Middallergi:

Våkner du ofte med tett eller rennende nese?

- Det skal svært lite middallergener til før det kan gi ganske alvorlige utslag, sier forsker.

MIDDALLERGI: Husstøvmidd er faktisk mye mindre vanlig i Norge enn det de fleste tror, likevel er det relativt mange som er allergiske. FOTO: NTB Scanpix
MIDDALLERGI: Husstøvmidd er faktisk mye mindre vanlig i Norge enn det de fleste tror, likevel er det relativt mange som er allergiske. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Våkner du ofte på morgenen og føler deg sliten og tung i hodet? I tillegg nyser du rett som det er og føler ofte at nesen er tett eller rennende, eller at øynene klør?

Slike varierende symptomer fra luftveier, øyne eller eksem skyldes ofte allergi, og kanskje er det husstøvmidden som er synderen.

– Man har ikke et eksakt estimat over middallergi. Men tidligere undersøkelser fra Norge og Danmark estimerer at det er cirka 14 prosent av befolkningen som er allergiske mot husstøvmidd, sier Anna Bistrup, Helsefaglig rådgiver i Astma- og Allergiforbundet, til KK.no.

Har du slike plager anbefaler hun at du snakker med legen din og tar en allergitest.

– Middallergi regnes som en helårsallergi, og det betyr at du vil få antihistaminer på blå resept. Det finnes også en allergivaksine mot midd, da må man snakke med legen for å avklare om man er kandidat for slik behandling, forteller hun.

Allergimedisin vil hjelpe, men ifølge Randi Jacobsen Bertelsen som er forsker ved Universitetet i Bergen, er husstøvmidd-allergenet et veldig potent allergen.

– Det vil si at dersom man er allergisk eller har astma, så skal det svært lite middallergen til før det kan gi ganske alvorlige utslag. I tillegg er jo husstøvmidd noe som er svært vanskelig å bli kvitt dersom man først har det, og den vil være tilstede hele året, slik at man da må gå på allergimedisin konstant, sier hun til KK.no.

LES OGSÅ: Er det pollenallergi eller bare en forkjølelse?

IKKE RE OPP: Husstøvmidd trives godt i madrassen i varme og fuktige miljø, derfor gjør du lurt i å la sengen være uoppredd. Foto: Scanpix.
IKKE RE OPP: Husstøvmidd trives godt i madrassen i varme og fuktige miljø, derfor gjør du lurt i å la sengen være uoppredd. Foto: Scanpix. Vis mer

Lite hustøvmidd i Norge, men mye middallergi

Støv har du sikkert hjemme, men betyr det at du også har midd? Bertelsen har nylig startet opp en studie for å kartlegge forekomsten av husstøvmidd på Vestlandet, med støtte fra Norges Astma- og Allergiforbund.

– Først så vil jeg si at husstøvmidd er faktisk mye mindre vanlig i Norge enn det de fleste tror. Jeg har tidligere analysert mer enn 800 støvprøver fra madrasser til norske 10-åringer (Miljø- og barneastma studien i Oslo). I den studien fant vi at kun 12 prosent av madrassene hadde målbare nivåer av husstøvmidd, og de fleste av disse prøvene hadde svært lave nivåer, forteller hun.

Her til lands er det altså svært lav forekomst sammenlignet med mange andre land, for eksempel sør i Europa, i Australia og USA hvor husstøvmidd er svært vanlig. Og årsaken til dette er at husstøvmidd trives i varmt fuktig klima.

– I vårt norske klima varmer vi husene våre så godt at inneluften er relativt tørr, og husstøvmidd trives dårlig. Til tross for dette, er det relativt mange som er allergiske, eller som tester positivt på allergitest mot husstøvmidd. Og for å bli allergisk må man ha vært eksponert for allergenet mer enn én gang, forklarer Bertelsen.

- Men hvorfor er det såpass mange i Norge som tester positivt mot husstøvmiddallergen, til tross for at vi faktisk har svært lite husstøvmidd?

– Vi spekulerer i at det det rett og slett er slik at man blir eksponert når man er ute og reiser eller er på ferie i varme strøk, hvor husstøvmidd er vanlig, og dermed kan bli allergisk sensibilisert. På Vestlandet vet vi lite om forekomst av husstøvmidd og det er derfor vi nå går i gang med en studie for å undersøke nettopp dette, forteller forskeren.

LES OGSÅ: Dette må du tenke på før du anskaffer kjæledyr

Slik forebygger du hustøvmidd

Selv om hustøvmidd ikke florerer i Norge, så forekommer det likevel i noen norske hjem. Og hvis man vet hvilket miljø hustøvmidden trives best i, blir det også lettere å forebygge.

– Det var en studie fra Nord-Norge som viste at det var oftere husstøvmidd i hus med fukt og muggsopp. Så igjen – jo tørrere inneluft vi har, desto dårligere trives husstøvmidden, sier Bertelsen og legger til:

Den trives også best i madrassen fordi den lever av blant annet hudavfall fra mennesker. Men vi kan også finne husstøvmidd i stoffsofa og stoler og andre stoppede møbler. Vi har funnet svært lite i analyser fra gulv (tepper).

Også Anna Bistrup mener forebygging er nøkkelen når det kommer til håndtering av middallergi. Og det er flere ting du kan gjøre.

HUSDYR: Unngå å ha kjæledyret i senga, pelsen er nemlig grobunn for midd. FOTO: NTB Scanpix.
HUSDYR: Unngå å ha kjæledyret i senga, pelsen er nemlig grobunn for midd. FOTO: NTB Scanpix. Vis mer

– Det innebærer hyppig vask av sengetøy på 60 grader, det dreper midden. Sørg også for å ha en overmadrass som kan vaskes, og støvsug sengen jevnlig. Ha rommet svalt og tørt. Luft godt, og unngå å ha støvsamlere i soverommet, det vil si mye nips og pynt, eller klær som ligger på gulvet. Husk å lukke garderobedøren, forteller Bistrup.

Hun anbefaler også at du ikke slipper husdyrene inn på soverommet, for pelsen til katter og hunder er ofte grobunn for midd.

God lufting på soverom og å skifte ofte på sengen er gode måter å forebygge, men også en løsning hvis du først har fått midd i madrassen. Bertelsen anbefaler også at du lar sengen være uoppredd.

– Det vil si at du heller bør dra dynen til side når du står opp, da blir madrassen kald og tørr og midden trives dårlig. Et unntak når det gjelder lufting er for pollenallergikere, som ikke bør lufte for mye i pollensesongen, forklarer Bertelsen.

– Det finnes også middtrekk som man kan dekke madrassen med, men det meste av forskning som er gjort på dette feltet har ikke klart å vise at middtrekk har noe særlig effekt. Likevel er det noen pasienter som mener de har fått det bedre av å bruke middtrekk, så her strides de lærde, legger hun til.

LES OGSÅ: Lar du kjæledyret sove i senga?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer