Attraktiv som eldre

Utseende betyr langt mindre enn du tror

Ikke la deg lure av «spotlight»-effekten: Vi tror nemlig at vi er mer synlig enn vi er.

ATTRAKTIV: En positiv utstråling og gode verdier betyr mye mer enn utseende i henhold til hvor attraktiv andre synes du er. Foto: NTB Scanpix.
ATTRAKTIV: En positiv utstråling og gode verdier betyr mye mer enn utseende i henhold til hvor attraktiv andre synes du er. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no): - Det er helt klart et ungdomsfokus i vårt samfunn; å se ung og frisk ut, ha ren hud uten rynker, skjule grått hår, se slank og veltrent ut, sier professor i helsepsykologi, Ingela Lundin Kvalem.

Ikke så rart at noen av oss da synes det er kjipt at utseende eldes?

Ønsker du å være attraktiv for andre er det faktisk ikke ditt ytre som er det viktigste i andres øyne.

«Spotlight»-effekten

- Da jeg fikk briller var jeg ekstremt selvbevisst på at jeg hadde på meg disse svære klumpene i ansiktet. Men det gikk faktisk en hel uke før en kollega sa til meg: «Det er noe annerledes ved deg, har du klippet deg?». Jeg ble helt sjokkert over at ingen hadde sett brillene mine, ler Lundin Kvalem.

Det er dette professoren kaller «spotlight»-effekten: Vi tror at vi er mer synlig enn vi er.

For det du kan oppleve som «skavanker» ved deg selv, og som du tror gjør deg mindre attraktiv for andre, er som regel noe andre overhodet ikke legger merke til.

Som regel er det flere ting enn nettopp utseendet ditt som gjør deg attraktiv i andres øyne:

- I lengden handler attraktivitet mer om hvem du er som person, ikke om utseende. Vi blir glad i mennesker med en personlighet og verdier som vi liker. Å like en av egenskapene, smitter over på utseende til personen, utdyper Lundin Kvalem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.