Svette

Unngå svetteringer under armene

Her er de beste og mest effektive rådene!

SVETTERINGER: Det finnes mange god grep du kan ta dersom du sliter med svetteringer.  Foto: Shutterstock / aijiro
SVETTERINGER: Det finnes mange god grep du kan ta dersom du sliter med svetteringer. Foto: Shutterstock / aijiro Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Både varme, sterk mat, koffein, alkohol og stress kan føre til sjenerende svetteringer under armene. 

Ole Martin Rørdam er hudlege og forsker, og driver Dr. Rørdams Hudklinikk i Trondheim. Han forteller at svetting er nødvendig for å regulere kroppstemperaturen.

- Noen svetter mye uten å plages av det. Andre svetter mindre, men har store problemer med det. Det er altså hvordan svettingen oppleves som avgjør om man trenger behandling eller ikke, sier han. 

Overdreven svette skyldes i de fleste tilfeller ikke sykdom. Det er ofte arvelig, og et resultat av at svettekjertlene er overfølsomme for varme og følelsesmessig stimuli som stress og nervøsitet. 

- Det er ikke mye du kan gjøre for å unngå svette, men med bruk av antiperspirant med aluminiumklorid kan du redusere mengden. I tillegg har det en god effekt på lukten av svette, sier Dr. Jeanette Petersson ved Oslo hud- og laserklinikk.

Hun forteller at dersom antiperpirant ikke har tilstrekkelig effekt, kan Botox være et alternativ. 

- Botox er uten tvil den beste behandlingen fordi den blokkerer nervesignalene for svetteutskilling, som igjen resulterer i helt svettefrie armhuler, sier Petersson.

Andre gode tips for å unngå svetteringer under armene er:

  • Bruk en undertrøye. Det gjør at svetten ikke kommer i direkte kontakt med skjorta eller kjolen du har deg.
  • Barber deg under armene. Det kan redusere risikoen for svetteringer.
  • Bruk antiperspirant, som reduserer mengden svette.

LES OGSÅ: Svett deg til fin hud

SVETTE: Å svette er kroppens naturlige måte å kjøle ned kroppen på. Foto: Shutterstock / Albina Glisic
SVETTE: Å svette er kroppens naturlige måte å kjøle ned kroppen på. Foto: Shutterstock / Albina Glisic Vis mer

Bruk antiperspirant

- De aller fleste vil ha god effekt av å bruke en antiperspirant. Det er imidlertid viktig å vite at det er forskjell på en deodorant og en antiperspirant, sier Synne Bakker, fagrådgiver for hudpleie og kosmetikk i Apotek 1.

Bakker forklarer at når folk flest snakker om deodoranter, er det antiperspiranter de egentlig mener.

- Ønsker man å redusere svette er det viktig å velge en antiperspirant, da deodoranter kun reduserer svettelukt, mens antiperspiranter også reduserer mengden svette, sier hun.

Har man store svetteproblemer og ikke får tilstrekkelig effekt av en antiperspirant, kan man prøve spesialprodukter mot svette, som Absolute Dry , Stop 24, eller Aluminiumklorid 25% NAF.

- Disse har ekstra god effekt mot svette, men er også sterke produkter som man skal unngå overdreven bruk av, da det kan bidra til at man får i seg for mye aluminium. Vær derfor forsiktig med hyppig bruk, og unngå bruk på ekstra sensitiv, sår eller nybarbert hud, råder Bakker.

Andre gode råd for å begrense svetting er å unngå tettsittende og syntetiske klær. Svetteringer under armene vises også minst ved bruk av sorte eller hvite klær.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om svette.

BARBER DEG: Å barbere underarmene kan redusere risikoen for svetteringer. Foto: Shutterstock / Creative Family
BARBER DEG: Å barbere underarmene kan redusere risikoen for svetteringer. Foto: Shutterstock / Creative Family Vis mer

LES OGSÅ: «Feil» bruk av antiperspirant kan være helseskadelig.

Produkter

- Deodoranter forhindrer ikke svetting, men for dem som ikke svetter mye, rekker det ofte med en deodorant. De har gjerne en virketid på opptil 12 timer, sier Ida Cecilie Wille, markedsdirektør i apotekkjeden Boots Norge.

Wille sier at dette er noen av produktene som kan hindre svetteringer:

Aluminiumklorid NAF 25% i spritliniment

Antiperspirant bør brukes ved sterk svetting i armhulen, håndflater og på føtter. Preparatet skal påføres helt tørr armhule om kvelden ved sengetid, og vaskes med såpe og vann den påfølgende morgenen. Behandlingen kan gjentas hver kveld den første uken, men senere er det tilstrekkelig med én til to behandlinger i uken. Ved bruk på hendene eller føttene bør det brukes bomullshansker eller sokker. Må bare brukes på uskadet hud. 

Boots 48 Hour Roll On

Finnes i duftene Fresh Citrus og Fresh Green, samt en herrevariant. Det er en antiperspirant med langvarig beskyttelse mot svette og lukt. Uten alkohol. Parfymert.

Absolute Dry Antiperspirant Wet Wipe 

For personer som svetter mye. Påføres helt ren og tørr hud, helst på kvelden. Vask huden på morgenen og dusj normalt under uken. Husk: kan påføres nybarbert hud først etter 24 timer.

Stop 24 Antiperspirant Spray 

En antiperspirant i sprayform med langtidsvirkende effekt. Trekker fort inn i huden og gir rask effekt. Uten parfyme, konserveringsmidler og fargestoff. Virker hemmende på svettekjertlene og reduserer svette, i tillegg har den en bakteriehemmende effekt. Inneholder en kombinasjon av aluminiumsalter som er mikronisert, for å trenge lettere inn i huden. Påføres på tørr hud om kvelden, slik at den bruker natten på å virke. Effekten blir ikke nedsatt ved dusjing eller bading morgenen etter. Best effekt oppnås etter 4-5 dagers bruk. Skal ikke brukes på sår og ømfintlig hud.

Stop 24 Strong Roll-on 

Virker hemmende på svettekjertlene og reduserer svetteutsondringen. Godt egnet til bruk under armer, men kan også brukes andre steder på kroppen ved behov. Anbefales ikke i ansiktet.  Påfør Stop 24 Strong på ren tørr hud om kvelden, vask av med vann og såpe neste morgen. Stop 24 strong appliseres 1-2 ganger i uken. Unngå kontakt med øyne og slimhinner. Kan misfarge nattøyet. Ikke bruk på sår, skadet eller ømfintlig hud. Unngå barbering 48 timer før applisering.

Vichy Stress Resist Antiperspirant 72 hours 

Effektiv og langtidsvirkende antiperspirant med ultra-absorberende mineraler. Svettekontrollerende effekt i opptil 72 timer. Velegnet til sensitiv hud. Kan brukes til armhuler, hender og føtter. Er uten alkohol og parabener, mildt parfymert.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer