Korona og omikron

- Unngå kontakt med de i risikogruppene

Antallet sykehusinnlagte eldre med korona er økende. FHI råder de som blir syke med luftveissymptomer om å begrense kontakten med personer i risikogruppene, deriblant de over 65 år.

KORONASYMPTOMER: Korona gir fortsatt tradisjonelle luftveissymptomer, men den siste tiden er andelen sykehusinnlagte økende, spesielt blant de eldre aldersgruppene. Foto: NTB
KORONASYMPTOMER: Korona gir fortsatt tradisjonelle luftveissymptomer, men den siste tiden er andelen sykehusinnlagte økende, spesielt blant de eldre aldersgruppene. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

En ny koronabølge er på vei, og antallet sykehusinnlagte på grunn av covid øker. Dermed anbefaler FHI at de som blir syke med luftveissymptomer om å holde seg hjemme, blant annet for å beskytte utsatte grupper mot smitte.

Men bør personer i risikogruppene begrense kontakten med andre generelt, og bruke munnbind når de oppholder seg ute i det offentlige?

Bruk munnbind hvis det er vanskelig med avstand

Vi har spurt fagdirektør i FHI, Preben Aavitsland, om personer i risikogruppene nå bør bruke munnbind når de er ute i det offentlige.

- Vi har ikke noe råd om det, men folk kan selv bestemme det, sier Aavitsland til Vi.no og viser til sine råd for risikogruppene.

Under punktet kontakt med andre sier FHIs generelle råd at personer i risikogruppene selv bør bestemme hvilke tiltak som er nødvendige for å kunne ha besøk og kontakt med familie og venner, basert på egen risiko for alvorlig sykdomsforløp ved luftveisinfeksjoner (inkludert covid-19) og faktorer som smittepress i området, hvor bred kontaktflate personene har hatt i dagene før, deres vaksinasjonsstatus og om de har nyoppståtte luftveissymptomer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.