Valg av kaffe påvirker kolesterolnivået ditt

Seks av ti nordmenn har for høyt kolesterol, og økt risiko for blant annet hjerteinfarkt. Disse enkle - og kanskje litt overraskende - grepene gir deg bedre hjertehelse raskt.

FILTER: Er du blant dem som har byttet ut filterkaffen med espresso, americano eller italiensk mokka, kan det være du bør tenke deg om. Drikker du mye ufiltrert kaffe, kan det bidra til å øke kolesterolnivået ditt. Foto: NTB
FILTER: Er du blant dem som har byttet ut filterkaffen med espresso, americano eller italiensk mokka, kan det være du bør tenke deg om. Drikker du mye ufiltrert kaffe, kan det bidra til å øke kolesterolnivået ditt. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Har du oversikt over kolesterolnivået ditt?

Er svaret nei, er det på tide med en liten sjekk hos legen. Høyt kolesterol forbindes nemlig med økt risiko for hjerteinfarkt og andre hjerte- og karsykdommer, som sammen med kreft er de sykdommene som tar flest liv i Norge hvert år.

Seks av ti nordmenn har for høyt kolesterol, viser en undersøkelse gjennomført av Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) og Mills i 2020. En like stor andel er ikke klar over sine egne kolesterolverdier, ifølge LHL.

Høyt kolesterol gir ingen symptomer i seg selv. Kolesterolnivåene dine kan være skyhøye uten at du merker noe som helst.

Spis mer grønt

Karianne Svendsen har en doktorgrad i ernæring fra Universitet i Oslo. Hun har forsket på kosthold og sammenhengen mellom høyt kolesterol og hjertesykdom.

- Høyt kolesterol er i seg selv en viktig risikofaktor for hjerte- og karsykdommer. I kombinasjon med andre faktorer som høyt blodtrykk, diabetes og overvekt og usunn livsstil øker risikoen enda mer, sier Svendsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer