Lavt stoffskifte

Uvanlig sliten etter trening? Dette kan være årsaken

Ikke alle får overskudd av å trene. Føler du mer på utmattelse enn noe annet etter en vanlig treningsøkt, kan det hende du bør ta en tur til legen.

SLITEN ETTER TRENING: Blir du utmattet og kjenner deg dårlig av fysisk trening, bør du søke kyndig hjelp til å finne årsaken(e) til dette. Det kan noen ganger ligge medisinske forhold bak. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
SLITEN ETTER TRENING: Blir du utmattet og kjenner deg dårlig av fysisk trening, bør du søke kyndig hjelp til å finne årsaken(e) til dette. Det kan noen ganger ligge medisinske forhold bak. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er en økende trend blant mange av oss å starte med trening for å bedre helsen. Trening er sunt, gir energi og bedre humør. Men ikke alle opplever det slik.

I min praksis møter jeg mange som er slitne, utmattet og føler seg utbrent. De har fått velmenende råd fra mange hold om å begynne å trene, være fysisk aktive og komme seg ut i frisk luft. Rådene er gode og fungerer godt for de fleste, men altså ikke for alle.

Noen mennesker opplever motsatt effekt av fysisk trening. De kan bli veldig slitne, få muskelslapphet eller skjelvinger og kramper etter trening, føle frysninger og kuldefornemmelser og melkesyre i muskulaturen.

Noen ganger kan en slik reaksjon på fysisk trening ha naturlige forklaringer. Andre ganger kan det ligge medisinske årsaker bak som bør utredes nærmere, som lavt stoffskifte eller mangeltilstander.

Naturlige forklaringer

Noen naturlige forklaringer kan være at man trener på «tom» mage, det vil si at man har spist for lite 1–2 timer før treningen, eller at man har drukket for lite før og under trening. Da vil kroppen kunne tappes for energi, og blodsukkeret bli for lavt, slik at kroppen går i «kjelleren» og bruker lang tid på å restituere seg igjen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.