Fillere i lepper:

Unge jenter strekker seg langt for å få store lepper

Seriøse aktører fortviler over unge jenter som velger å gå til uautoriserte behandlere for å få fillere i leppene, eller som i verste fall setter injeksjonene selv.

FLERE UNGE VIL HA STØRRE LEPPER: Mange tenåringsjenter blir påvirket av skjønnhetspresset, og tyr til ekstreme metoder for å fikse på utseendet sitt. FOTO: NTB Scanpix
FLERE UNGE VIL HA STØRRE LEPPER: Mange tenåringsjenter blir påvirket av skjønnhetspresset, og tyr til ekstreme metoder for å fikse på utseendet sitt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Store, fyldige lepper har lenge vært en trend, og mange har valgt å sprøyte inn fillere i leppene, for å få mer volum. Behandlingen i seg selv er i utgangspunktet ikke farlig, men valg av behandler har mye å si for resultatet.

Også unge jenter ønsker å kaste seg på «leppetrenden». Tenåringsjenter er ofte lettpåvirkelige, og bloggere og kjendiser skaper utvilsomt et stort skjønnhetspress. Men de færreste tenåringsjenter har råd til å ta fillere til 3-4000 kroner, og opprettholde dette resultatet. Det fører til at mange leter etter de billigste prisene, noe som kan gi store konsekvenser.

– Jeg har aldri sett noen offisiell aldersgrense når det gjelder fillere i leppene. Er du over 18 år kan du bestemme selv, men er du 16 år må gjerne mor være med og godkjenne. Kommer det en jente under 16 år snakker vi ikke engang om det, sier Domenico Stefania.

Stefania er spesialist i allmennmedisin, og er en av Norges fremste eksperter innen estetisk medisinsk behandling. Han mener at personer som ønsker å ta leppefillere, bør vente til de er 18 år.

– De små klinikkene er avhengige av å tjene penger for å overleve – dette fører til at det er vanskelig for dem å si nei til unge jenter.

Les også: Vurderer du å ta fillers?

Fikser på leppene for å bli mer populære

Skal man endre på utseendet sitt, bør endringene harmonere med ansiktet. Ekspertene innen dette feltet, vet hva som skal til for å gi et bra resultat.

– Det finnes jenter som har perfekte lepper, med fine proporsjoner, men som allikevel vil ha større lepper. Det ønsker en dramatisk «look». En intelligent behandler vet at det ikke er en god idé, sier Stefania.

Stefania forklarer at tenåringsjenter er svært sårbare, og mange kan tro at de blir penere om de fikser litt på utseendet sitt, og for eksempel forstørrer leppene. De tror at de vil bli mer populære.

– Får man ikke ønsket reaksjon etter én behandling, vil det da bli naturlig å forstørre leppene igjen, helt til andre legger merke til det. Da tror man at man har oppnådd ønsket effekt, fordi folk ser deg. Det blir en ond sirkel, og man ender ofte opp med et resultat som er unaturlig og lite pent.

LES OGSÅ:- Presset er blitt helt ekstremt

Prisen er ofte en indikasjon på kvalitet

Catrine Nedregård Pedersen er sykepleier og autorisert spesialist i botox og fillerinjeksjoner. Hun er svært opptatt av kvaliteten på fillerbehandlingene som blir utført.

– Jeg vet at det finnes mye rart i de store byene – der finnes det klinikker som utfører fillerbehandlinger på nesten hvert gatehjørne… om alle har autorisasjon, tviler jeg på. Fillere anses ikke som et legemiddel, da det består av sukkermolekyler, og derfor reguleres av mattilsynet.

Det finnes et hav av muligheter, noe som kan gjøre valget av behandler vanskelig. Men er det én ting man bør fokusere på, er det prisen.

– Seriøse klinikker selger ikke fillerbehandlinger til under 3000 kroner, og seriøse leverandører selger ikke fillere til helsepersonell uten at de har gjennomgått et autorisasjonsprogram hos dem på forhånd, sier Pedersen, og fortsetter:

– Mange, spesielt unge jenter, spør først om pris når de tar kontakt. Noen forteller at de har fått bedre tilbud andre steder, og andre vil dele en sprøyte med en venninne. Jeg vet at det er en del behandlere som gjør det, men det er strengt forbudt grunnet smitterisiko, selv om man bytter nål.

REAGERER: Catrine Nedregård Pedersen er autorisert spesialist i botox og fillerinjeksjoner. Hun synes det er skremmende at unge jenter går etter pris når de skal fylle på leppene sine. FOTO: Privat
REAGERER: Catrine Nedregård Pedersen er autorisert spesialist i botox og fillerinjeksjoner. Hun synes det er skremmende at unge jenter går etter pris når de skal fylle på leppene sine. FOTO: Privat Vis mer

Pedersen forklarer at fokuset ikke bør ligge på hvilket merke man velger å gå for, men hvem som holder sprøyta.

– Behandlere skal ha god kunnskap om fillerbehandling, hvis ikke kan det gå galt. Man kan ende opp med å få en skjev leppe, og i verste fall blokkere en blodåre og utvikle nekrose, slik at vevet i leppene dør. Man skal ha respekt for leppene sine.

LES OGSÅ: Sjekk dette før du tar fillers i leppene!

Noen setter injeksjonene på seg selv, noe som kan være direkte farlig

Enkelte er så desperate etter å få større lepper, at de kjøper billige injeksjoner på nettet, og setter sprøytene på seg selv – et resultat som ikke blir bra, og det kan være direkte farlig. Man vet heller ikke hva disse fillerne faktisk inneholder.

– Det er galskap! Vi har så utrolig mange blodårer i ansikter og i leppene, og dersom de blokkeres kan det gi store konsekvenser. Man kan få smerter og store innkapslinger, eller danne arrvev i leppene. For at resultatet skal bli bra, må man bruke riktig teknikk, og øve masse. Det er litt som tryllekunst – det er absolutt ikke enkelt!

Det har hendt flere ganger at Pedersen har måttet rydde opp i dårlige resultater. Middelet som brukes for å løse opp i klumper, kalles hyalase. Alle klinikker skal ha dette inne, da det er førstehjelp mot komplikasjoner. Men det er ikke alle behandlere som har dette.

– Vær kritisk når du skal velge behandler. Spør om å få se autorisasjon – det er lov til å være litt kravstor, du skal tross alt bli stukket i fjeset.

Pedersen forteller at mange unge jenter kommer med bilder som viser hva slags resultat de ønsker. Men vi er forskjellige, og det er ikke sikkert at ditt utgangspunkt går overens med ideen om hvordan resultatet skal bli. Hun må ofte realitetsorientere kundene sine.

– Ofte ønsker jenter å fylle mer når de først har begynt å fylle leppene. De kan se seg blinde på resultatet, da de fort venner seg til fyldigere lepper. Det er det viktig å ta bilder både før, under og etter behandling, for å vise at det har skjedd endringer. Derfor er det viktig at behandleren er ærlig, og tør å sette begrensninger.

LES OGSÅ: Få leppene til å se større ut

Fikk store klumper i leppene

En av mange som ikke har vært så heldig med fillerbehandlingen, er Malin Hellesøy (35). Hun hadde vært nysgjerrig i lang tid, og ønsket å få mer volum i leppene.

– Jeg leste en del blogger på den tiden, og må innrømme at jeg ble litt påvirket av alle bloggerne som hadde så store, fine lepper. Jeg kontaktet en seriøs klinikk i 2013, og hadde to-tre behandlinger der.

Malin fikk gode resultater etter de første behandlingene, men så begynte hun å få klumper i leppene.

BLE IKKE TATT PÅ ALVOR: Malin Hellesøy klagde på behandlingen hun fikk da hun tok restylane, men ble ikke møtt med forståelse. FOTO: Privat
BLE IKKE TATT PÅ ALVOR: Malin Hellesøy klagde på behandlingen hun fikk da hun tok restylane, men ble ikke møtt med forståelse. FOTO: Privat Vis mer

– Det syntes ikke så godt, men jeg kjente klumpene hele tiden – jeg hadde en stor klump i både over- og underleppa. Det var veldig plagsomt.

Prøvde å få hjelp til å rette opp, men ble avvist

Malin tok kontakt med klinikken, slik at de kunne hjelpe henne med å løse opp klumpene. De hadde ikke middelet som trengs inne, men sa at de skulle bestille det. Malin ventet, purret på dem, men fikk aldri svar.

– Jeg trodde at de var seriøse, men behandleren min virket veldig uerfaren. Det var utrolig frustrerende å ikke få hjelp.

Etter hvert måtte Malin gi opp, og vente til klumpene forsvant av seg selv. Dette tok omtrent ett år – da var restylanet borte.

– Jeg valgte å gå til en ny behandler, som jeg hadde hørt mye bra om. Hun brukte en annen type filler. Dette har gitt et veldig bra resultat, og nå har jeg ingen klumper lenger. Det er veldig viktig å velge riktig behandler, dersom man skal få et bra resultat, sier hun.

LES OGSÅ: Sannheten om botox og rynker​​

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer