Urinveisinfeksjon

Urinveisinfeksjon - dette bør du vite

Går det til nyrene, så kan en urinveisinfeksjon bli meget alvorlig.

URINVEISINFEKSJON: Når en urinveisinfeksjon går for langt kan den utvikle seg til en nyrebekkenbetennelse.  Foto: Shutterstock / 9nong
URINVEISINFEKSJON: Når en urinveisinfeksjon går for langt kan den utvikle seg til en nyrebekkenbetennelse. Foto: Shutterstock / 9nong Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hyppige toalettbesøk, svie ved vannlating og murring i korsryggen – du er ikke i tvil, urinveisinfeksjonen er tilbake. Jævelskapen! Nå er det store spørsmålet om du skal dra til legen for å få en antibiotikakur eller hive innpå tranebær i håp om at plagen skal gå over av seg selv. 

Det er greit å gjøre sistnevnte, men vær oppmerksom på at urinveisinfeksjonen kan utvikle seg til en nyrebekkenbetennelse - som er mer alvorlig. 

LES OGSÅ: Må du tisse hele tiden?

Gir nedsatt allmenntilstand 

Siri Harket, som er sykepleier med spesialkompetanse innen dysfunksjon i de nedre urinveiene, forteller at nyrebekkenbetennelse er en bakterieinfeksjon i de øvre urinveiene, nyrebekkenet og nyrene. 

- Det kan komme akutt, men som regel skyldes nyrebekkenbetennelse en infeksjon i de nedre urinveiene, UIV, som har spredd seg videre oppover til nyrene og nyrebekkenet. 

Dag Berild, som er overlege ved Infeksjonsmedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus Ullevål, forteller at nyrebekkenbetennelse kan gi en rekke ubehagelig symptomer. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer