Søvnproblemer:

Våkner du mye på natta? Dette kan være årsakene

Stress kan være en årsak til oppvåkningene, sier ekspert.

FÅR IKKE SOVE: Det er vanlig å våkne i løpet av natten, men i noen tilfeller kan det skyldes et søvnproblem. FOTO: NTB Scanpix
FÅR IKKE SOVE: Det er vanlig å våkne i løpet av natten, men i noen tilfeller kan det skyldes et søvnproblem. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Søvnvansker er ikke uvanlig, og rundt én av tre voksne sliter ukentlig med søvnen, ifølge Helsedirektoratet. Noen av oss har problemer med å i det hele tatt få sovne, mens andre opplever at de våkner jevnlig i løpet av natten. Det kan være slitsomt, men når vet vi om det er blitt et problem?

Søvnspesialist ved Bergen Søvnsenter, Øystein Vedaa, forklarer at vi i løpet av en normal natt veksler mellom dyp og mer overfladisk søvn, med omtrent 90 minutters intervaller:

- Når vi er i mer overfladisk søvn kan det være vanlig å våkne. Dette er ikke noe problem så lenge vi sovner igjen relativt raskt, sier han til KK.

- Hos unge voksne er det helt normalt å våkne to til tre ganger hver natt, og hos eldre kan en våkne opp til ti ganger hver natt, uten at dette nødvendigvis er et søvnproblem. Det er først når vi har vanskelig for å sovne igjen at dette kan bli et søvnproblem.

Kan være mange grunner

Vedaa forklarer at det kan være mange grunner til nattlige oppvåkninger. Dette kan være smerteproblematikk, hyppige toalettbesøk, trafikkstøy utenfra eller en sengepartner som snorker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer