STOR BAK?: Det skal du faktisk bare være glad for! Foto: Panther Media
STOR BAK?: Det skal du faktisk bare være glad for! Foto: Panther Media Vis mer

Kroppsbilde

Vær stolt av rumpa di

At fettet legger seg nettopp der er det beste som er.

Synes du rumpa di er brei og stor?

Hør nå her - å ha fett på rumpa er noe av det som gjør at du ser ut som en kvinne. Og fettreservene har en svært viktig funksjon: De skal sørge for at du klarer å bære fram et velskapt barn!

Ok, kanskje ikke det beste argumentet for å like bakenden sin, men det er nå engang det som er fakta. Så hvorfor er så mange av oss misfornøyde med bakenden vår?

Fikk ufortjent rumpekritikk

Presidentfrue Michelle Obama er en klassisk pærefasong. Hun er flott og høyreist, har smale skuldre, et smalt liv, og en fyldig og spretten bakende. Nylig fikk hun kritikk for nettopp denne, da noen mente at hun ikke kunne formane det amerikanske folk om at de må bevege seg mer og spise sunnere gjennom kampanjen «Get up and move», når hun selv har en slik bakende (mer info om saken finner du på blant annet Washington Post).

Dette sier mye om hvor lite kritikerne vet om helse og vekt. For det er faktisk slik at fettet som legger seg på rumpa er det du skal være minst bekymret for.

Rumpefettet har svært liten negativ innvirkning på helsa. At fettet lagres her framfor på magen betyr at nivåene av usunt kolesterol er mye lavere. Forskere ved Oxford University har dessuten funnet at når fettet lagres på rumpa er risikoen mindre for å utvikle livsstilsdiabetes (diabetes type 2).

LES OGSÅ: Slik fasong har kvinner nå - store endringer på 50 år

Sideflesket bør bort

Rumpefettet er altså det du bør irritere deg aller minst over. Men fettet som legger seg rundt livet er en annen sak. Og da mener vi ikke fettlaget som gjør magen din myk og avrundet - dette er også helt normalt for oss kvinner. Men om fettet legger seg i valker på sidene og bak mot ryggen, er det verre.

Dette er et annet type fettvev som typisk dannes om du har et kosthold bestående av mange enkle karbohydrater, altså et kosthold med mye sukker. Sideflesket kan indikere at kroppen din ikke reagerer som den skal på insulin. I verste fall kan du utvikle livsstilsdiabetes. Du finner tips om hvordan du blir kvitt det her.

Les mer om hvorfor fettet legger seg på forskjellige steder i denne artikkelen.

Fortsatt rumpefrustrert?

Hater du fortsatt rumpa di enda du nå vet at den ikke utgjør noen helserisiko for deg? Dessverre er det slik at fettet på bakenden er det vanskeligste å bli kvitt. Og som kvinne SKAL du ha fett på baken.

Men dersom du synes rumpa får deg til å se helt uproposjonert ut, er trikset å trene overkropp og skuldre, slik at du virker bredere oventil. Da vil baken framstå som mindre. Les hvilke type trening du bør gjøre uansett om du er pæreformet, epleformet eller har en rett guttefasong i denne artikkelen.

Du kan også kle deg til en mindre rumpe. De beste tipsene for hvordan du gjør det har makeover-duoen Trinny og Susanna tidligere gitt. Du finner dem i denne artikkelen.

FLOTT SOM FY: Michelle Obama ignorerer heldigvis rumpekritikken - men merk hvordan kjolens snitt utbalanserer pærefasongen hennes. Foto: All Over Press
FLOTT SOM FY: Michelle Obama ignorerer heldigvis rumpekritikken - men merk hvordan kjolens snitt utbalanserer pærefasongen hennes. Foto: All Over Press Vis mer
KJENDISRUMPE: Kim Kardashian er kjent for sin formfulle bak. Foto: All Over Press
KJENDISRUMPE: Kim Kardashian er kjent for sin formfulle bak. Foto: All Over Press Vis mer