Alkoholsalg:

- Utvidede åpningstider i butikk fører til økt alkoholforbruk

Kan føre til mer vold, ulykker og selvmord, mener ekspert.

ALKOHOLSALG: - Forskning viser at utvidede åpningstider i butikk fører til økt alkoholforbruk i befolkningen, sier Ingeborg Margrete Rossow, som er seniorforsker innen rusmidler og tobakk ved Folkehelseinsituttet og professor UiO. FOTO: NTB Scanpix
ALKOHOLSALG: - Forskning viser at utvidede åpningstider i butikk fører til økt alkoholforbruk i befolkningen, sier Ingeborg Margrete Rossow, som er seniorforsker innen rusmidler og tobakk ved Folkehelseinsituttet og professor UiO. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Se for deg at du skal på fest på lørdagskvelden, klokka nærmer seg seks og du må løpe til butikken for å rekke ølsalget. Eller at du er på ferie i utlandet, og gleder deg over at de har alkoholsalg nærmest døgnet rundt. Høres det kjent ut?

I Norge har vi strengere alkohollover enn i mange andre land. Alkoholsalget i matbutikken stenger klokken 20 på hverdager, og 18 på lørdager. Mange jubler derfor over at regjeringen i Jeløya-plattformen åpner for å utvide salgsbevillingen av alkohol, til klokka 21 fra mandag til lørdag.

Eksperter mener derimot at forslaget er langt fra uproblematisk.

LES OGSÅ: - Det er mer sosialt akseptert å drikke alkohol i hverdagen

Bidrar til mer drikking

- Forskning viser at utvidede åpningstider i butikk fører til økt alkoholforbruk i befolkningen, sier Ingeborg Margrete Rossow, som er seniorforsker innen rusmidler og tobakk ved Folkehelseinsituttet og professor UiO.

Norsk helseinformatikk opplyser at ti prosent av voksne i Norge drikker på en måte som medfører stor risiko for helseskade og avhengighet.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at rundt 70 000 nordmenn drikker alkohol tilsvarende en kvart liter brennevin hver dag.

LES OGSÅ: Dette gjør alkoholen med handlingene dine

Gir mer problembruk

Rossow forklarer at åpningstider er en måte å regulere tilgjengeligheten på, og at økt tilgjengelighet kan føre til mer alkoholavhengighet.

- Det er en sammenheng mellom totalforbruket av alkohol i befolkningen, og andelen som har et svært høyt forbruk, og følgelig høy risiko for avhengighet. Det vil si at når totalforbruket øker, så øker sannsynligvis også andelen som er alkoholavhengige, sier Rossow.

Konsekvensene av et økt alkoholforbruk i befolkningen kan være mange.

- Alkoholbruk er en bidragende årsak til en rekke ulike sykdommer og skader, også skader som rammer andre, sier hun.

LES OGSÅ: - Det vanskeligste med å ta avstand fra alkohol er at invitasjonene til sosiale hendelser slutter å komme

Et stort problem

Internasjonal forskning viser en klar sammenheng mellom tilgjengelighet av alkohol, og etterspørsel og forbruk.

- En økning i tilgjengelighet av alkohol vil ganske sikkert føre til økt forbruk av alkohol. Det er sannsynlig at dette igjen vil føre til en økning i antall storkonsumenter og da også i antall risikofylte drikkesituasjoner, sier Sturla K. Naas Johansen, som er seksjonsleder for RUStelefonen.

Eksperter er enige om at misbruk av alkohol er et stort problem for både familier og samfunnet.

Gjelder ikke bare alkoholikere

Det er ikke bare blant dem som har et svært høyt forbruk, eller er alkoholavhengige, at de ser alkoholrelaterte sykdommer og skader.

- Blant mer moderate alkoholbrukere er alkoholberuselse en hyppig årsak til blant annet volds- og ulykkesskader, forklarer hun.

Rossow forteller at når alkoholforbruket i befolkningen øker, finner vi også en økning i alkoholrelaterte sykdommer, i vold, selvmord og ulykker.

Alkohollovene er effektive

- Det er betydelig støtte i forskningen for at alkoholavgifter og restriksjoner som begrenser salgs- og skjenketidene og antallet salgs- og skjenkesteder, er effektive tiltak, sier Naas Johansen

Et annet slikt effektivt tiltak, er håndhevelse av minstealder for kjøp av alkohol.

- Dette er tiltak som Norge har lang tradisjon for, og som har vist resultater når man sammenligner Norge med andre land i Europa, forklarer han.

Ekspertene er derfor skeptiske til regjeringens forslag om å utvide salgstidene for alkohol.

Har du et alkoholproblem?

Mistenker du at du, eller noen du kjenner, har et alkoholproblem? Her kan du henvende deg:

  • RUS-telefonen: Ring 08 588 eller gå inn på www.rustelefonen.no
  • AKAN: Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk. Ring 22 40 28 00 eller gå inn på www.akan.no
  • Blå kors: www.blakors.no
  • Anonyme Alkoholikere: Opplysningstelefon: 911 77 770.
  • Al-Anon er et nettverk for pårørende som utelukkende skal hjelpe alkoholikerens familie. Tlf.: 483 05 999.
  • Selvhjelp Norge har grupper hvor du får informasjon om rusmidler, og råd for å kunne ta vare på deg selv. Tlf.: 23 33 19 00.

Sjekk om du er i faresonen

Dersom du er usikker på om du selv er i faresonen, har organisasjonen AV-OG-TIL utformet en sjekkliste som kan gi deg en liten pekepinn. Hvis du kjenner deg igjen i ett eller flere av punktene, kan det være et tegn på at du drikker for mye eller for ofte:

  1. Du tåler mer alkohol før du blir påvirket.
  2. Du merker at du drikker mer enn de rundt deg.
  3. Du klarer ikke å begrense deg når du drikker.
  4. Det er ikke så lett å slappe av eller sovne uten å drikke.
  5. Du har fått kommentarer fra andre på drikkingen din

LES OGSÅ: ​Drikker du sammen med tenåringen?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer