Går Det An å Fryse Avokado

Umoden avokado? Ikke noe problem!

Her er trikset som gjør at avokadoen modnes raskere.

MODEN AVOKADO: Legg epler og avokado på et fat sammen, så modnes avokadoen raskere. Foto: Shutterstock / Oleksandra Naumenko
MODEN AVOKADO: Legg epler og avokado på et fat sammen, så modnes avokadoen raskere. Foto: Shutterstock / Oleksandra Naumenko Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er vel trygt å si at avokadoen har tatt verden med storm. Til tross for at den er rik på kalorier og en av de feteste grønnsakene vi kan spise, kan den også forbedre kolesterolet, er proppfull av sunt fett, og kan bidra til vektnedgang. Ikke bare sunn, men også supergod! Avokadoen er fin som tilbehør til alle dagens måltider - og de fleste er vel glad i både guacamole (som du finner en deilig oppskrift på her!og avokado-toast? 

Ifølge TV 2 har den økte etterspørselen faktisk ført til en aldri så liten avokado-krise i verden. At grønnsaken øker i pris på grunn av dette, gjør det jo ekstra synd å måtte kaste noe av de delene du ikke får brukt, eller som blir brune raskt i søppelet. Da er det greit å vite at det fins mange muligheter for å forlenge levetiden til avokadoen. Ja, du kan til og med fryse den grønne herligheten - hvis du gjør det riktig.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise avokado hver dag

Frys avokadoen på denne måten

Toril Gulbrandsen, prosjektleder og matkonsulent hos Opplysningskontoret for frukt og grønt, sier det går fint an å fryse avokado, men at vi helst bør gjøre noen forberedelser.

- Lag for eksempel puré eller guacamole, og frys den ned i flate poster. Eller så kan du dele avokadoen i to, og fryse de uten skall og stein. Det er supert å bruke i for eksempel smoothie, anbefaler Gulbrandsen.

Ernæringsfysiolog i Bama, Gunn Helene Arsky, er enig i at det går fint å fryse avokado. Hun ville imidlertid ikke gjort det selv, fordi den blir grå i fargen.

- Jeg ville heller fryst ferdig guacamole. Den blir også litt grå, men ellers ok. Jeg har til gode å prøve selv, men om du smører dem med litt sitronsaft og vakuumpakker dem, eller i alle fall fjerner mest mulig luft i fryseposen, kan det gå fint både med smak og konsistens, tipser hun.

LES OGSÅ: Visste du dette om avokado?

Slik oppbevarer du avokadoen best

Når det gjelder å lagre fersk avokado uten å fryse den, sier Arsky i Bama at optimal lagring kommer an på hvor moden den er. Spisemoden avokado har det nemlig best i kjølige/svale omgivelser. Slik unngår vi at avokadoen blir overmoden. Umoden avokado oppbevares imidlertid best på benken, hvor den modnes fortere.

I halve avokadoer bør vi, ifølge Arsky, la steinen sitte i. Dette forhindrer oksidasjon, eller brunfaring, under steinen.

- Ta litt sitronsaft på fruktkjøttet og pakk avokadoen inn i tett plastfolie, så ikke luft kommer til, tipser ernæringsfysiologen, men legger til at selv ikke dette forhindrer en viss brunfarging.

Ifølge Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret bør avokadoen lagres kaldt.

- Oppbevar avokadoen i kjøleskapet, men ikke på temperatur under fem grader, sier matkonsulenten. Da kan den nemlig bli misfarget.

GUACAMOLE: Et yndet tilbehør til fredagstacoen, og etterhvert også som tilbehør til fisk og oppå brødskiven. Ifølge ekspertene KK.no har snakket med, lønner det seg å lage guacamole av avokado-restene før de eventuelt fryses. Men ferdig guacamole holder seg dessverre dårlig i kjøleskap, selv med plast og stein i. Foto: Bon Appetit
GUACAMOLE: Et yndet tilbehør til fredagstacoen, og etterhvert også som tilbehør til fisk og oppå brødskiven. Ifølge ekspertene KK.no har snakket med, lønner det seg å lage guacamole av avokado-restene før de eventuelt fryses. Men ferdig guacamole holder seg dessverre dårlig i kjøleskap, selv med plast og stein i. Foto: Bon Appetit Vis mer

Umoden avokado + epler = sant

Har du kommet hjem fra butikken med en umoden avokado, og har planer om å bruke den i for eksempel en guacamole i nærmeste fremtid? Da har Arsky et godt tips til deg:

Om du vil ha avokadoen til å modne fort, bør du legge den sammen med epler på et fat. Eplene slipper ut naturlig modningsgass, etylen, og det drar avokadoen nytte av.

Men ikke legg avokadoen med epler dersom den allerede er moden, advarer ekspertene. 

Vil du modne avokadoen superfort, legger du avokado og epler sammen i en papirpose og lukker tett igjen, anbefaler Arsky. Hvor lang tid modningen tar vil naturligvis komme an på utgangspunktet, men en noe umoden avokado skal i prinsippet bli moden på omtrent én dag, mener ernæringsfysiologen. 

Dersom vi vil unngå rask modning av avokado, bør vi ifølge opplysningskontorets Toril Gulbrandsen unngå å legge den sammen med frukt som skiller ut store mengder etylen når de modnes. Disse er hovedsakelig eple, banan, avokado, cherimoya, fiken, mango, oliven, fersken, pære, tomat, plomme og persimon.

LES OGSÅ: Slik bør du egentlig skrelle avokadoen

Gode erstatninger for avokadoen

Gunn Helene Arsky i Bama understreker at avokado er en super kilde til sunt fett som omega 3, og andre en- og flerumettede fett, og er rik på B-vitaminet folat og kalium. Dessuten er avokadoen, ifølge ernæringsfysiologen, en god kilde til kostfiber, vitamin E, B6 og kopper.

Gulbrandsen i Opplysningskontoret opplyser at folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk, vitamin E bidrar til å beskytte celler mot oksidativt stress, mens vitamin B6 bidrar til normal energiomsetning.

Ønsker du finne gode erstatninger til avokadoen, hva gjelder sunt fett, anbefaler Arsky at du får i deg nøtter, for eksempel valnøtter og mandler, og blant annet hvetekim for vitamin E. For konsistensen mener ernæringsfysiologen at banan er et godt alternativ.

- I mange oppskrifter er avokado og banan faktisk utbyttbare, selv i brownies og smoothies.

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til nye lesere. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer