Tanngnissing:

Våkner du ofte med hodepine og øm kjeve?

Da kan det være at du gnisser tenner om natten – og det kan gjøre stor skade på tennene.

TANNGNISSING: Å våkne med ømme kjever og spenningshodepine er vanlig for de som gnisser tenner om natten. FOTO: NTB
TANNGNISSING: Å våkne med ømme kjever og spenningshodepine er vanlig for de som gnisser tenner om natten. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Med tiden sliter vi alle langsomt ned tennene våre, de brukes tross alt hver eneste dag til å tygge maten vi spiser. Men noen av oss sliter dessverre ned tennene noe raskere enn andre – vi snakker altså om tanngnissere.

Tanngnissing, som også kalles bruxisme, går ut på at tennene presses eller slipes mot hverandre. Med tid skaper dette en nedslipt og polert overflate, men det er også en påkjenning for muskulaturen.

– De mest typiske symptomene en selv kan merke er at en våkner om morgenen med øm tyggemuskulatur spesielt opp mot kjeveleddene. Disse smertene kan forplante seg til nakke og skuldre og noen kan føle en form for spenningshodepine. En kan rett og slett føle seg sliten i kjeveregionen, sier Øyvind Asmyhr, fagsjef i Den norske tannlegeforening, til KK.

Noen gnisser eller presser tennene sammen på dagtid, men hos de fleste skjer dette om natten mens man sover.

– De som gnisser tenner på dagtid vil også føle ømhet i tyggemuskulatur, noe som lett kan kjennes ved stram muskulatur i kinnet. Og gapehøyden vil også kunne bli redusert, forklarer han.

Også Erik Svendsrud hos Tannlege Svendsrud i Oslo, forteller at vonde muskler er en vanlig konsekvens av gnissingen, men det er ikke den eneste konsekvensen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer