Flått

Utvider anbefaling om flått-vaksine

Folkehelseinstituttet har utvidet listen over områder med anbefaling om å vurdere flått-vaksine. Rundt 200 000 bor i de nye områdene - som i tillegg er destinasjon for store mengder hytteturister i sommerhalvåret.

FLÅTT-VAKSINE? FHI utvider lista med områder for anbefaling om flåttvaksine, til å inkludere også østsiden av Oslofjorden fra Vestby og til svenskegrensa. Foto: NTB/Shutterstock
FLÅTT-VAKSINE? FHI utvider lista med områder for anbefaling om flåttvaksine, til å inkludere også østsiden av Oslofjorden fra Vestby og til svenskegrensa. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

«Flått-vaksinen» er ikke egentlig en vaksine mot flått - for det finnes ikke per i dag - men den kalles ofte det. Det er egentlig en vaksine mot Skogflåttencefalitt (Tick-borne encephalitis-virus (TBE-virus)), som kan smitte gjennom flåttbitt. Viruset kan forårsake infeksjon i sentralnervesystemet og det finnes ingen behandling mot selve sykdommen.

Den gamle anbefalingen omfattet områder langs kysten i tidligere Buskerud fylke.

Nå har FHI utvidet vaksineanbefalingene til å gjelde hele østkysten av Oslofjorden, fra og med Vestby og til svenskegrensa, etter at man har påvist tilfeller av skogflåttencefalitt også i Vestby og Fredrikstad.

Dette er et område med rundt 200 000 innbyggere - om vi kun regner med kommunene som grenser til kysten. Om man legger til kommuner lenger inn i landet - og i tillegg alle som oppholder seg på fritidsbolig i områdene sommerstid, er det potensielle antallet som kan omfattes av vaksineanbefalingen mye høyere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.