Middallergi:

Våkner du ofte med tett eller rennende nese?

- Det skal svært lite middallergener til før det kan gi ganske alvorlige utslag, sier forsker.

MIDDALLERGI: Husstøvmidd er faktisk mye mindre vanlig i Norge enn det de fleste tror, likevel er det relativt mange som er allergiske. FOTO: NTB Scanpix
MIDDALLERGI: Husstøvmidd er faktisk mye mindre vanlig i Norge enn det de fleste tror, likevel er det relativt mange som er allergiske. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Våkner du ofte på morgenen og føler deg sliten og tung i hodet? I tillegg nyser du rett som det er og føler ofte at nesen er tett eller rennende, eller at øynene klør?

Slike varierende symptomer fra luftveier, øyne eller eksem skyldes ofte allergi, og kanskje er det husstøvmidden som er synderen.

– Man har ikke et eksakt estimat over middallergi. Men tidligere undersøkelser fra Norge og Danmark estimerer at det er cirka 14 prosent av befolkningen som er allergiske mot husstøvmidd, sier Anna Bistrup, Helsefaglig rådgiver i Astma- og Allergiforbundet, til KK.no.

Har du slike plager anbefaler hun at du snakker med legen din og tar en allergitest.

– Middallergi regnes som en helårsallergi, og det betyr at du vil få antihistaminer på blå resept. Det finnes også en allergivaksine mot midd, da må man snakke med legen for å avklare om man er kandidat for slik behandling, forteller hun.

Allergimedisin vil hjelpe, men ifølge Randi Jacobsen Bertelsen som er forsker ved Universitetet i Bergen, er husstøvmidd-allergenet et veldig potent allergen.

– Det vil si at dersom man er allergisk eller har astma, så skal det svært lite middallergen til før det kan gi ganske alvorlige utslag. I tillegg er jo husstøvmidd noe som er svært vanskelig å bli kvitt dersom man først har det, og den vil være tilstede hele året, slik at man da må gå på allergimedisin konstant, sier hun til KK.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer