Trening

Været øker ikke forbrenningen din

En joggetur i kulda er forfriskende, men øker ikke treningseffekten.

FORBRENNING I KULDA: Kulden gjør ikke at du forbrenner mindre, så det er bare å lade opp til vinterjogging i høst.  Foto: Thinkstock
FORBRENNING I KULDA: Kulden gjør ikke at du forbrenner mindre, så det er bare å lade opp til vinterjogging i høst. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Forbrenner du mer når du jogger svettende i 25 plussgrader, enn når kroppen må anstrenge seg for ikke å fryse halvt ihjel i lysløypa om vinteren?

Ifølge Forskning.no har faktisk ikke temperaturen noe å si for forbreninngen når du trener.

Idrettsforsker og professor ved Aalborg universitet, Michael Vogt, har tidligere uttalt til forskningsnettstedet Videnskab.dk at et menneske forbrenner den samme mengden energi uansett om det løper i kulde eller varme.

LES OGSÅ: Dropp de tøffeste øktene i kulda

Føles hardere i varmen

Oksygenopptaket vil nemlig være det samme uansett temperatur, og siden kroppen utfører et arbeid via forbrenning med oksygen, vil ikke omgivelsene ha noen innflytelse.

– Men det kan likevel føles som om man forbrenner mer energi når man løper i varme. Rett og slett fordi det kan føles hardere, sier Voigt.

LES OGSÅ: Løp om morgenen

Drikk nok

Dehydrering kan derimot gjøre at du forbrenner mindre. Fysiologien endrer seg på grunn av væsketap ved langvarig innsats i varmen.

– Det oppstår dehydrering, og det får negativ effekt på blodomløpet slik at det blir vanskeligere for kroppen å transportere oksygen, konstaterer Voigt.

Mangelen på oksygen vil gjøre det hardere å løpe, og det kan føre til at man forbrenner mindre.

Så selv om vinteren snart setter inn, trenger du ikke gå i vinterdvale frem til sommeren, men syns du uansett det er for kaldt å ta økta ute, kan du ha mye moro på tredemølla om vinteren.

Husk at en løpetur i det kalde, men friske været er fantastisk medisin mot vinterdepresjoner. Start nå, og bli med på KK-mila 2012!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer