Jogging

Vær forsiktig med jogging før menstruasjon

Tung fysisk aktivitet, som løping, i uken før menstruasjon kan øke risikoen for kneskader, viser ny forskning.

MENS PÅVIRKER SKADERISIKO: Forskning har vist at tøff trening, som jogging, uken før menstruasjon kan øke risikoen for skader - særlig i knærne.  Foto: Thinkstock
MENS PÅVIRKER SKADERISIKO: Forskning har vist at tøff trening, som jogging, uken før menstruasjon kan øke risikoen for skader - særlig i knærne. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Regelmessig fysisk aktivitet er svært viktig for å opprettholde god helse og stabil vekt.
Og for mange av oss er jogging favorittaktiviteten for å komme i bedre form.

Ny forskning tyder imidlertid på at kvinner som trener regelmessig - på et ganske tøft nivå, bør være forsiktig med nettopp jogging i tiden før menstruasjon.

En studie gjennomført av forskere ved the University of Texas-Austin og University of North Carolina i USA, har nemlig vist at det å trene hardt - særlig løping og jogging, uken før menstruasjon kan øke risikoen for skader, skriver Daily Mail.

LES OGSÅ: Mensen øker skaderisiko

Mer disponibel for skader

Ifølge forskerne viste undersøkelsene deres at nervefibrene rundt musklene i knærne var særlig utsatt hos kvinner den siste uken før menstruasjon. Dette kan igjen påvirke stabiliteten i kneleddene, som kan gjøre knærne mer disponible for skader.

Toppidrettsutøvere og kvinner som trener mye er ofte mer utsatt for kneskader enn mannlige toppidrettsutøvere, særlig innen idretter som fotball - som involverer mer vridninger i kneet.

Tidligere studier har også vist at kvinner er mer utsatt for korsbånd og sceneskader, samt kroniske smerter, enn menn.

LES OGSÅ: Overdreven trening kan skade hjertet

Hormonendringer påvirker

Ifølge forskerne ønsket de å se om de ulike hormonnivåene i forbindelse med menstruasjon kunne være en årsak til problemet. Dette testet de ut ved å påvirke de muskelkontrollerende nervene i området rundt knærne.

Kvinnelige testdeltagere i aldersgruppen 19 til 35 år ble rekruttert til undersøkelsen, og forskningsteamet holdt oversikt over menstruasjonssyklusen deres ved å måle kroppstemperatur hver morgen.

Det er mulig å følge en kvinnes menstruasjonssyklus gjennom kroppstemperatur, da den øker litt rett etter eggløsning, samt endrer seg litt i tiden rett før eggløsning - altså før starten av en ny syklus.

Hormonnivåene varierer også underveis i menstruasjonssyklusen, og både progesteron og østrogen-nivåene daler litt den siste uken før menstruasjon.

Forskerne målte også kvinnenes bevegelighet i knærne på fem ulike tidspunkter i studien, gjennom ulike øvelser. I tillegg satte de inn ørsmå elektroder i muskulaturen i knærne, og tok tester mens kvinnene utførte ulike kneøvelser.

LES OGSÅ: Dette ødelegger treningsfremgangen

Muskelaktiviteten endres

Resultatene, som ble presentert under The Integrative Biology of Exercise conference (mer info finner du her), som ble avholdt i Colorado nylig, viste at nervene i disse musklene reagerte kraftigere og hyppigere i forhold til fysisk aktivitet i den tredje uken av menstruasjonssyklusen.

- Resultatene våre tyder på at muskelaktivitetsmønsteret hos kvinner blir endret som følge av menstruasjonssyklusen. Disse endringene kan føre til forandringer og påvirke risikoen for skader, sier forskningsleder professor Matthew Tenan fra University of Texas-Austin.

Ifølge forskningslederen må videre undersøkelser gjennomføres for å se om det er andre tider i menstruasjonssyklusen som kan påvirke risikoen for skader, og om disse kan knyttes opp mot de siste funnene.

LES OGSÅ: Dagene du bør droppe trening

Ikke dropp treningen

Selv om den nye studien tyder på at mye hard løping de siste syv dagene før menstruasjon kan øke risikoen for skader, betyr ikke dette at du må droppe treningen av den grunn.

Har du opplevd at du blir sårere i muskulatur, eller er mer disponibel for vridninger og andre skader i denne perioden kan det sikkert være greit å ta det litt mer med ro, men de ovenfor nevnte resultatene gjelder i størst grad for kvinner som trener veldig hardt, eller er på toppidrettsnivå.

Under selve menstruasjonen kan du trene akkurat slik du vanligvis trener, så lenge det føles bra.

Forsøk å holde de vanlige rutinene og vær nøye med energibalansen. Dersom du vet at første menstruasjonsdag alltid er ille, så legger du ikke opp til trening nettopp denne dagen.

LES OGSÅ: Tenk på dette når du jogger

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer