Tenner

- Unngå å skylle munnen etter tannpussen

Det viktigste rådet for å holde tennene pene.

PUSS TENNENE: To ganger om dagen - morgen og kveld, og bruk tanntråd. Dette er noe alle bør gjøre for å opprettholde god tannhygiene, råder tannlegene.  Foto: Image Source
PUSS TENNENE: To ganger om dagen - morgen og kveld, og bruk tanntråd. Dette er noe alle bør gjøre for å opprettholde god tannhygiene, råder tannlegene. Foto: Image Source Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det fineste en jente kan ha på seg, er et smil. Det har vi hørt, og sant er det! Og da er vi vel ekstra fine om smilet er både pent og rent?

Men, som mange av oss smertlig erfarer har både rødvin, kaffe og maten vi spiser mye betydning for hvilket smil vi sitter igjen med - hvert fall i forhold til tennene. Derfor er det vesentlig at tannrengjøringen i løpet av dagen er best mulig. Men her går vi ofte i noen feller, skal vi tro ekspertene.

LES OGSÅ: 5 vanlige pussetabber

Puss med fluor og bruk tanntråd

Inger Lise Mathiesen er tannlege ved Colosseum tannklinikk i Oslo. Hun sier til KK.no at det faktisk er svært individuelt hva som er optimal tannhygiene. Tannlegen sier først og fremst at det kan være lurt å snakke med autorisert tannhelsepersonell som kan fortelle akkurat hva du kan gjøre.

Men det er likevel noen råd som er helt universelle.

- De fleste med alle tenner i behold og et godt tannkjøtt bør børste med fluortannkrem morgen og kveld, og bruke tanntråd, sier Mathiesen.

LES OGSÅ: Dette er en av de verste drikkene for tennene dine

Skyller du munnen med vann etter tannpuss?

Mathiesen sier til KK.no at det eneste skyllevannet som er viktig er fluorskyll, men legger til at dette faktisk ikke er viktig med mindre man har hull (karies). Her må man altså få sjekket tilstanden hos tannlege - for det er ikke sikkert vi trenger å skylle munnen. 

- Dog kan fluor hjelpe mot ising og tannhalshull. For folk som er munntørre er det svært viktig med ekstra fluor. Gjerne to ganger daglig, legger hun til.

Tannlegen sier altså at «friske» personer ikke trenger å bruke munnskyllevann i det hele tatt, dersom vi ikke har hull. Men så er spørsmålet: Er det dumt å skylle munnen med vann eller drikke vann dersom vi har fått anbefalt fluorskyll, og brukt det? Bør vi bruke sugerør, for eksempel?

- Hvis man er i kategoriene som trenger ekstra fluor bør man ikke skylle for mye. Da skyller man vekk både effekten av fluortannkremen og av fluorskyllevannet, svarer Mathiesen.

Hun sier at virkningen av fluor er best hvis den får virke i fred en stund, men synes vi skal slappe litt av:

- Man må da drikke vann hvis man er tørst. Å drikke gjennom sugerør synes jeg virkelig er å overdrive.

LES OGSÅ: Dette skjer med tennene med alderen

Denne fellen går vi vel ofte i? 

Erik Svendsrud er tannlege og driver tannklinikk i Oslo. Han sier faktisk at hovedgrunnen til at vi har mindre hull i dag, er at vi bruker fluortannpasta, og at det faktisk ikke finnes vitenskapelige studier som viser at bruk av fluorskyll eller fluortabletter gir en tilleggseffekt utover bruk av fluortannkrem.

- Bruk av tannkrem med fluor morgen og kveld hvor man helst skal unngå å skylle med vann eller andre skyllemidler etter bruk, er det vi anbefaler som basis forebygging. Å skylle med vann eller skyllemidler vil redusere effekten av fluortannkremen. Om man synes det er ubehagelig å ikke skylle med vann etter tannpuss kan skylling med 0,2 prosent fluorskylling som for eksempel Flux trolig gi tilsvarende effekt.

Han har dessuten en klar oppfordring om kjøp og bruk av skyllevann:

- Andre typer skyllevann som man får kjøpt i butikken som reklamerer med at de fjerner bakterier og gir god ånde bør man unngå. Disse vil kunne redusere effekten av fluortannkrem. Om man plages med dårlig ånde er det bedre å få undersøkt årsaken til dette hos tannlege eller tannpleier. 

LES OGSÅ: Dette gjør snus med munn og tenner

Følg også disse tipsene, så er du good to go!

Tannlege Inger Lise Mathiesen har dessuten følgende tips til leserne for en god tannpus:

  • Man klarer å få rent med en vanlig, myk tannbørste - noen får likevel tannpussen bedre til med en elektrisk børste.

  • Med alderen trekker tannkjøttet seg noe tilbake. Da kan det være lurt å starte med såkalte mellomromsbørster, som fås kjøpt blant annet på apoteket.

  • Gå jevnlig til tannhelsepersonell (tannlege eller tannpleier). Folk uten noe hull eller problemer kan godt vente i to år, men dette er også veldig individuelt.

  • Røykere er i faresonen for å få problemer med tannkjøttet - så de må passe på!

  • Ikke heng deg opp i å få hvite tenner. Tenner har individuell farge - tilpasset år og ansiktsfarge. Godt renhold og vanlig sunt og variert kosthold rekker langt.

Andre tips fra Erik Svendsrud for en sunn munn er: 

  • Puss tennene morgen og kveld, men morgenpussen trenger ikke å være like grundig som om kvelden. Hovedhensikten med børsting om morgenen er å tilføre fluortannkrem for å beskytte tennene mot hull.

  • Rommet mellom tennene utgjør omtrent en fjerdedel av tannflatene. Du etterlater derfor mer enn 25 prosent av matrester og bakterier hvis du ikke gjør rent der.

  • En gang om dagen, helst rett før leggetid, bør du sette av litt tid til en grundig rengjøring av tennene. Vinkle gjerne tannbørsten 45 grader mot tannkjøttet og skrubb frem og tilbake langs tannkjøttskanten mens du sakte fører børsten fremover. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer