Underlivsvask

Unngå denne intimtabben

- Ikke nødvendig, sier gynekolog.

UNDERLIVSVASK: Dette er gynekologenes råd. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
UNDERLIVSVASK: Dette er gynekologenes råd. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

- Jeg sier ofte til pasienter at de bør vaske seg mindre, sier Camilla Kox, gynekolog hos Volvat, til KK.

Hun opplever stadig pasienter som kommer inn med sår hud og tilbakevendende soppinfeksjoner, noe som gjerne trigges av overdreven rengjøring av underlivet.

GYNEKOLOG: Camilla Kox. Foto: Volvat.
GYNEKOLOG: Camilla Kox. Foto: Volvat. Vis mer

For man må ikke vaske seg nedentil hver dag, forteller hun.

- Såpe og vann tørker ut huden og gjør at man er lettere utsatt for soppinfeksjon og bakteriell vaginose. Mange som er plaget av bakteriell vaginose og vond lukt tenker at de må vaske seg ofte for å få vekk lukta, men da gjør de det bare vondt verre.

Selvrensende

Skal man vaske seg i underlivet, bør man holde seg unna skjeden som både renser og vasker seg selv.

- Vi anbefaler aldri det. For det første skal man aldri spyle opp i skjeden, og for det andre er det ikke nødvendig å vaske seg hver gang man går på toalettet.

VENNER: Pernille Juvodden snakker om bruddet med John Carew på Joners halloweenfest. Video: Christina Holen Korneliussen / Dagbladet TV. Vis mer

Skal man vaske seg nedentil holder det med andre ord å begrense seg til vulva, og da bruke babyolje eller vaskeolje uten såpe og parfyme.

Kox fraråder dessuten barbering eller voksing av underlivet. I likhet med såpe, irriterer også dette huden slik at man lettere får bakteriell ubalanse eller en forverring av hudsykdommer.

- Man bør også bruke bomullsundertøy fremfor syntetisk stoff, for dette puster bedre. Ellers er det lurt å sove uten undertøy og skifte ofte om man bruker truseinnlegg eller bind.

- Vil variere

Kox får støtte fra gynekolog Kristin Offerdal.

- Det er ikke nødvendig å dusje seg nedentil daglig, sier hun til KK.

- Det er mer ved svette etter trening, menstruasjon eller ved strammere utflod hos voksne kvinner at man kan vaske for å fjerne vond lukt. Men det er stor variasjon i både mengde på utflod og lukt, og vaskebehovet vil derfor variere.

GYNEKOLOG: Dusjer man for hyppig og med såpe kan huden bli sår og eller tørr. Det beste er å bruke dusjoljer som tilfører mer olje til huden, anbefaler Kristin Offerdal. Foto: Privat.
GYNEKOLOG: Dusjer man for hyppig og med såpe kan huden bli sår og eller tørr. Det beste er å bruke dusjoljer som tilfører mer olje til huden, anbefaler Kristin Offerdal. Foto: Privat. Vis mer

I likhet med Kox, fraråder også Offerdal vaginalskylling.

- Da skyller man ut alt av gode forebyggende balterie som melkesyrebakterie, og man får lettere bakteriell vaginose og sopp infeksjoner fordi pH-verdien forandres.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer