Ibux og menstruasjon

Ut mot mensen-påstander

Overlege advarer.

IBUX OG MENSTRUASJON: Kan Ibux stoppe eller forskyve menstruasjonen? Foto: NTB Scanpix
IBUX OG MENSTRUASJON: Kan Ibux stoppe eller forskyve menstruasjonen? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På TikTok dukker det stadig opp nye tips og triks. Noe som har gått viralt den siste tiden, er at smertestillende kan stoppe eller utsette menstruasjonen. Flere brukere hevder at Ibux kombinert med gelé og sitronjuice, vil stoppe menstruasjon i noen timer, eller til og med dager.

Dr. Hillary McLarsen, professor ved University of Chicago Medicine, sier til Huffpost at forskning viser at ibuprofen i høye doser kan redusere menstruasjonsblødningene. For å få den effekten, må du maks ut ifra hva som anbefales daglig, sier McLarsen.

Flere TikTok-brukere har kastet seg på «trenden», og mener at det har effekt.

Anbefales ikke

- Vi vet at Ibux kan påvirke eggløsningen, og dermed påvirke fertiliteten, uten at vi fullt ut kjenner virkningsmekanismen. Ibux kan også brukes til behandling ved menstruasjonssmerter og kraftige menstruasjonsblødninger, og kan derfor redusere blødningsmengden, sier Ingrid Aas, overlege ved Direktoratet for medisinske produkter.

Men, det er et viktig men her:

- Dette er ikke noe jeg anbefaler å gjøre.

- Jeg vil fraråde å bruke Ibux for å stoppe eller hindre menstruasjon, da vi ikke vet noe om langtidseffekten av dette. Vi vet ikke om det kan påvirke fertilitet på lenger sikt. Jeg vet heller ikke noe om hvilke mengder som skal til for å stoppe menstruasjonen eller utsette den.

OVERLEGE: Ingrid Aas. Foto: Caroline Roka
OVERLEGE: Ingrid Aas. Foto: Caroline Roka Vis mer

Kan dempe smerter

Aas mener at Ibux kan være et godt valg ved kraftige menstruasjonssmerter.

- Du kan ta 400-800 mg Ibux som første dose, og deretter 400 milligram hver sjette time. I pakningsvedlegget står det at du kan ta inntil 2400 mg per døgn, fordelt på minst tre doser. Bruk utover det, øker risikoen for bivirkninger. Det er heller ikke anbefalt å bruke den mengden over lang tid.

Dette betyr at dersom man følger Tiktok-brukernes anbefalinger, og tar maks 900 mg Ibux tre ganger daglig, er det godt over hva som er anbefalt.

- Hvilke bivirkninger kan man oppleve ved å ta høye doser Ibux?

- Det kan være mageproblemer som kvalme og ubehag i magen. Ibux kan også gi blødninger i mage-tarmkanalen og hudreaksjoner, for eksempel, svarer Aas.

BRUK VINTEREN TIL DETTE: Kulda er egentlig ganske fin. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

Hvordan utsette menstruasjonen?

Noen ganger kan menstruasjonen dukke opp på et lite ønskelig tidspunkt. Hva kan man gjøre da?

- Ved akutt behov for å forskyve menstruasjonen, finnes det legemidler som er godkjent til formålet. Da må man til legen og få resept. Men jeg vil hovedsakelig anbefale å bruke hormonelle prevensjonsmidler, som spiral eller p-piller, dersom man har behov for å utsette menstruasjon, sier Aas.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet