Smertestillende:

- Ungdom tar en pille for å slippe fravær

Tar du mye smertestillende? Helsykepleieren har noen gode råd til andre metoder å bli smertefri på.

SMERTESTILLENDE: For noen kan en smertestillende tablett bli en rask løsning på smerter man kunne hvilt seg ut av. FOTO: NTB
SMERTESTILLENDE: For noen kan en smertestillende tablett bli en rask løsning på smerter man kunne hvilt seg ut av. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Mange kvinner sliter med jevnlig hodepine, magesmerter, mensensmerter og andre plager som kan la seg fikse av en smertestillende tablett for å orke og gjennomføre arbeidsdagen eller en søndag med aktive barn.

Forskning viser at kvinner generelt har mer smerter enn menn, og smerteanfallene har lengre varighet hos kvinner. Kvinner tar også mer smertestillende medikamenter enn menn. Smerter som jenter opplever kan ha sammenheng med menstruasjon og eggløsning og dette kan bidra til at jenter blir introdusert for smertestillende tidligere enn gutter.

– Jenter blir ofte introdusert til Ibux og Paracet når de begynner å få mensen. Det er litt tidligere enn guttene, som gjerne kun tar det når de er syke, sier helsesykepleier Linda Habbestad Skorve.

Urovekkende høyt forbruk

Habbestad Skorve har vært helsesykepleier i videregående skole i 13 år og engasjerer seg i ungdommers helse og livskvalitet. Istedenfor å dele ut reseptfrie smertestillende medisiner ukritisk, ønsker hun å bidra til å bremse den høye bruken blant unge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer