Ørevoks:

Unngå bruk av q-tips for å rense ørene

Hvis du ikke sliter med voks som tetter ørene, er det ikke nødvendig å rense ørene jevnlig.

UNNGÅ Q-TIPS: Hvid du bruker q-tips ofte kan det i verste fall skade ørene dine. FOTO: NTB Scanpix
UNNGÅ Q-TIPS: Hvid du bruker q-tips ofte kan det i verste fall skade ørene dine. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mange av oss bruker q-tips når vi renser ørene, men visste du at q-tips rett og slett kan være skadelig?

Ørevoks er helt normalt, og den er faktisk med på å motvirke infeksjoner i huden, ifølge NHI.no. Faktisk bør du unngå å fjerne voksen før den nesten er ute av seg selv, og du bør unngå bruk av q-tips.

- Q-tips har en tendens til å skubbe voksen innover i øret. Øret er ofte trangere lengre inn, og voksen kan da tette øregangen helt, sier Dr. Magnus Hilland, som er daglig leder ved Hilland Øre-Nese-Hals, til KK.

Han forklarer at dette gjelder spesielt dersom man har tendens til eksem i ørene. Da er det fort gjort at q-tips forverrer situasjonen. Hilland sier at de fleste øre- nese- hals-leger ikke anbefaler bruk av q-tips for å rense ørene.

- Hva er det verste som kan skje ved bruk av q-tips?

- Q-tips kan danne mikrorifter i øregangshuden som kan fungere som innfallsport for bakterier og sopp-infeksjoner, sier Hilland, og fortsetter:

- Det akutt verste som kan skje er at man ved et uhell skubber pinnen gjennom trommehinnen. Da kan man i verste tilfelle skade øreknoklene som ligger bak trommehinnen.

Fagrådgiver og farmasøyt Kari Skaug Fredrikson ved Apotek 1 forklarer at pirking i øret kan virke irriterende på øregangen:

- Det kan stimulere til økt voksproduksjon. Q-tips og lignende skal bare brukes helt ytterst, for å fjerne voks som har kommet seg ut av øregangen, sier hun til KK.

LES OGSÅ: Visste du dette om ørevoks?

UNØDVENDIG: Du trenger ikke q-tips eller andre instrumenter for å fjerne ørevoks. FOTO: Shutterstock
UNØDVENDIG: Du trenger ikke q-tips eller andre instrumenter for å fjerne ørevoks. FOTO: Shutterstock Vis mer

Slik bør du rense ørene

Det er viktig å huske på at ørevoks er helt naturlig. Alle har ørevoks, og vi trenger den fordi den inneholder beskyttende egenskaper. De fleste normale ører er selvrensende:

- Det vil si at voksen kommer ut naturlig sammen med øregangshuden som vokser utover. Denne evnen til selvrensing kan derimot svekkes med økende alder, derfor opplever mange eldre at voks tetter øret. Dette blir spesielt merkbart om man har høreapparat som da vil pipe om de støter mot voks, sier Hilland.

Noen av oss har derimot problemer med at voks tetter ørene helt igjen. I slike tilfeller anbefaler Hilland å stelle ørene ukentlig med for eksempel lunkent saltvann, eller ren olivenolje.

- Det finnes også greie øresprayer uten resept på apoteket for dette formålet, sier han.

Det er altså ikke nødvendig å rense ørene jevnlig, dersom du ikke plages med tette ører på grunn av ørevoks. Om du derimot opplever dette, kan du forsøke å fjerne voksen med olje:

LES OGSÅ: Dotabben som kan gi rottebesøk

Slik fjerner du voks med olje

  • Bruk jordnøttolje, matolje eller lignende.
  • Legg deg på siden og hell noen dråper inn i øregangen. Bli så liggende på siden i noen minutter.
  • Dette vil ofte føre til at voksen løser seg opp av seg selv, og kommer ut i løpet av de nærmeste timer eller dager.

Kilde: NHI.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer