Søvn:

Våkner du ofte om natten med bekymringer?

Da kan det hende du har nattnoia.

LIGGE VÅKEN: - Demonene blir større om natten, og det vi lett kan overse i løpet av dagen, kan vise seg å ta altfor stor plass om natten, sier psykolog Peter Askou. FOTO: NTB
LIGGE VÅKEN: - Demonene blir større om natten, og det vi lett kan overse i løpet av dagen, kan vise seg å ta altfor stor plass om natten, sier psykolog Peter Askou. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Er den rare flekken på skulderen din farlig? Tar barna skade av å sitte så mye foran en skjerm? Og vil du noensinne få råd til å dra på ferie igjen nå når bilen nok en gang må repareres? «Sannsynligvis», «ja» og «nei» er svarene fra hjernen din.

Om lag en tiendedel av oss har problemer med å sove. Og når vi ligger der i mørket midt på natten, er det som om tankene våre løper av gårde til mørke og ubehagelige steder og tar oss med på tur. Som psykolog Peter Askou Jakobsen sier:

– Det er svært vanlig at folk ligger våkne om natten. Og når de ligger der og tenker, er det ofte overveldende tanker som kommer. Og tankene og følelsene som følger med kan faktisk være hovedårsaken til at de ligger våken lenge.

- Demonene blir større om natten

Peter Askou Jakobsen har spesialisert seg på å hjelpe mennesker med søvnproblemene sine, samt å holde foredrag om søvn og mangel på det. Hans erfaring er at når folk ligger våkne med sine nattlige bekymringer, så er det ofte to ting tankene dreier seg om: mangel på søvn og/eller problemer i hverdagen.

– Noen er veldig fokuserte på søvnproblemene sine. De ligger for eksempel og tenker på hvorfor de ikke får sove og hvilke konsekvenser det vil få for den neste dagen, og hva det vil bety på lang sikt for helsen, arbeidsevnen og familien.

– Andre ligger og bekymrer seg for hverdagen. De tenker kanskje på hva som skal skje i morgen og framover med økonomien eller parforholdet, eller de prøver å løse arbeidsrelaterte problemer, eller lurer på hvordan deres kjære har det.

Men hvorfor går tankene amok om natten? Ofte er det jo slik at det som du kan få hjertebank av om natten, nærmest virker latterlig når solen har stått opp.

– Ja, demonene blir større om natten, og det vi lett kan overse i løpet av dagen, kan vise seg å ta altfor stor plass om natten, og det er flere grunner til det, forklarer Peter Askou Jakobsen. En av dem er at vi rett og slett ikke er så «smarte» og rasjonelle om natten.

– De fleste opplever sannsynligvis at de har noen tidspunkter i løpet av døgnet der de er skarpest og flinkest til å finne løsninger. Når dette tidspunktet er, varierer fra person til person, men det er vanligvis ikke når vi skal sove.

Derfor bekymrer vi oss mer om natten

Ifølge Peter Askou Jakobsen hender det også at drømmene kan blandes litt sammen med virkeligheten om natten.

– Hvis du våkner om natten, kommer du ofte fra REM-søvn. Det er en lett søvn der du har livlige drømmer, og hvis den tilstanden nettopp har pågått i hodet ditt, kan det fremdeles være litt aktivitet i noen av forbindelsene i hjernen som gjør at følelsene fra drømmene fortsatt er aktive. Når vi er helt bevisste, kan vi si «ro deg ned» til oss selv, men slik fungerer det ikke i søvnen, derfor kan vi kanskje ha litt mindre kontroll over tankene og følelsene våre hvis vi nettopp har våknet.

BEKYMRINGER: Nattebekymringene kan også være uttrykk for at det er vanskelige ting i livet vårt som vi er nødt til å forholde oss til. FOTO: NTB
BEKYMRINGER: Nattebekymringene kan også være uttrykk for at det er vanskelige ting i livet vårt som vi er nødt til å forholde oss til. FOTO: NTB Vis mer

En annen forklaring på vedvarende natteproblemer er at vi ikke har mulighet til å handle med en gang om natten.

– Vi prøver tross alt å sovne, så vi reiser oss ikke opp og gjør noe med problemene vi tenker på. Derfor blir vi lettere sittende fast i samme tilstand. I tillegg er det færre ting som kan distrahere oss om natten. Du kan også si at det er vanskeligere å forstyrre tankestrømmen. Hvis det var om dagen, ville vi for eksempel begynne på noe, for eksempel slå på tv-en eller gjøre noe annet som holder tankene i sjakk, forklarer psykologen.

Nattebekymringene kan imidlertid også være uttrykk for at det er vanskelige ting i livet vårt som vi er nødt til å forholde oss til, enten det er et skrantende parforhold, trøbbel på jobben eller noe helt annet.

– Noen ganger er ting så vanskelig at vi ikke klarer å forholde oss til dem, og så skyver vi dem til side, og det kan vi lettere gjøre om dagen enn om natten. Og graden av tankenes styrke om natten avhenger av hvor mye du holder dem borte i løpet av dagen. Hvis natten er det eneste tidspunktet du har tid til å forholde deg til dem, så er det da de dukker opp, sier han.

Slik kan du finne roen

Dessverre er det sjelden at det er om natten løsningene dukker opp. Tvert imot, resultatet av bekymringene er vanligvis at det blir enda vanskeligere å få sove.

– Hvis du for eksempel ligger og bekymrer deg for selve søvnen, kan det oppstå en kamp for å få sove som gjør deg enda mer våken. Kamp, frustrasjon, irritasjon og vurderinger vekker beredskap og årvåkenhet som øker vårt «våkenhetsnivå». Og det er det samme som skjer når vi ligger og tenker på andre problemer, sier Peter Askou Jakobsen.

Det ender altså fort opp som en vond spiral, der det blir vanskeligere og vanskeligere å falle til ro. Så hvordan kommen man seg ut av det?

I utgangspunktet handler det om å styre oppmerksomheten og tillegge det et annet innhold. Du kan for eksempel prøve å tenke på en situasjon der du føler deg komfortabel, foreslår Peter Askou Jakobsen.

– Hvis du tenker ubehagelige tanker, vil du også vekke ubehagelige følelser, men hvis du tenker på en fottur i en grønn skog, så vil du få andre følelser. Du kan også prøve en enkel pusteøvelse, der du bare føler pusten uten å kontrollere den, og hver gang en tanke dukker opp, så registrerer du den og går tilbake til å konsentrere deg om pusten.

I tillegg råder Peter Askou Jakobsen deg også til å gi plass på dagtid til de tankene som dukker opp om natten.

Det er kanskje en grunn til at du får de tankene. Kanskje har du behov for å ta den praten med partneren eller å gjøre noe med de stressende arbeidsoppgavene. For hvis du får gjort noe med de problemene du har om dagen, kan det fjerne behovet for å tenke på dem om natten, avslutter han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer