Mange kvinner sliter med jevnlig hodepine, magesmerter, mensensmerter og andre plager som kan la seg fikse av en smertestillende tablett for å orke og gjennomføre arbeidsdagen eller en søndag med aktive barn.
Forskning viser at kvinner generelt har mer smerter enn menn, og smerteanfallene har lengre varighet hos kvinner. Kvinner tar også mer smertestillende medikamenter enn menn. Smerter som jenter opplever kan ha sammenheng med menstruasjon og eggløsning og dette kan bidra til at jenter blir introdusert for smertestillende tidligere enn gutter.
– Jenter blir ofte introdusert til Ibux og Paracet når de begynner å få mensen. Det er litt tidligere enn guttene, som gjerne kun tar det når de er syke, sier helsesykepleier Linda Habbestad Skorve.

Anette ble utbrent: - Jeg fant meg selv med hodet på dørmatta i gangen
Urovekkende høyt forbruk
Habbestad Skorve har vært helsesykepleier i videregående skole i 13 år og engasjerer seg i ungdommers helse og livskvalitet. Istedenfor å dele ut reseptfrie smertestillende medisiner ukritisk, ønsker hun å bidra til å bremse den høye bruken blant unge.
En studie av norske ungdommer viser nemlig at 17–25 prosent av jenter i videregående- og ungdomsskolealder tar smertestillende medikamenter daglig eller ukentlig.
Ungdata-rapporten fra 2017 viser at 17 prosent av ungdom i 12-16-årsalderen er regelmessig plaget av hodepine, magesmerter, ryggsmerter eller smerter i armer og ben. Hodepine er den vanligste fysiske plagen blant barn og unge, som også reduserer livskvaliteten i betydelig grad. Hodepine kan skyldes en stressende livsstil hvor krav, høye forventninger og press kan være noen av forklaringene.

59 prosent av kvinnene som plages av migrene er udiagnostiserte
Konsekvenser
Jevnlig bruk av smertestillende over lang tid kan få alvorlige konsekvenser som kronisk hodepine, plager med tarm og spiserør, eller problemer med lever og nyre, ifølge NHI.
– Det er en langt lavere andel gutter som bruker mye smertestillende, men når gutter først er høyforbrukere så bruker de medisinene like hyppig som jentene. Det at jenter oftere er høyforbrukere kan skyldes at de generelt sett er mer sensitive for hvordan andre har det, både for egne og andres følelser, og da kan man også bli mer sårbar.
Dette sier Siv Skarstein som er førsteamanuensis og forsker ved Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid ved OsloMet.
Hun legger til at man blir ikke fysisk avhengig av reseptfrie smertestillende, men det kan utvikles en psykisk avhengighet. De som har et jevnt høyt forbruk kan ha en tro på at det er medisinen som gjør at de mestrer ulike utfordringer de møter, og de har ofte lavere selvtillit enn andre. Skarstein mener dette er bekymringsfullt da mestringstro og selvtillit er egenskaper som kan ansees som beskyttelsesfaktorer mot påkjenning og stress.
- Dersom en ungdom har opparbeidet en tro på at det er medisiner som gjør at situasjonen mestres og ikke tiltroen til egen mestringsevne, så reduseres etter hvert også selvtilliten.
- Dette kan da medføre at når det oppstår situasjoner som oppleves stressende, kan det å innta medisinene bli et atferdsmønster. Vedvarer opplevelsene av at tilværelsen er vanskelig, kan dette igjen forsøkes løst med høyere doser eller kombinasjon av ulike smertestillende.

7 mulige helsefordeler ved å sove på ryggen
Hva er for mye?
«1-2 tabletter inntil 4 ganger i døgnet. Det bør gå minst 4-6 timer mellom hver dose. Ikke ta mer enn 8 tabletter i løpet av et døgn.» står det i pakningsvedlegget til Paracet. Dersom det inntas annenhver dag eller oftere i over 3 måneder, kan hodepine utvikles.
Å blande ibuprofen og paracetamol i høye doser, vil det være en større belastning for kroppen enn om det kun brukes ett medikament. Skarstein påpeker viktigheten av å lese pakningsvedlegget nøye for anbefalt dose.
Hun legger til at dersom du har mensensmerter, kan du ta smertestillende, men ikke mer enn anbefalt dose.
- Det kan også hjelpe med hvile og en varmeflaske på nedre del av magen. Å tillate seg å ta ekstra vare på seg selv disse dagene er viktig, sier hun.
Det sier helsesykepleieren seg enig i. Varme omslag som varmeflaske virker ofte like bra. Hun informerer gjerne elevene om at fysisk aktivitet og trening kan forebygge menssmerter. Smertene kommer av sammentrekninger i livmor, og jevnlig fysisk aktivitet gjør godt for alle muskelgrupper.
- Vi har også hvilerom på skolen, og vi ønsker heller at jentene legger seg der til smertene reduseres enn at de er bort fra skolen hele dagen, sier Habbastad Skorve.
Hun ser ikke så mye fraværsproblematikk i forbindelse med menssmerter, men hun mistenker at det kan være mer på ungdomskolene.
- Jeg ser at det kan ha god effekt å begynne på p-piller eller p-stav for å redusere menssmerter, selv om en er ung og ikke har behov for prevensjonsmiddel. Jeg tror at fraværsgrensen, som svært mange ungdom er opptatt av, kan føre til at en lettere tar seg en pille for å slippe fravær.

Trine Rein: – Jeg lå på gulvet og hylgrein
Tiltak så tidlig som mulig
– Det virker å være en tendens som holder seg med at kvinner har mer smerteproblematikk. Derfor er det så viktig å sette inn tiltak så tidlig som mulig, sier Skarstein.
Hun forteller at et høyt forbruk kan henge sammen med at ungdom sliter med vansker som bekymring, stress og noen ganger alvorlige tilstander som angst og depresjon. Derfor er det viktig å ta en ordentlig prat med ungdommen for å kartlegge hva slags smerte de har og hvor den sitter, for så å finne ut av hva grunnen til smerten kan være.
Helsesykepleiere og fastleger bør være oppmerksomme på at hyppig forbruk av smertestillende medisiner kan være varsel om underliggende og alvorlige utfordringer.
– Noe er i ubalanse og mange legger lokk på problemene med smertestillende, sier Skarstein.

- Da jeg fikk beskjeden fra nevrologen, stoppet alt opp
Finne årsaken
Habbestad Skorve er enig med Skarstein.
– Det er viktig å bruke god tid og kartlegge smertene.
Når elever kommer til helsesykepleieren for å få utdelt smertestillende, griper hun muligheten til å spørre om grunnen til at de føler et behov for det.
– Noen grunnleggende spørsmål er: Hvor dypt sitter smertene? Utarter de seg? Kommer det og går igjen? Er de der hele tiden? Når kommer de?
– For meg som helsesykepleier er det viktig å forstå årsaken til smertene. Stress over tid kan sette seg som smerter. Nesten alt av psykiske utfordringer vil sette seg som fysiske smerter hvis man går med det over tid, sier Habbestad Skorve.

– Jenter har lettere for å si ja til alt og tar på seg altfor mange oppgaver. Jeg ser også en del jenter som bruker mye tid på tankekjør og selvbilde hvor de stiller spørsmål om hvem de er i forhold til andre, for eksempel.
Helsesykepleieren ønsker å skape dialog med elevene og på den måten informere om at fysiske smerter ofte kan komme av psykiske plager som utarter over tid – som stress og press.
Det er vanskeligere med de elevene som har med en pakke med Paracet i skolevesken.
For å spre informasjon om dette har hun blant annet tatt en prat med hver enkelt klasse på skolen for å fortelle at det mentale og fysiske i stor grad henger sammen, og at det kan være fornuftig å se hva smertene skyldes for å få bukt med dem uten å ta smertestillende.

Ella Marie om tenårene:- Angsten i meg eksploderte
Legge lista lavere
Overforbruket av smertestillende bunner altså ofte i en psykisk utfordring i en eller annen grad. Habbestad Skorves erfaring som helsesykepleier i videregående skole er at elevene synes en samtale er en fin ting.
– Det pleier å gå fint, så lenge jeg forklarer og viser at jeg vil hjelpe dem for at de skal få det bedre.
Samtalen går på refleksjon der hun prøver å få elevene til å tenke over hva som forårsaker smertene, og hvilke endringer de tror kan hjelpe. I noen tilfeller henviser hun videre, men oftest er refleksjon starten på en positiv endring.
Videre tiltak hun foreslår – avhengig av type plager – kan være å få basisbehovene i orden slik som å endre søvnmønster, spise og drikke nok, og bevege seg litt slik at man er i fysisk aktivitet i løpet av uken.

Stresset? Her er 5 utrolig enkle tips for å føle deg bedre
Kan være positivt
Smertestillende kan være en quick fix i visse situasjoner, men det frarådes sterkt at det blir en vanesak.
Skarstein påpeker at det finnes tilstander hvor det kan være riktig å behandle med reseptfrie smertestillende.
– Hvis du har kortvarig feber og forkjølelse og enkeltstående tilfeller av hodepine er det innenfor å bruke, sier Skarstein.
Både Skarstein og Habbestad Skorve forteller at mange unge - og kanskje spesielt jenter - i dag føler på et press om å mestre på flere ulike arenaer, og stresset det medfører, kan komme frem i form av fysiske smerter. Deres felles tips er blant annet å huske på at kroppen og hodet også trenger hvile for å fungere godt.

Mange rammes av nedstemthet i juletiden

Så langt må du gå for å kalle det en treningsøkt
