Urinveisinfeksjon

Urinveisinfeksjon - dette bør du vite

Går det til nyrene, så kan en urinveisinfeksjon bli meget alvorlig.

URINVEISINFEKSJON: Når en urinveisinfeksjon går for langt kan den utvikle seg til en nyrebekkenbetennelse.  Foto: Shutterstock / 9nong
URINVEISINFEKSJON: Når en urinveisinfeksjon går for langt kan den utvikle seg til en nyrebekkenbetennelse. Foto: Shutterstock / 9nong Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hyppige toalettbesøk, svie ved vannlating og murring i korsryggen – du er ikke i tvil, urinveisinfeksjonen er tilbake. Jævelskapen! Nå er det store spørsmålet om du skal dra til legen for å få en antibiotikakur eller hive innpå tranebær i håp om at plagen skal gå over av seg selv. 

Det er greit å gjøre sistnevnte, men vær oppmerksom på at urinveisinfeksjonen kan utvikle seg til en nyrebekkenbetennelse - som er mer alvorlig. 

LES OGSÅ: Må du tisse hele tiden?

Gir nedsatt allmenntilstand 

Siri Harket, som er sykepleier med spesialkompetanse innen dysfunksjon i de nedre urinveiene, forteller at nyrebekkenbetennelse er en bakterieinfeksjon i de øvre urinveiene, nyrebekkenet og nyrene. 

- Det kan komme akutt, men som regel skyldes nyrebekkenbetennelse en infeksjon i de nedre urinveiene, UIV, som har spredd seg videre oppover til nyrene og nyrebekkenet. 

Dag Berild, som er overlege ved Infeksjonsmedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus Ullevål, forteller at nyrebekkenbetennelse kan gi en rekke ubehagelig symptomer. 

- Som oftest er det forutgått av symptomene på urinveisinfeksjon, som hyppige vannlatning og svie, men så får man gjerne feber, frysninger og nedsatt allmenntilstand. Noen opplever av og til litt ømhet i området hvor nyrene ligger.

Barn og eldre kan ha mer diffuse symptomer, hvor feber og slapphet kan være de eneste symptomene.

Kan man dø av nyrebekkenbetennelse? 

- Nei, det har jeg aldri opplevd, da de fleste tilfeller kan behandles av fastlegen. En gang i blant kan bakteriene gå i blodet, og da legges pasienten inn på sykehus til intravenøs antibiotikabehandling, sier overlegen. 

SYMPTOMER NYREBEKKENBETENNELSE: Det vanlig at man får feber og frysninger ved nyrebekkenbetennelse.  Foto: Shutterstock / Antonio Guillem
SYMPTOMER NYREBEKKENBETENNELSE: Det vanlig at man får feber og frysninger ved nyrebekkenbetennelse. Foto: Shutterstock / Antonio Guillem Vis mer

LES OGSÅ: Han kan gi deg urinveisinfeksjon

Gravide og barn bør behandles raskt 

Videre forteller Berild gravide er mer utsatt for å få nyrebekkenbetennelse enn andre, da graviditeten gjør at de de får endringer i strukturene i urinlederen.

- Hvis gravide har bakterier i urinen, behandler vi dette (selv om de ikke har symptomer) for å unngå at de får nyrebekkenbetennelse. Det kan nemlig føre til for tidlig fødsel.

Harket forteller at det også er viktig at barn behandles raskt, da de kan utvikle permanent skade på nyrene.

- En nyrebekkenbetennelse kan potensielt skade nyrene. Mellom 2 av 20 barn får arrdannelser i nyrene innen ett eller to år etter sin først infeksjon, sier hun. 

Den vanlige behandlingen for nyrebekkenbetennelse er antibiotika. De fleste tar tabletter hjemme i én til to uker, mens noen trenger antibiotika intravenøst på sykehuset.

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til nye lesere. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer