Utbrent

Utbrent? Her er symptomene du bør ta på alvor

Visse type mennesker rammes lettere.

UTBRENT: For mange fører utbrenthet til sykemelding, men ekspertene KK.no har snakket med mener du bør finne en balanse mellom meningsfylt hvile og arbeid for å komme tilbake til en normal hverdag. Foto: Shutterstock / sheff
UTBRENT: For mange fører utbrenthet til sykemelding, men ekspertene KK.no har snakket med mener du bør finne en balanse mellom meningsfylt hvile og arbeid for å komme tilbake til en normal hverdag. Foto: Shutterstock / sheff Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ferien er over, og sommeren er på hell. Vi vender tilbake til rutiner, arbeidsplassen og skolebenken. Føler du at oppgaver har hopet seg opp i løpet av sommeren, eller har du dårlig samvittighet for å ha vært borte? Samtaleterapeut, coach og innehaver av nettsiden levdittliv.no, Mariann Marthinussen, tror følelsen av å måtte ta igjen det tapte på jobb etter ferien, eller dårlig samvittighet for jobb over tid kan føle til et press. Det kan igjen føre til utbrenthet.

- Flere tror at ferien vil endre alt, men det gjør den sjelden. Om arbeidspresset eller ditt eget press på deg selv og hva du skal levere på er det samme, så vil ingenting endres før du selv starter forandringen, sier terapeuten.

Når det gjelder det å ende opp som utbrent, forteller Marthinussen at dette har mange stadier og mange grader. Spennet går fra lett utbrenthet til total utmattelse, som faktisk kan resultere i depresjon eller kronisk utmattelsessyndrom, ME (Les om Monica (48) som utviklet sykdommen her!). Terapeuten sier at utbrenthet som oftest bygger seg opp over tid, og at det ofte er et resultat av at egne grenser ikke har blitt overholdt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer