperter for å få inspirasjon til hvordan vi kan få til å følge de nye nordiske kostholdsrådene. FOTO: Astrid Waller
DE NYE KOSTHOLDSRÅDENE: Vi har tatt kontakt med to eksperter for å få inspirasjon til hvordan vi kan få til å følge de nye nordiske kostholdsrådene. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uken kom nyheten om nye nordiske kostholdsråd. Rapporten, som er utarbeidet av over 400 forskere, anbefaler at vi spiser mindre rødt kjøtt enn det som før var anbefalt og sier at vi per uke ikke bør få i oss mer enn 350 gram. Samtidig skal vi spise mindre prosessert mat og sukker, for å nevne noe.

Men hvordan er det mulig å få det til å gå opp i en travel hverdag? Dessuten er grillsesongen over oss, og hvis vi ikke skal gå for ventepølse og spareribs, hva skal vi da finne på, som alle kan like?

KK har derfor tatt kontakt med en ernæringsfysiolog og en kokk for å få deres beste tips og triks. Samt hver sin ukesmeny som står til de nye rådene.

Mer bra mat

Desirée Andersen, også kjent som «Fit Focus», er en av Norges mest popoulære livsstilsinfluensere. Hun forteller at for de aller fleste av oss så handler de nye kostholdsrådene om å legge til mer bra mat i kostholdet. Hun stiller seg bak det forskerne har kommet frem til i sin rapport: Nemlig det å inkludere mer frukt og grønt, velge fullkorn, spise mer fisk og mer belgfrukter.

- Det positive med dette er at det er lettere å skulle spise mer av noe enn å kutte ut. Én porsjon frukt og grønt tilsvarer 100 gram eller cirka én håndflate. Så prøv å kutte opp et eple og noen skiver agurk, og sett foran deg på jobb eller mens du ser på favoritt serien. Jeg kan nesten garantere at det blir borte.

På grillen

- Men hva kan vi så putte på grillen i sommer dersom vi skal greie å følge de nye rådene?

- Fyll små sølvpapirpakker med paprika, gul løk, brokkoli, squash og små tomater, legg en fillet av laks på toppen med godt med krydder, litt olje og en skive sitron. Server med en fresh salat eller grillede grønnsaker, grovt brød eller poteter, råder Andersen.

Vår kokk, Hanne-Lene Dahlgren, som vi skal høre mer fra lenger ned i saken, anbefaler grillet portobellotaco med limedressing.

- Herlig tacovariant som gjøres på en-to-tre! Tidsberegningen er uten sylting av rødløk, da jeg opplever at mange av mine lesere har det klart i kjøleskapet siden jeg bruker det på det meste, skriver hun på sin hjemmeside, hvor du også finner denne, og flere andre sunne grilloppskrifter.

Desirée Andersen har tatt på seg oppgaven med å snekre sammen et forslag til en helt egen ukesmeny i samsvar med de nye kostholdsrådene. Vi har også fått låne oppskriftene til én dag, de finner du lengre ned i saken. flere deilige og sunne oppskrifter er å finne i hennes nyeste bok: Desiree’s Sunne hverdagsmat: 5 nøkler til et sunt og balansert kosthold.

- Følgende dagsmeny dekker 90 gram fullkorn, 5 av 6 om dagen og inneholder belgvektser og fet fisk, forsikrer Andersen.

Frokost: Havregrøt med frukt og grønt

FROKOST: Havregrøt med frukt og grønt. FOTO: Desirée Andersen
FROKOST: Havregrøt med frukt og grønt. FOTO: Desirée Andersen Vis mer

Lunsj: GLOW BOWL med søtpotet og grønne linser

LUNSJ: GLOW BOWL med søtpotet og grønne linser. FOTO: Desirée Andersen
LUNSJ: GLOW BOWL med søtpotet og grønne linser. FOTO: Desirée Andersen Vis mer

Middag: Laks tikka masala

MIDDAG: Laks tikka masala. FOTO: Desirée Andersen
MIDDAG: Laks tikka masala. FOTO: Desirée Andersen Vis mer

Kvelds: Kikert cookies

KVELDSMAT: Kikert cookies. FOTO: Desirée Andersen
KVELDSMAT: Kikert cookies. FOTO: Desirée Andersen Vis mer

Forslag til ukesmeny

Desirée har, som tidligere nevnt, snekret sammen et forslag til en sunn ukesmeny som samsvarer med hva forskerne mener er best for oss her i Norden. Siden vi allerede har sett på en dag, starter vi med dag to.

Tirsdag:

Frokost: Granolacookies servert med gresk yoghurt, frukt og bær

Lunsj: Matpakkevafler av havregryn med pålegg og grønnsaker

Middag: One Pot Pasta med sprø serranoskinke og masse grønnsaker

Kveldsmat: Gulrotkake i kopp - servert med frukt

Onsdag:

Frokost: Kjøleskapsgrøt av havregryn, chiafrø, nøtter og yoghurt, med bærtopping

Lunsj: Matpakkevafler av havregryn med pålegg og grønnsaker

Middag: Pitabrød med fiskeburger, salat og mangosalsa

Kveldsmat: Varm sjokoladegrøt av havregryn og havremelk, toppet med friske bær

Torsdag:

Frokost: Granolacookies servert med gresk yoghurt, frukt og bær

Lunsj: Matpakkevafler av havregryn med pålegg og grønnsaker

Middag: Kyllingsuppe med mais og sorte bønner

Kveldsmat: Gulrotkake i kopp - servert med frukt

Fredag:

Frokost: Kjøleskapsgrøt av havregryn, chiafrø, nøtter og yoghurt, med bærtopping

Lunsj: Enkel kikertgryte med grønnsaker - texmex style

Middag: Crunchy tacosalat med kylling

Kveldsmat: Varm sjokoladegrøt av havregryn og havremelk, toppet med friske bær

Lørdag:

Frokost: Granolacookies servert med gresk yoghurt, frukt og bær

Lunsj: Enkel kikertgryte med grønnsaker - texmex style

Middag: Grønn curry med laks, grønnsaker og fullkornsris

Kveldsmat: Gulrotkake i kopp - servert med frukt

Søndag:

Frokost: Kjøleskapsgrøt av havregryn, chiafrø, nøtter og yoghurt, med bærtopping

Lunsj: Enkel kikertgryte med grønnsaker - texmex style

Middag: Marrokansk gryte med linser og kikerter, server med fetaost (og grovt brød?)

Kveldsmat: Varm sjokoladegrøt av havregryn og havremelk, toppet med friske bær

Skap mer matglede

Hanne-Lene Dahlgren lever for spre vegetarentusiasme på fulltid og gjør sitt for å få opp grønnsaksgleden i Norge. Hun er Norges største vegetarprofil og prisvinnende bærekraftinfluenser og vinner av Årets Matformidler i Norge 2021

- Målet med de nye kostholdsrådene er ikke å frata oss matgleden, og jeg vil heller argumentere for at det kan skape mer matglede om vi får inn mer farger og konsistenser fra grønnsaker på tallerkenen. Det er ikke enten kjøtt eller grønnsaker, men om vi alle lærer oss noen digge plantebaserte måltider vi gleder oss til å spise, blir det lettere å følge rådene og spise som vanlig ellers, forteller hun.

Hennes forslag til meny for én dag er:

Til frokost: En deilig, bakt havregrøt.

Til lunsj: En frisk sellerirotsuppe.

Til middag: Hanne Lenes egen "Vinnerlasagne."

MIDDAG: Hanne-Lenes sunne vinnerlasagne. FOTO: Hanne-Lene Dahlgren
MIDDAG: Hanne-Lenes sunne vinnerlasagne. FOTO: Hanne-Lene Dahlgren Vis mer

Oppskriftene finner du nederst i saken.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer