Tanngnissing:

Våkner du ofte med hodepine og øm kjeve?

Da kan det være at du gnisser tenner om natten – og det kan gjøre stor skade på tennene.

TANNGNISSING: Å våkne med ømme kjever og spenningshodepine er vanlig for de som gnisser tenner om natten. FOTO: NTB
TANNGNISSING: Å våkne med ømme kjever og spenningshodepine er vanlig for de som gnisser tenner om natten. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Med tiden sliter vi alle langsomt ned tennene våre, de brukes tross alt hver eneste dag til å tygge maten vi spiser. Men noen av oss sliter dessverre ned tennene noe raskere enn andre – vi snakker altså om tanngnissere.

Tanngnissing, som også kalles bruxisme, går ut på at tennene presses eller slipes mot hverandre. Med tid skaper dette en nedslipt og polert overflate, men det er også en påkjenning for muskulaturen.

– De mest typiske symptomene en selv kan merke er at en våkner om morgenen med øm tyggemuskulatur spesielt opp mot kjeveleddene. Disse smertene kan forplante seg til nakke og skuldre og noen kan føle en form for spenningshodepine. En kan rett og slett føle seg sliten i kjeveregionen, sier Øyvind Asmyhr, fagsjef i Den norske tannlegeforening, til KK.

Noen gnisser eller presser tennene sammen på dagtid, men hos de fleste skjer dette om natten mens man sover.

– De som gnisser tenner på dagtid vil også føle ømhet i tyggemuskulatur, noe som lett kan kjennes ved stram muskulatur i kinnet. Og gapehøyden vil også kunne bli redusert, forklarer han.

Også Erik Svendsrud hos Tannlege Svendsrud i Oslo, forteller at vonde muskler er en vanlig konsekvens av gnissingen, men det er ikke den eneste konsekvensen.

– Om man gnisser om natten er musklene ofte mer ømme om morgenen. Tenner kan også slites ned, og både tenner og fyllinger kan knekke, sier han til KK.

Det ytterste laget av tennene våre består av emalje, denne er hard og beskytter tennene våre for slitasje. Under emaljen finner du dentinet, som er langt mykere. Når emaljen først er slitt ned i tyggeflaten vil derfor nedbrytningen av tennene gå raskere.

Henger ofte sammen med stress

Det finnes ikke noe enkelt svar på hvorfor noen mennesker gnisser tenner, årsakene ser ut til å være ganske sammensatte. Ifølge Asmyhr trodde man tidligere at bittforholdene hadde stor betydning for om man gnisset eller ikke.

– Det vil si hvordan «tennene passet sammen», men dette har vist seg å ha liten betydning. Nyere forskning har imidlertid vist at mange faktorer kan ha betydning. Vi vet at en i spesielt stressede situasjoner i livet har en tendens til både å «bite tennene sammen» om dagen og skjære tenner om natten, forteller han.

De klassiske eksemplene er ungdom i eksamensperioder, stress og forventningspress i arbeidslivet og stress i familiære eller sosiale sammenhenger. Men det kan også være at søvnkvaliteten spiller en rolle.

DIAGNOSE: For å unngå at du sliter ned tennene dine er det lurt å gå til tannlegen for å få behandling. Foto: Scanpix.
DIAGNOSE: For å unngå at du sliter ned tennene dine er det lurt å gå til tannlegen for å få behandling. Foto: Scanpix. Vis mer

– Studier har vist at tanngnissing som oftest forekommer i søvnfaser hvor vi går fra dyp søvn til nesten våken tilstand. Andre årsaker til tanngnissing kan være lidelser i sentralnervesystemet, ulike hjerneskader og bruk av antidepressiva, sier Asmyhr.

Det kan også se ut til at det er en genetisk faktor her, altså at arv har betydning. Men både intensiteten av gnissing og hvor ofte en gnisser vil variere fra individ til individ.

Også Svendsrud trekker frem arv og stress som vanlige årsaker til gnissingen.

– Jeg har sett flere eksempler på at man ser samme gnissemønster opptre på tvers av generasjoner i samme familie. Stress kan også være en faktor, så avspenning, yoga og meditasjon kan være fornuftige tiltak om man kjenner at man har en stressende hverdag. Tanngnissing kan være kroppens måte å gi oss beskjed om at vi må finne en mer harmonisk livsmåte, forteller Svendsrud.

En tilpasset bittskinne er den vanligste løsningen

Kanskje er du ikke engang selv klar over at du gnisser tenner – spesielt hvis du gjør det mens du sover. Men din sengepartner har helt sikkert merket det, og tannlegen kan også oppdage problemet ved å se på tennene dine.

– Hvis en ikke merker noe selv vil det ofte høres av partnere under nattesøvn. Tanngnissing vil høres ut som «knirking», og kan bli svært plagsomt å høre på. Tannlegen vil være den fagpersonen som kan se om tanngnissingen har ført til slitasje på tenner, og det er mange ulike grader av slitasje, forklarer Asmyhr.

Dersom du mistenker at du gnisser tenner mener han det er viktig å oppsøke tannlege og få stilt de rette diagnoser. Det er ikke alle typer slitasje som trenger behandling, men ved å utsette besøket kan det få ganske dramatiske konsekvenser for bittforholdet, for smerteproblematikk og ikke minst for videre behandling.

– Sterkt nedslitte tenner er vanskelig å restaurere og hvis det i tillegg har ført til ising og smerter blir behandlingen mye mer omfattende. Det er viktig å få stilt en diagnose hos sin tannlege før behandling starter, sier fagsjefen.

BITTSKINNE: Den vanligste behandlingen er å få en tilpasset bittskinne av tannlegen. Foto: Scanpix.
BITTSKINNE: Den vanligste behandlingen er å få en tilpasset bittskinne av tannlegen. Foto: Scanpix. Vis mer

Bittskinne kan beskytte tennene

Tannlegen vil alltid forsøke å finne mulige årsaker til tanngnissingen, men siden dette ofte er svært sammensatt kan det være utfordrende. En hard bittskinne er den vanligste måten man kan beskytte tennene på.

– Denne lages hos en tanntekniker og vil kunne beskytte tennene mot ytterligere tanngnissing om natten. Skinnen vil hos en del gi bedring i muskulaturen om denne er øm. Det har også blitt mer vanlig å bygge opp tennene med ulike materialer. Det mest vanlige er kompositt, men tynne porselensfasetter kan også være en mulighet, forteller Svendsrud.

Bittskinnen lages etter en avstøpning av dine egne tenner slik at den er godt tilpasset bittet. Dette vil kunne endre bitthøyden og bryte den muskulære spenningen. Skinnen vil i tillegg beskytte tannoverflatene slik at en forhindrer videre slitasje.

– Ved kjeveleddsmerter eller muskulære lidelser kan det også være aktuelt med et tverrfaglig samarbeid, gjerne med en kiropraktor eller fysioterapeut som har god kompetanse på dette området, sier Asmyhr.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer