Søvn:

Våkner du ofte om natten med bekymringer?

Da kan det hende du har nattnoia.

LIGGE VÅKEN: - Demonene blir større om natten, og det vi lett kan overse i løpet av dagen, kan vise seg å ta altfor stor plass om natten, sier psykolog Peter Askou. FOTO: NTB
LIGGE VÅKEN: - Demonene blir større om natten, og det vi lett kan overse i løpet av dagen, kan vise seg å ta altfor stor plass om natten, sier psykolog Peter Askou. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Er den rare flekken på skulderen din farlig? Tar barna skade av å sitte så mye foran en skjerm? Og vil du noensinne få råd til å dra på ferie igjen nå når bilen nok en gang må repareres? «Sannsynligvis», «ja» og «nei» er svarene fra hjernen din.

Om lag en tiendedel av oss har problemer med å sove. Og når vi ligger der i mørket midt på natten, er det som om tankene våre løper av gårde til mørke og ubehagelige steder og tar oss med på tur. Som psykolog Peter Askou Jakobsen sier:

– Det er svært vanlig at folk ligger våkne om natten. Og når de ligger der og tenker, er det ofte overveldende tanker som kommer. Og tankene og følelsene som følger med kan faktisk være hovedårsaken til at de ligger våken lenge.

- Demonene blir større om natten

Peter Askou Jakobsen har spesialisert seg på å hjelpe mennesker med søvnproblemene sine, samt å holde foredrag om søvn og mangel på det. Hans erfaring er at når folk ligger våkne med sine nattlige bekymringer, så er det ofte to ting tankene dreier seg om: mangel på søvn og/eller problemer i hverdagen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer