Søvnproblemer:

Våkner du ofte om nettene, og sliter med å sovne igjen?

- Det er mange mulige årsaker til dette, sier ekspertene.

SØVNPROBLEMER: Ifølge ekspertene er det normalt å ha oppvåkninger med en varighet på totalt 30 minutter om natten.
SØVNPROBLEMER: Ifølge ekspertene er det normalt å ha oppvåkninger med en varighet på totalt 30 minutter om natten. Vis mer
Publisert

Alle vet hvor deilig det er å sove uavbrutt natten gjennom. Da er sannsynligheten større for at du føler deg uthvilt når du våkner. Men alle våkner om natten (det gjør du selv uten at du merker det), og noen er plaget med mange og langvarige oppvåkninger.

– Det er mange mulige årsaker til dette. Det er helt normalt å ha nattlige oppvåkninger, og de fleste vil sovne relativt raskt igjen, så fokuset bør ligge på hvor lenge man er våken, sier Bjørn Bjorvatn, som er professor i medisin ved Universitetet i Bergen, og lege ved Bergen søvnsenter.

Det er normalt å ha oppvåkninger med en varighet på totalt 30 minutter om natten. Dersom oppvåkningene samlet er på mer enn 30 minutter, kan det være et problem.

– Årsaken til slike oppvåkninger kan være smerter, kløe, psykiske problemer, nattlig vannlating og så videre. Det kan også komme av eksterne årsaker slik som støy, sier Bjorvatn.

– Noen kan ha vansker med å sovne, ha flere oppvåkninger eller våkne for tidlig som en del av et insomniproblem. Insomni er oppfattet som en tilstand med høyt aktiveringsnivå – man har problemer med å «lande» eller oppnå den roen som er nødvendig for god søvn, sier Morten Engstrøm.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer